Την ώρα που η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας αφήνοντας πίσω στάχτη, οι εθελοντές συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να διασώζουν ζώα.
Αμέτρητα ζώα χάνονται κάθε φορά που ξεσπάει μια φωτιά. Ζώα αφημένα πίσω στα σπίτια, αδέσποτα που εγκλωβίζονται, ζώα της άγριας ζωής που δεν βρίσκουν διέξοδο, παραγωγικά ζώα που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Ζώα που καίγονται ζωντανά βιώνοντας ένα φριχτό θάνατο.
Οι άνθρωποι της εθελοντικής ομάδας Alma Libre Alma Libre δεν έχουν φύγει λεπτό από τα μέρη της φωτιάς όπου προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ζώα και να τα μεταφέρουν για τις πρώτες βοήθειες στα κτηνιατρεία.
Μια από τις συγκινητικές διασώσεις που έκαναν είναι και αυτή ενός γατούλη, ο οποίος σώθηκε στην κυριολεξία στο παρά πέντε από το στρατόπεδο Καποτά.
Η ομάδα αναφέρει ότι επιστρέφοντας από την περιοχή του στρατοπέδου, μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια να βρεθεί ζωή μέσα στις στάχτες, οι εθελοντές της συνέχισαν μεταβαίνοντας στην περιοχή της Φυλής από την αντίστροφη πλευρά ανεβαίνοντας πάλι τους πρόποδες της Πάρνηθας.
Και εκεί, όπως λένε χαρακτηριστικά, ήρθαν αντιμέτωποι με το θάνατο σε κάθε του μορφή. Ατελείωτα ζώα κάθε είδους νεκρά, ως επί το πλείστον απανθρακωμένα και ένας γατούλης ζωντανός γεμάτος όμως εγκαύματα σε όλο του το κορμάκι.
Ο γατούλης εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής που ενημέρωσε την ομάδα για ένα πλάσμα «ζωντανό – νεκρό» που περιφερόταν στην περιοχή σαν χαμένο.
Περνώντας στην κυριολεξία μέσα από το θάνατο, την καμένη γη και τους ανθρώπους που έκλαιγαν, με κουφάρια παντού από απανθρακωμένα κατσίκια και πρόβατα μέσα στις στάνες, έφτασαν στο σημείο όπου είχαν δει το γάτο τελευταία φορά. Ανάμεσα σε σωρούς καμένων προβάτων, ο γατούλης εντοπίστηκε σε άθλια κατάσταση, κατακαμένος και νιώθοντας πόνους σε κάθε του κίνηση. Το ζώο έπρεπε να πιαστεί. Δεν υπήρχαν περιθώρια για λάθη.
Με προσεκτικά συντονισμένες κινήσεις ο γάτος προσεγγίστηκε από δυο εθελοντές από διαφορετικές κατευθύνσεις και κατέστη δυνατό να του αποσπαστεί η προσοχή ώστε να προσεγγιστεί αρκετά για να παγιδευτεί με χρήση απόχης. Η χαρά για τη σωτηρία του ήταν τεράστια. Στη συνέχεια μετέφεραν τον γατούλη από την απόχη σε ντρόπερ και πήγαν στο χώρο του Dogs’ Voice στο Γαλάτσι όπου ο γάτος πήγε στα χέρια των κτηνιάτρων της ΕΔΚΕ για τις πρώτες βοήθειες ώστε να ανακουφιστεί από τους τρομερούς πόνους που ένιωθε.
Ο γατούλης είχε εγκαύματα σε όλα του τα πατούσια, στο σώμα και στο πρόσωπο ενώ έχει χάσει όλα του τα μουστάκια που στις γάτες είναι σοβαρός τραυματισμός αφού είναι απώλεια βασικών αισθητήρων κίνησης. Έγινε ό,τι καλύτερο ήταν εφικτό εκείνη τη στιγμή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων.
Ο γατούλης μετά τη θεραπεία του, όταν πια θα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν πρόκειται να επανενταχθεί αλλά θα γίνει προσπάθεια να βρει σπίτι.
Εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν: Elen Konte, ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΜΑΜΤΖΗΣ
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com