Γάτες και τριχόμπαλες: Τι πρέπει να κάνετε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες γατών έχουν δει μια τριχόμπαλα ή έχουν ακούσει το θόρυβο που κάνει μια γάτα όταν προσπαθεί να βήξει για να τη βγάλει. Οι τριχόμπαλες αναγνωρίζονται εύκολα γιατί παίρνουν τη διακριτή μορφή κυλινδρικών (σωληνοειδή) μαζών από τρίχες. Ορισμένες φορές μια τριχόμπαλα συνοδεύεται από χολή ή σωματίδια τροφής. Οι τριχόμπαλες σχηματίζονται στο στομάχι της γάτας σας από τρίχες που έχουν καταπιεί, ενώ περιποιούνται το τρίχωμά τους. Οι γάτες δε μπορούν να φτύσουν τις τρίχες επειδή οι γλώσσες τους καλύπτονται από εκατοντάδες κοφτερά σημεία. Αυτά τα κοφτερά σημεία δεν επιτρέπουν την κίνηση των τριχών προς τα εμπρός κι έξω από το στόμα της γάτας. Ένας άλλος λόγος εμφάνισής τους είναι επειδή οι γάτες δεν έχουν την ικανότητα απέκκρισης τριχών.


Συσσώρευση

Συνήθως η κατάποση τριχών δεν αποτελεί πρόβλημα για τις γάτες, αλλά ορισμένες φορές η τρίχα θα συσσωρευτεί μέσα στο στομάχι και θα σχηματίσει μια τριχόμπαλα. Οι φυλές με μακρύ τρίχωμα είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Αν η γάτα σας αποκτήσει μια τριχόμπαλα περιστασιακά, δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν οι τριχόμπαλες εμφανίζονται συχνά ή φαίνεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα με μία, πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Προβλήματα

Οι τριχόμπαλες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι εφόσον η γάτα δεν έχει την ικανότητα να απαλλαχθεί από αυτές. Σημάδια ότι η γάτα σας ίσως έχει πρόβλημα με μια τριχόμπαλα περιλαμβάνουν:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Σκληρά κόπρανα με σημάδια τριχών
  • Βήχας ή φούσκωμα ειδικά μετά το φαγητό
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για το φαγητό

Πρόληψη

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το σχηματισμό τριχόμπαλων είναι η τακτική περιποίηση της γάτας σας. Στις φυλές με μακρύ τρίχωμα αυτό είναι απαραίτητο. Το βούρτσισμα της γάτας σας θα απομακρύνει τις νεκρές τρίχες από το τρίχωμά της καθιστώντας λιγότερο πιθανή την κατάποση ελεύθερων τριχών.

Οι περισσότερες γάτες αγαπούν το βούρτσισμα, οπότε αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δεθείτε με τη γάτα σας. Να είστε περισσότερο επιμελείς με το βούρτσισμα κατά τη διάρκεια της Άνοιξης όταν η γάτα σας απορρίπτει το χειμερινό της τρίχωμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά του βουρτσίσματος. Για παράδειγμα, υπάρχει μια ποικιλία τροφών ελέγχου του σχηματισμού τριχόμπαλων ή συμπληρωμάτων που μπορεί να βοηθήσουν.

Αυτά λειτουργούν καθιστώντας πιο εύκολο στη γάτα σας απλώς να περνά τρίχες μέσω του σώματος ως μέρος της πέψης. Μιλήστε στον κτηνίατρό σας και  αυτός θα μπορέσει να συστήσει την καλύτερη λύση για εσάς.

Πηγή: Hill’s Pet (hillspet.gr)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο