Σκύλοι και παραλία: Τι λέει η νομοθεσία. Τι πρέπει να προσέξετε.

από Μυρτώ Τζώρτζου

To καλοκαίρι έφτασε, οι εξορμήσεις στη θάλασσα ξεκίνησαν και ίσως να αναρωτηθείτε κι εσείς αυτό το καλοκαίρι… τι επιτρέπεται και τι όχι στις παραλίες.

Οι αγαπημένοι φίλοι μας, οι σκύλοι, επιτρέπεται να κολυμπούν μαζί μας; Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα κατοικίδια;

Τι ισχύει στις οργανωμένες παραλίες;

Τα αγαπάμε τα ζώα και θέλουμε να τα έχουμε μαζί μας και στη θάλασσα. Επιτρέπεται όμως η πρόσβαση των σκύλων στην παραλία και μέσα στο νερό;

Η Γ.Γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Σοφία Τζονίκη, περιγράφει στο star.gr την ισχύουσα νομοθεσία.

“Τα κατοικίδια δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο νερό, όπου υπάρχουν λουόμενοι. Επιτρέπεται μόνο στις απομακρυσμένες παραλίες, χωρίς λουόμενους.

-Στην παραλία επιτρέπονται τα κατοικίδια, μόνο δεμένα.

«Είναι στη δικαιοδοσία της επιχείρησης που λειτουργεί μια ιδιωτική παραλία, αν επιτρέπει τα κατοικίδια ή όχι. Στις ελεύθερες παραλίες, η παραμονή ή ο περίπατος του ζώου πρέπει να είναι πάντα με συνοδό και να είναι δεμένο, να έχει λουρί.

Δεν επιτρέπεται να το αφήνω ελεύθερο να τρέχει. Ο κηδεμόνας πρέπει να έχει βιβλιάριο υγείας και την ένδειξη ότι είναι εμβολιασμένο αλλά και τσιπ για την πλήρη νομιμότητα κατοχής του ζώου”, εξηγεί η κ.Τζονίκη.

Όπως επισημαίνει η ίδια, αν κάποιος λουόμενος ενοχληθεί από την παρουσία κατοικίδιου, ο ιδιοκτήτης του είναι υποχρεωμένος να το απομακρύνει από τη θάλασσα. Ειδάλλως, επιβάλλονται πρόστιμα στον κηδεμόνα του ζώου.

Το Λιμενικό είναι αρμόδιο όργανο να παρέμβει σε περίπτωση παρουσίας κατοικίδιου στο νερό και η Αστυνομία για την παρουσία στην παραλία.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο