Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Πώς θα κάνετε τη γάτα σας να ζήσει μέχρι τα 20 και παραπάνω

από Μυρτώ Τζώρτζου

Συχνά όταν είμαστε στενοχωρημένοι και δεν έχουμε πολλή διάθεση σκεφτόμαστε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τρέμουμε στην ιδέα ότι μπορεί να πάθουν κάτι κακό. Όσοι έχουμε κατοικίδια ξέρουμε καλά ότι το ίδιο σκεφτόμαστε και για εκείνα, ακόμα και αν αυτά είναι πολύ μικρά. Δυστυχώς όσο και αν μας πικραίνει αυτή η σκέψη, η αλήθεια παραμένει σκληρή. Τα ζωάκια μας ζουν λίγα χρόνια δίπλα μας καθώς αυτός είναι ο (άδικος) κύκλος της ζωής τους.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Όταν υιοθέτησα τον πρώτο μου γατούλη μου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικά χρόνια στα 17 του, η σκέψη αυτή καρφώθηκε από την πρώτη στιγμή στο μυαλό μου. Όπως τρόμαζα στην ιδέα να χάσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα, έτσι τρόμαζα στην ιδέα να χάσω και αυτόν. Όσο μάλιστα περνούσαν τα χρόνια και δενόμουν περισσότερο με εκείνον, η σκέψη αυτή γινόταν βασανιστική. Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι μας. Δεν ζούμε το τώρα. Δεν προσπαθούμε να απολαύσουμε τις μικρές αλλά σπουδαίες στιγμές με τους δικούς μας γιατί σκεφτόμαστε το αύριο και το τέλος, το οποίο θα έρθει είτε το σκεφτούμε είτε όχι. Οπότε καλύτερα δεν είναι να μην το σκεφτούμε;

Σκεπτόμενοι τους μικρούς μας φίλους και τη μικρή τους ζωή, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κάνουμε καλύτερη και πιο ευχάριστη τη ζωή τους δίπλα μας. Και να σκεφτούμε τρόπους ώστε να ζήσουν περισσότερο. Η μοίρα του καθενός είναι άγνωστη, όμως εμείς αξίζει να προσπαθήσουμε. Λόγω της σημερινής ημέρας που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας στο κείμενο που ακολουθεί αναφερόμαστε στις γάτες. Δείτε λοιπόν κάποια πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν. Για να τις έχετε όσο το δυνατόν πιο πολύ κοντά σας.

Κρατήστε τις μέσα στο σπίτι

Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν περισσότερη ζωή από αυτές που ζουν έξω. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Η ζωή τους συνήθως ξεπερνάει τα δέκα χρόνια, νούμερο σχεδόν αδύνατο για μια γάτα έξω. Ναι, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις αλλά αυτές είναι εξαιρέσεις. Μην έχετε ενοχές. Στις γάτες που μεγαλώνουν μέσα σε σπίτι δεν λείπει το έξω. Γιατί έχουν μάθει ότι όλος τους ο κόσμος είναι το σπίτι. Και εκεί νιώθουν ασφαλείς.

Δώστε τους μια γεμάτη ζωή με ενδιαφέροντα

Ένα απλό παράδειγμα. Μια γάτα που κοιμάται μπροστά σε ένα παράθυρο που μπορεί να βλέπει τη φύση, τον ήλιο και τον κόσμο έξω, είναι μια χαρούμενη γιατί έχει ενδιαφέροντα. Μια γάτα χαρούμενη είναι μια υγιής γάτα. Μια υγιής γάτα θα ζήσει περισσότερο. Οπότε τι κάνουμε; Παιχνίδια, καλό μέρος να κοιμάται και έναν δικό της χώρο είναι απλά πραγματάκια που χρειάζεται. Χρειάζεται όμως και εσάς. Ασχοληθείτε μαζί της, παίξτε την, βρείτε τρόπους να κρατήσετε το ενδιαφέρον της για τα ζωή ζωντανό. Ένα παιχνίδι που λάτρευε ο γατούλης μου αλλά και τα γατάκια που έχω τώρα είναι το κρυφτό μέσα στο σπίτι. Αφιερώστε 5 λεπτά τη μέρα και παίξτε μαζί τους. Τρέξτε γρήγορα και κρυφτείτε. Καλέστε τη με ένα συνθηματικό. Όταν σας ανακαλύψει, κυνηγήστε τη για να τρέξει και εκείνη να κρυφτεί. Θα της δώσει απίστευτη χαρά.

Δώστε τους την απαραίτητη και σωστή τροφή

Τα πρώτα χρόνια που δεν γνώριζα πολλά για τα κατοικίδια αγόραζα στον γατούλη μου διάφορες φτηνές κονσέρβες και φτηνή ξηρά τροφή. Λίγα χρόνια μετά το πλήρωσα καθώς οι τροφές αυτές είναι γεμάτες αλάτι και άλλα ακατάλληλα που δημιουργούν προβλήματα στα ζώα.  Και υποχρεώθηκα από τον κτηνίατρο να δίνω μια καλή και ποιοτική τροφή. Όχι τροφές με σόγια, όχι τροφές με κάποιες ακατάλληλες ζωικές πρωτεΐνες, όχι καλαμπόκια, όχι τροφές με δημητριακά.

Ο κτηνίατρός σας είναι ο κατάλληλος να σας πει. Το γνωρίζω ότι είναι ένα επιπλέον έξοδο αλλά να είστε σίγουροι ότι θα γλυτώσετε από πολλά τρεχάματα στο μέλλον. Δώστε τους λιγότερη ποσότητα. Δεν θα πάθουν τίποτα. Καλό θα τους κάνει. Οι γάτες που ζουν μέσα και είναι στειρωμένες παχαίνουν. Το πάχος μεταφράζεται σε μελλοντικά προβλήματα. Ένα άλλο λάθος που έκανα ήταν ότι λόγω ενοχών, επειδή έλειπα πολλές ώρες από το σπίτι, γέμιζα ξηρά τροφή το μπολάκι του γάτου μου. Για να ασχολείται με κάτι. Έτσι έλεγα. Λάθος, μεγάλο λάθος. Έγινε υπέρβαρος και χρειάστηκε μετά να του κάνω δίαιτα. Δεν έπαθε κάτι από αυτό γιατί ήταν τυχερός. Συνήθως οι παχύσαρκες γάτες εμφανίζουν διάφορες ασθένειες. Θα βάζετε όσα γραμμάρια σας πει ο κτηνίατρος. Όχι παραπάνω. Ας κλαίνε, ας γκρινιάζουν. Είναι για το καλό τους. Αυτό να σκέφτεστε.

Θυμηθείτε ότι άσκηση σημαίνει μακροζωία

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, έτσι και με τα ζώα. Πρέπει να είναι δραστήρια, να γυμνάζονται. Και καλά με τα σκυλιά που τα πάμε βόλτες, με τις γάτες όμως γίνεται; Φυσικά και γίνεται. Πρώτα από όλα δώστε τους παιχνίδια να παίζουν μόνες τους. Έπειτα παίξτε τις και εσείς. Το κρυφτό που γράφαμε πιο πάνω είναι ένα είδος γυμναστικής. Έστω και λίγο, τους κάνει καλό. Με ένα επίσης σκοινί, που το κουνάτε, μπορούν να παίξουν με τις ώρες. Βέβαια όσο μεγαλώνουν θα γίνονται όλο και πιο νωχελικές. Μην τις αφήνετε όσο είναι μικρές σε ηλικία μόνο να κοιμούνται.

Να τους έχετε πάντα φρέσκο και καθαρό νερό 

Πολλοί από εμάς δε δίνουμε σημασία σε κάτι απλό. Να ανανεώνουμε το νερό τους στη διάρκεια της μέρας. Έχω δει μπολάκια με παλιό νερό, νερό που έχει μέσα τρίχες, βρώμικο νερό. Γάτες που πίνουν νερό από το πότισμα των φυτών. Μεγάλο λάθος. Τι είναι να βάζουμε νέο, δροσερό νεράκι στο μπολ τους; Πέντε δευτερόλεπτα από το χρόνο μας. Και δε λέμε να το κάνετε αυτό κάθε μία ώρα. Το καλοκαίρι, να ξέρετε, ότι οι γάτες πίνουν πολύ νερό. Βάλτε επίσης το μπολάκι με το νερό λίγο πιο μακριά από το φαγητό τους για να μην πέσουν μέσα διάφορα. Και να έχετε κάτι βασικό στο μυαλό σας. Οι γάτες που δεν πίνουν πολύ νερό, εμφανίζουν προβλήματα στο ουροποιητικό.

Μην ξεχνάτε επίσης τις επισκέψεις στον κτηνίατρο. Τα εμβόλια, τις αποπαρασιτώσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται. Μπορεί τα ζώα σας να έχουν κάτι και να μην το γνωρίζετε. Επίσης από τα δέκα και πάνω χρόνια εκτός από αυτά θα πρέπει να γίνονται και γενικές εξετάσεις αίματος. Μην τα αμελείτε όλα αυτά αν θέλετε να ζήσουν περισσότερο και να έχουν καλή υγεία.

Χτενίζετε τακτικά τη γούνα τους

Οι γάτες που έχουν πολλή γούνα πλένονται συνέχεια. Και καταπίνουν τρίχες, τις οποίες βγάζουν έπειτα στον εμετό. Αυτές είναι οι λεγόμενες τριχόμπαλες. Το καλοκαίρι δε ασχολούνται, αν παρατηρήσετε, πολύ με το τρίχωμά τους. Βοηθήστε τις με το να τις χτενίσετε ώστε να απομακρύνετε τις περιττές τρίχες για να μην τις καταπιούν. Ταυτόχρονα κοιτάξτε και για ψύλλους ή τσιμπούρια. Ακόμα και αν δεν βγαίνουν έξω, κινδυνεύουν από αυτά καθώς μπορεί να υπάρξουν στις γλάστρες ή ακόμα και στην άμμο τους.

Αποφύγετε τα τοξικά προϊόντα

Γενικώς τα περισσότερα προϊόντα για κατοικίδια είναι τοξικά καθώς περιέχουν πολλές χημικές ουσίες. Με μέτρο λοιπόν η χρήση τους γιατί μπορούν να βλάψουν την υγεία τους. Αν θέλετε να καθαρίσετε από κάτι τη γάτα σας ή να την πλύνετε, προτιμήστε τα φυσικά σαπούνια. Αυτό κάνω και εγώ. Τα χημικά σκοτώνουν. Ρίχνουν το ανοσοποιητικό. Σε ανθρώπους και ζώα. Αναζητήστε φυσικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε ψύλλους, τσιμπούρια αλλά και πολλά άλλα. Υπάρχουν στα φαρμακεία φυσικά κολάρα, σπρέι και σαμπουάν χωρίς χημικά.

Μην τα κάνετε παθητικούς καπνιστές  

Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τα κατοικίδια που ζουν σε περιβάλλον καπνιστών είναι επιρρεπή σε ασθένειες. Όπως και οι άνθρωποι. Γίνονται παθητικοί καπνιστές. Οπότε αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να κόψετε το τσιγάρο ή να το ελαττώσετε ή να βγαίνετε στη βεράντα για αυτό. Η γιατρός Carolynn MacAllister λέει: «Το παθητικό κάπνισμα έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως το λέμφωμα και τον καρκίνο του στόματος στις γάτες. Στα σκυλιά έχει συνδεθεί με καρκίνο του πνεύμονα και της ρυνικής κοιλότητας. Ο βασικός λόγος που οι γάτες είναι πιο ευάλωτες είναι λόγω της συνήθειά τους να καλλωπίζονται. Γλείφοντας τις τρίχες τους καταπίνουν και τις βλαβερές ουσίες που συγκεντρώνονται σε αυτές. Και κινδυνεύουν.»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο