Οι σκύλοι που “μυρίζουν” τον καρκίνο του προστάτη

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο για το καρκίνο του προστάτη και πώς μπορεί ένα σκύλος να τον εντοπίσει στα πρώτα του στάδια δημοσιεύει η ιστοσελίδα της Daily mail παρουσιάζοντας την προσωπική ιστορία του Brian Harris, από το Sittingbourne της κομητείας Kent στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Ο 68χρονος Harris πριν από μερικά χρόνια κατάλαβε ότι κάτι του συμβαίνει καθώς ένιωθε πόνο στη βουβωνική χώρα. Επισκέφτηκε τον παθολόγο του για εξετάσεις. Ο γιατρός αρχικά έκανε λόγο για λοίμωξη της ουροδόχου κύστης και του συνέστησε αντιβίωση. Παράλληλα με την αντιβίωση ο Harris υποβλήθηκε  σε αιματολογικές εξετάσεις όπου έδειξαν αυξημένη την πρωτεϊνη του προστάτη, που ονομάζεται PSA, σημάδι καρκίνου του προστάτη.

Η πρώτη όμως βιοψία, κατά την οποία όπου με μια βελόνα πάρθηκαν 12 δείγματα από το ορθόν, δεν έδειξε κάτι. Ο ασθενής επέστρεψε σπίτι του. Η κατάστασή του όμως δεν βελτιώθηκε. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν.

Ο ασθενής υποβλήθηκε και σε δεύτερη βιοψία, πιο διεισδυτική, με ολική αναισθησία όπου η διάγνωση περί κακοήθειας ήταν σαφής. Δυο χρόνια μετά τα πρώτα του συμπτώματα η διάγνωση ήταν πλέον σαφής. Ο Harris έπασχε από καρκίνο του προστάτη.

Ακολούθησε πετυχημένο χειρουργείο για να αφαιρεθεί ο προστάτης. Δυστυχώς όμως τέσσερα χρόνια μετά ο καρκίνος επέστρεψε και πάλι. Ακολούθησε ακτινοθεραπεία. O Harris τελικά στάθηκε τυχερός καθώς ο καρκίνος νικήθηκε. Όμως αυτό που του συνέβη αυτά τα χρόνια ήταν πραγματικότητα. Αν η πρώτη βιοψία, αρχικά, είχε δείξει κάτι, ο καρκίνος δεν θα είχε εξαπλωθεί.

Ο γιος του, o 40χρονος Rob Harris, είναι σήμερα εκπαιδευτής ενός από τους 31 φοβερούς και ικανότατους σκύλους που ανιχνεύουν σοβαρές αρρώστιες, όπως ο καρκίνος του προστάτη και η νόσος του Πάρκινσον, στο Ίδρυμα Medical Detection Dogs. Το Medical Detection Dogs δημιουργήθηκε από τη γιατρό Claire Guest με τη βοήθεια του ορθοπεδικού χειρουργού John Church και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο νοσοκομείο Milton Keynes. Εδώ και χρόνια γιατροί και σκύλοι- βοηθοί δίνουν έναν τεράστιο αγώνα στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών βοηθώντας πολλούς ανθρώπους. Η συμβολή τους είναι τεράστια.

“Τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε το ότι τα σκυλιά έχουν ένα ποσοστό επιτυχίας στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών που φτάνει το 93%, κάτι που είναι πολύ σπουδαίο”, αναφέρει η Guest συμπληρώνοντας: “Το κλασικό τεστ για τον προστάτη, PSA, είναι προβληματικό καθώς δεν έχει πάντα σωστά αποτελέσματα. Η ιδέα είναι πως ο σκύλος αντιλαμβάνεται τις χαρακτηριστικές χημικές ουσίες (σε δείγματα ούρων) που εκκρίνονται όταν υπάρχει καρκίνος, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), κάτι φυσικά που χρωστά στην εξαιρετικά ευαίσθητη μύτη του. Αυτή η μύτη διαθέτει 220 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, έναντι μόλις 50 εκατομμυρίων της ανθρώπινης όσφρησης. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο”.

Τα σκυλιά χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες εκπαίδευση, η οποία κοστίζει 10 χιλιάδες περίπου ευρώ για κάθε σκύλο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα πράγματα πηγαίνουν αργά. Όμως, η πραγματικότητα είναι μία: Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι σκύλοι, με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να διαγνώσουν με την οσμή τους τον καρκίνο του προστάτη, στα αρχικά στάδια, ακόμα και αν η βιοψία είναι αρνητική. Αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο.

Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία διάφορα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ζώα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό καρκίνου της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών, του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη. Ο τελικός στόχος αυτού του τομέα έρευνας είναι να αναπτύξει μια συσκευή που να συνδυάζει φασματομετρία μάζας και αέρια χρωματογραφία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, η οποία θα μπορεί να αναλύει εργαστηριακά δείγματα γρήγορα και εύκολα.

Γνωρίστε κάποια από τα σκυλιά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Medical Detection Dogs:

Marlow: Το 18 μηνών λαμπραντόρ είναι το πιο μικρό από τα σκυλιά της ομάδας. Εξαιρετικά ικανό στην όσφρηση, εκπαιδεύεται στο να εντοπίζει αρρώστιες εκεί που είναι δύσκολο με τη συνήθη πρακτική.

Kizzy: Το 9 ετών μικρόσωμο cocker spaniel “εργάζεται” στην υπηρεσία από το 2008. “Πρόκειται για ένα μεγάλο σκυλί σε μικρό σώμα” θα πει η γιατρός Guest.

Florin: Το μόλις 3 ετών κόκκινο λαμπραντόρ έχει επιτυχία στην ανίχνευση καρκίνου του προστάτη που φτάνει το 85%. Βοηθάει παράλληλα στην κατασκευή μια “ηλεκτρονικής μύτης” στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Jobi: To κοκεράκι αυτό βοηθάει με τη δυνατή και αποτελεσματική όσφρησή του από πολύ μικρό στους εντοπισμούς καρκίνων.

Kiwi: Το 4 χρόνων λαμπραντοράκι αρχικά είχε εκπαιδευτεί ως σκύλος-οδηγός. Όμως λόγω της ικανότατης όσφρησής του μεταπήδησε στην ιατρική.

Ο εκπαιδευτής Rob Harris με τον Μίδα, ένα ουγγρικό Βίσλα 7 χρόνων. Ανιχνεύει καρκίνους από τότε που ήταν 8 εβδομάδων.

Karry: Η Karry είναι ένα μαύρο retriever/labrador που τρελαίνεται να κολυμπάει σε λίμνες και ποτάμια.

Η γιατρός Claire Guest με την “ομάδα” της.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο