Ρόδος, φωτιές: Ομάδα εθελοντών έσωσε πολλά εγκλωβισμένα ζώα και έκανε μηνύσεις για δεμένα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η καταστροφή στη Ρόδο από τις φωτιές είναι τεράστια. Η καμένη έκταση βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων της εφαρμογής Current Situation Viewer (MODIS & VIIRS NRT) του EFFIS-Copernicus, το βράδυ της Πέμπτης 27/7, ήταν 206.610 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 14,7% της έκτασης του νησιού της Ρόδου.

Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 8.215 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Το πιο τραγικό όμως είναι οι αμέτρητες απώλειες ζώων. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που βρέθηκε στο νησί, κάηκαν πάνω από 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη.

Όλες αυτές τις μέρες, μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές πολίτες ήταν και οι άνθρωποι που προσπάθησαν να σώσουν όσα περισσότερα ζώα γίνεται. Με κίνδυνο συχνά την ίδια τους τη ζωή. Είναι οι φιλόζωοι εθελοντές που είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες οργανώθηκαν και έτρεξαν στα μέρη που έκαιγε η φωτιά να απεγκλωβίσουν ζώα.

Οι φωτογραφίες είναι αποκαρδιωτικές. Όχι όμως όλες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους σώθηκαν πολλά ζώα που δεν είχαν καμία ελπίδα.

Μια από τις ομάδες που βρέθηκε στη Ρόδο για αυτό το λόγο ήταν οι άνθρωποι της Animal Rescue and Defence Squad, οι οποίοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Έστησαν τη δική τους αλυσίδα διάσωσης και κατάφεραν πολλά.

Αποχωρώντας από το νησί κάνουν έναν απολογισμό και αναφέρουν:

«Η αποστολή μας έφτασε στο τέλος της. Αφήνουμε το νησί πιστεύοντας πως δε χρειάζεται πια τη βοήθειά μας καθώς οι αρχές αλλά και οι εθελοντές έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Όλες τις ημέρες χτενίζαμε τις περιοχές δίπλα στα μέτωπα της φωτιάς από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ. Τα ζώα που περισυλλέξαμε θα γίνουν όλα καλά εκτός από μια κατσικούλα που δεν τα κατάφερε. Αντίθετα πολύ ευχάριστη κατάληξη έχει ένας τραγούλης που έχει εγκαύματα αλλά πήγε καλά και υιοθετήθηκε!

Εκτός από τις διασώσεις καταθέσαμε μήνυση για 8 κυνηγόσκυλα που εντοπίσαμε δεμένα χωρίς νερό μέσα σε περιοχή που ήταν σε συναγερμό για το μέτωπο της φωτιάς και η εισαγγελέας διέταξε άμεσα αφαίρεση. Ήταν κι αυτή μια μεγάλη νίκη και θα κάνουμε ξεχωριστή ανάρτηση. Η επίγνωση της προσφοράς μας και η επιβράβευση μας παραμερίζουν τη συσσωρευμένη κούραση. Και πάλι ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους Sea Shepherd Greece, Sea Shepherd Switzerland, Panagiotis Margies animal care, Δήμος Ρόδου, Διεύθυνση Δασών Ρόδου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Περιφερειακό Τμήμα Ρόδου, Πρόεδρος Ξενοδόχων κύριο Μανώλη Μαρκόπουλο, ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ-RHODES KENNEL HOUSE-RAWS (OFFICIAL), Ελληνική Αστυνομία. Επίσης την υπεύθυνη για τον Πρωτογενή Τομέα Ρόδου κυρία Ευδοκία Αποστολίδη Πάττα, εισαγγελία πρωτοδικών Ρόδου.

Και φυσικά όλους εσάς που μας υποστηρίζετε έμπρακτα και μας δείχνετε την αγάπη σας!»

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο