Πολωνός κτηνίατρος μπαίνει στην Ουκρανία και σώζει ζώα από τις εμπόλεμες περιοχές

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τον έχουν αποκαλέσει ήρωα και ίσως αυτός είναι ο καλύτερος χαρακτηρισμός για ένα τέτοιον άνθρωπο. Το όνομά του είναι Jakub Kotowicz.

O 32χρονος Kotowicz είναι Πολωνός κτηνίατρος, ο οποίος από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μπήκε στην πρώτη διάσωσης ζώων από τις βομβαρδισμένες περιοχές. Ζώα χτυπημένα, ζώα παγιδευμένα, ζώα σε ανάγκη βρέθηκαν στα χέρια του ανθρώπου αυτού και σώθηκαν.

Ο Kotowicz δεν ξέρει τι είναι φόβος. Από την Πολωνία που μένει μπαίνει στην Ουκρανία και πηγαίνει στις εμπόλεμες ζώνες. Ο προορισμός του ένας. Να διασώσει όσα περισσότερα ζώα μπορεί. Με ειδικά βανάκια, κλουβιά και όλα τα απαραίτητα, αυτός και η ομάδα του τα μεταφέρουν στo καταφύγιο DA foundation, ένα καταφύγιο στην πόλη Przemysl, της Πολωνίας, 30 λεπτά από τα σύνορα με την Ουκρανία. Στο καταφύγιο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε, ότι δεν γίνονται ευθανασίες

Εκεί υπάρχει και κτηνιατρική κλινική για να περιθάλπουν αυτά τα ζώα. Τα ζώα εκτός από τους τραυματισμούς τους είναι και ιδιαίτερα στρεσαρισμένα από όλο αυτό. Και οι άνθρωποι της κλινικής κάνουν τα πάντα για να τα ηρεμήσουν και να για να τους δώσουν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Βέβαια δεν τα καταφέρνουν όλα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπάρχουν ζώα που είναι πολύ τραυματισμένα και πεθαίνουν.

Και δεν μιλάμε μόνο για σκύλους και γάτες. Όλα τα ζώα, ακόμα και αυτά της άγριας ζωής βρίσκουν θέση στο μέρος του κτηνίατρου.

Τα μέλη του προσωπικού διακινδυνεύουν φυσικά τη ζωή τους οδηγώντας μέσα στην εμπόλεμη Ουκρανία. Βοηθάνε επίσης στην εκκένωση  καταφυγίων και προσφέρουν χώρο και κτηνιατρικές υπηρεσίες για τα ζώα που οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κρατήσουν μαζί τους. Ή τους βοηθούν να τα μεταφέρουν στα σύνορα.

Όλη η ομάδα του Kotowicz δουλεύει ασταμάτητα και κοιμάται ελάχιστα. Οι διαδρομές είναι μεγάλες και τα περιστατικά αμέτρητα. Για το λόγο αυτό φτιάχνουν συνέχεια χώρους στο καταφύγιο στην Πολωνία ώστε να μπορούν να μπουν όσα περισσότερα ζώα γίνεται.  Και φυσικά, όταν ένα ζωάκι γίνεται καλά, η ομάδα των εθελοντών αυτών κάνει τα πάντα να του βρει σπίτι.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com 

 

Image credits: centrumadopcyjneImage credits: jakub.kotowicz

Image credits: centrumadopcyjne

Image credits: centrumadopcyjne

Image credits: centrumadopcyjne

Jakub Kotowicz/ADA Foundation

Image credits: centrumadopcyjne

Image credits: centrumadopcyjne

Image credits: jakub.kotowicz

Tom Maddick / SWNS

Tom Maddick / SWNS

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο