Σέρρες: Γνωστή εθελόντρια με μεγάλο έργο έχει στειρώσει τα τελευταία 2,5 χρόνια 450 ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Έχουμε ξαναπεί ότι χωρίς τους εθελοντές δεν ξέρουμε αν θα σωζόταν κάποιο ζώο που βρίσκεται σε ανάγκη. Η αδιαφορία του κράτους και των δήμων στο ζήτημα των ζώων είναι γνωστή. Όσοι ασχολούνται με τα αδέσποτα αλλά και τα αμέτρητα δεσποζόμενα που κακοποιούνται το γνωρίζουν καλά αυτό. Η νομοθεσία λέει ξεκάθαρα ότι για τα αδέσποτα υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. Τι έχουμε δει στην πράξη; Μερικές στειρώσεις- κάποιοι Δήμοι βοηθάνε λίγο πιο πολύ, κάποιοι καθόλου- και μερικές ταΐστρες και ποτίστρες, τις οποίες ανεγκέφαλοι καταστρέφουν σε ελάχιστο χρόνο.
Ποιος λοιπόν βοηθάει και σώζει τα ζώα; Οι εθελοντές είναι η απάντηση. Οι άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά των δήμων. Που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να σώζουν ζώα πληρώνοντας τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους. Και από κάποιες δωρεές που τους δίνουν λίγη ανάσα να συνεχίσουν. Που έχουν καταστρέψει τα αυτοκίνητά τους κουβαλώντας αμέτρητα άρρωστα, χτυπημένα και για στείρωση αδέσποτα. Που έχουν γεμίσει το σπίτι τους με ζώα.
Μια τέτοια εθελόντρια είναι και η Ντίνα Μανδράκη Ntina Mandraki, από το Νέο Πετρίτσι Σερρών, η οποία ασχολείται πολλά χρόνια με τις διασώσεις ζώων. Γνωστή στην περιοχή των Σερρών, η κ. Μανδράκη έχει δώσει την ψυχή της για τα ταλαιπωρημένα πλάσματα.
Ο κατάλογος αυτών που έχει μέχρι τώρα κάνει και συνεχίζει ακούραστα να κάνει είναι μακρύς: Σιτίζει αμέτρητα αδέσποτα, στειρώνει ζώα, τα οποία φυσικά πιάνει και μεταφέρει με το αυτοκίνητό της. Στειρώνει ακόμα και δεσποζόμενα που οι κηδεμόνες τους δεν έχουν χρήματα για αυτό ή δεν θέλουν να κάνουν στείρωση. Μαζεύει άρρωστα, χτυπημένα, κακοποιημένα, πυροβολημένα, αμέτρητα πεταμένα κυνηγόσκυλα. Τα μεταφέρει στο κτηνιατρείο, τα βοηθάει να ζήσουν. Και μην πούμε για τις υιοθεσίες. Έχει βρει σπίτι σε αμέτρητα σώζοντάς τα από το δρόμο. Και επεμβαίνει και σε περιπτώσεις κακοποίησης δεσποζόμενων και τα σώζει. 
Ρεκόρ: 450 στειρώσεις σε 2,5 χρόνια
Και εδώ έρχεται το αδιανόητο. Κυριολεκτικά ρεκόρ. Έχοντας βάλει σαν προτεραιότητα τις στειρώσεις, καθώς εκεί αρχίζει το πρόβλημα των αδέσποτων, η εθελόντρια έχει τα τελευταία 2,5 χρόνια στειρώσει σύνολο 450 (!) ζώα. 150 δεσποζόμενα και τα υπόλοιπα αδέσποτα σκυλάκια και 70 γάτες.
Σε όλη αυτήν την τεράστια προσπάθεια είναι κάποιοι δίπλα της, απλός κόσμος αλλά και κάποιες οργανώσεις. Πολλά από αυτά τα ζώα στειρώθηκαν με τη βοήθεια της GAR (Greek Animal Rescue), που βοηθάει χρόνια τώρα πολλές φιλοζωικές στην Ελλάδα και πολλά από τους Vet in Action. Φυσικά τρέχει και σε προγράμματα στειρώσεων για να στειρώσει ακόμα περισσότερα ζώα.
 Ο υπέροχος χώρος που έχει φτιάξει για αδεσποτάκια
Και η δράση της δεν σταματάει εκεί καθώς έχει φτιάξει ένα πολύ όμορφο και μεγάλο χώρο σε κτήμα για να μένουν σκυλάκια που ψάχνουν σπίτι, σκυλάκια που δεν μπορούν να βγουν στο δρόμο. Ζωάκια που βρέθηκαν πεταμένα, κακοποιημένα, άρρωστα να περιφέρονται σε δρόμους και βουνά. το δικό τους σπίτι. Αυτή τη στιγμή τα σκυλάκια εκεί είναι 17.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, που ακολουθούν, ο χώρος είναι ένας μικρός παράδεισος για τα ζωάκια, φροντισμένος, καθαρός και φτιαγμένος με πολλή δουλειά και πολύ μεράκι. Οι τετράποδοι κάτοικοι χαίρονται, παίζουν και έχουν όλες τις ανέσεις.💖
Βοηθάμε τους εθελοντές για να σώζουν ζώα
Ο χώρος της κ. Μανδράκη είναι ανοιχτός, μετά από επικοινωνία μαζί της Ntina Mandraki για όποιον θέλει να τον επισκεφτεί και να τον δει. Να δει και τα σκυλάκια που ζουν εκεί.
Οι ανάγκες, όπως καταλαβαίνουμε, είναι αμέτρητες. Και ελάχιστοι νοιάζονται. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να βοηθήσει την εθελόντρια είτε με ένα σακί τροφή, είτε με αμπούλες, είτε με παυσίπονα είτε με ό,τι άλλο θελήσει, ας το κάνει. Είναι πάρα πολλά.
Τέλος θέλαμε να πούμε κάτι. Η ιστορία αυτή με τις στειρώσεις είναι ενδεικτική για το πόσο δεν έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση πίσω για την υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων ζώων από τώρα. Σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα, τα οποία προέρχονται από τα δεσποζόμενα, και δεν φύτρωσαν στο δρόμο μια μέρα ξαφνικά, η υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων είναι μονόδρομος.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Δείτε και αυτά για τη συγκεκριμένη εθελόντρια:
Εθελόντρια από τις Σέρρες έφτιαξε έναν υπέροχο χώρο να φιλοξενεί αδεσποτάκια για περίθαλψη και για να βρουν σπίτι – Petpet.news
Εθελόντρια στις Σέρρες έσωσε 27 σκυλάκια που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, άρρωστα και χωρίς φαγητό – Petpet.news

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο