Παιδάκια που ντρέπονται να διαβάσουν στην τάξη, ξεκινούν να διαβάζουν πρώτα σε σκύλους

από Μυρτώ Τζώρτζου
kid-learning

Για κάποια παιδάκια το να διαβάσουν μπροστά σε άλλα παιδιά της τάξης είναι δύσκολο. Το αίσθημα αποτυχίας ή ντροπής παίζουν συχνά ρόλο στην απροθυμία κάποιου παιδιού να διαβάσει.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκίνησει σε μια δημόσια βιβλιοθήκη της Κομητείας Jackson County, στο Μιζούρι των ΗΠΑ, έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά αυτά που δυσκολεύονται να διαβάσουν μπροστά σε άλλους ώστε να τα καταφέρουν. Κάτι που συχνά δεν είναι πολύ εύκολο.

Το πρόγραμμα λέγεται Paws to Read και είναι ένα από τα πολλά προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί ώστε να βοηθήσουν ανάλογες περιπτώσεις. Τι είναι αυτό το πρόγραμμα; Τα παιδάκια διαβάζουν βιβλία μπροστά σε σκυλάκια. Έχουν σαν ακροατή ένα σκύλο. Που μπορούν παράλληλα να τον χαϊδέψουν, αγκαλιάσουν και παίξουν μαζί του.

Έτσι με τον καιρό φεύγουν ο φόβος και η αμηχανία τους και είναι πολύ πιο εύκολα να κάνουν το ίδιο όταν το ακροατήριο είναι άλλα παιδιά ή μεγάλοι.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Grace Furlow αναφέρει: «Βλέπουμε απροθυμία πολλών παιδιών στο διάβασμα λόγω αμηχανίας, απογοήτευσης ή και φόβου αποτυχίας. Το διάβασμα σε ένα σκύλο είναι ασφαλές και παρηγορητικό. Τους επιτρέπει επίσης να αποτύχουν και να προσπαθήσουν ξανά χωρίς να ανησυχούν μήπως απογοητεύσουν κανέναν.»

Τα σκυλιά φυσικά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι εκπαιδευμένα και αποτελούν το καλύτερο αγχολυτικό για τους μικρούς τους φίλους. Το παιδί διαβάζοντας σε ένα σκύλο νιώθει χαρά, νιώθει ηρεμία και δεν φοβάται μήπως τον επικρίνει ή τον απορρίψει. Και σιγά σιγά αποκτάει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις ικανότητές του. Μαθαίνει πιο εύκολα. Για τα παιδάκια που είναι 9 ετών και κάτω θα πρέπει να υπάρχει μαζί τους και ένας ενήλικας.

Η Furlow είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο των παιδιών, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή. Τα παιδιά εμπιστεύονται τα ζώα και τα νιώθουν συχνά πιο κοντά τους από ό,τι νιώθουν με τα άλλα παιδιά που συναναστρέφονται. Η αγάπη των ζώων είναι μια αγάπη άνευ όρων.

Εικόνα: Kayla Farland

Εικόνα: Grace Furlow

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο