Σεισμός στην Τουρκία: Το Μεξικό στέλνει τα γνωστά σκυλιά για εγκλωβισμένους στα ερείπια

από Μυρτώ Τζώρτζου
Mexico

Δεκαέξι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έφυγαν από το Μεξικό για να πάνε στην Τουρκία να βοηθήσουν στη διάσωση ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια. Τα σκυλιά αυτά έγιναν γνωστά σε όλον τον κόσμο στο σεισμό του 2017 στο Μεξικό όταν είχαν σώσει πολλούς ανθρώπους.

Ένα από αυτά τα σκυλιά είναι ο Έκο, ένα βελγικό Μαλινουά, που ήρθε στην Τουρκία με το χειριστή του από το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα να μυρίζουν ανθρώπους και να ειδοποιούν τους χειριστές τους γαβγίζοντας και ξύνοντας το έδαφος όπου η μυρωδιά είναι πιο έντονη.

MexicoΕικόνες βιβλικής καταστροφής επικρατούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Τουρκία μετά το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε το νότιο τμήμα της χώρας καθώς και τη Βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας έκανε λόγο «για ένα σεισμό που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος». Όπως εξήγησε ο δόκτωρ Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάνσε, ο σεισμός είχε ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες, συμπληρώνοντας πως «το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου» και «ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής».

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται.

Κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη, τις επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με ένα διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

TWITTER/M_EBRARD

TWITTER/M_EBRARD

TWITTER/M_EBRARD

TWITTER/M_EBRARD

(From Mexico’s Secretary of Foreign Relations)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο