3 μύθοι για τη σχέση της γάτας μας με την περιβόητη άμμο υγιεινής

από Μυρτώ Τζώρτζου
γάτα-τουαλέτα

Οι γάτες, όπως γνωρίζουμε, είναι από τα πιο καθαρά ζώα. Ένα από τα πράγματα που το αποδεικνύει είναι το ότι χρειάζονται ειδικό μέρος για την τουαλέτα τους, τη γνωστή άμμο υγιεινής. Και αυτό γιατί η υπόθεση-τουαλέτα είναι ιεροτελεστία για αυτές. Όσοι λοιπόν έχουν γατούλα ή εκείνοι που πρόκειται να υιοθετήσουν κάποια, καλό είναι να γνωρίζουν 3 μύθους που έχουν να κάνουν με την αυτή την περιβόητη άμμο υγιεινής.

Μύθος 1: Μια γάτα που δεν χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της δεν είναι κάτι που την κάνει κακό χαρακτήρα ή βρώμικη.

Το ότι μια γάτα πηγαίνει στην αμμοδόχο της δεν έχει να κάνει με εσάς. Δεν το κάνει δηλαδή για να σας ευχαριστήσει. Το κάνει από ένστικτο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν πηγαίνει. Επομένως αν μια γατούλα δεν χρησιμοποιεί την άμμο, υπάρχουν λόγοι για αυτό. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι στρεσαρισμένη, λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, να πονάει κάπου, να υποφέρει από στρες αποχωρισμού. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι κακό ζώο. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρο που την παρακολουθεί και να βρείτε τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς. Μήπως άλλαξε κάτι στη ζωή της; Όπως και να είναι προσπαθήστε να βρείτε το λόγο. Συνήθως τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε.

Μύθος 2: Οι γάτες προτιμούν να κάνουν την ανάγκη τους μόνες τους και απομονωμένες

Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό αλλά όχι τελείως. Οι γάτες θέλουν η αμμοδόχο τους να βρίσκεται σε μέρος ασφαλές και εύκολα προσβάσιμο. Δεν πρέπει να είναι σε μακρινό σημείο ούτε να χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία για να τη βρουν. Γιατί μπορεί να μη θέλουν να είναι σε μέρος με φασαρία και θόρυβο αλλά δεν θέλουν ούτε να χρειάζεται σκαλιά για να πάνε σε άλλον όροφο ούτε να βρίσκεται κρυμμένη σε κάποιο υπόγειο μακριά από εκεί που ζουν. Θέλουν να έχουν, κατά κάποιον τρόπο, οπτική επαφή.

Μύθος 3: Οι γάτες δεν έχουν πρόβλημα να μοιράζονται τη λεκάνη τους

Αν έχετε δυο γατούλες που τρώνε από τα ίδια πιατάκια και παίζουν με τα ίδια παιχνίδια, ίσως να μην έχουν πρόβλημα να μοιράζονται και την άμμο τους. Διαφορετικά είναι κάτι που δεν θέλουν. Αυτά τα ζώα έχουν σε όλα ιεραρχία. Η γάτα που είναι «αρχηγός» στο σπίτι κοιμάται στο καλύτερο κρεβάτι, το οποίο συνήθως είναι σε ψηλό σημείο για να επιβλέπει τις άλλες ή κοντά στη θέρμανση. Ακόμα και αν κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμούνται σε διάφορα μέρη, θέλουν να έχουν κάπου τη βάση τους, το θρόνο τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λεκάνη τους. Είναι δικιά τους, έχει τη μυρωδιά τους. Για αυτό βάλτε μια δεύτερη στην άλλη γατούλα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Ο οργανισμός The Human Society of the United States προτείνει να έχει η κάθε γάτα τη δική της αμμοδόχο και μια επιπλέον. Και ακόμα και αν οι γάτες σας μοιράζονται την αμμοδόχο, μια ακόμα σε άλλο σημείο, θα ήταν ό,τι καλύτερο για αυτές.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο