Κόμμα για τα Ζώα: Οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία είναι ευκαιρία για την προστασία των ζώων στις φυσικές καταστροφές

από Μυρτώ Τζώρτζου
Μετά από κάθε φυσική καταστροφή, πολύς λόγος γίνεται για το πόσο δεινοπαθούν όλα τα ζώα από πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις κ.λπ. Σήμερα, η τύχη τους επαφίεται στην ύπαρξη ή μη εθελοντών, στην ευαισθησία των αστυνομικών και των πυροσβεστών, στην πίεση που νιώθουν οι πολιτικοί από τα φιλοζωικά αισθήματα της κοινής γνώμης. H φροντίδα για τα ζώα στις φυσικές καταστροφές είναι περιστασιακή και συμπτωματική.
Μετά το πρόσφατο φιάσκο, με την παγίδευση στα χιόνια χιλιάδων συμπολιτών μας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε «αλλαγές» στην Πολιτική Προστασία. Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα ζητάει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, ώστε να συμπεριληφθεί οργανικά η προστασία όλων των ζώων στην Πολιτική Προστασία. Μόνο έτσι, επισημαίνουν οι φιλόζωοι, αυτή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα είναι αποτελεσματική.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα Αρχική | AnimalPolitics.gr
Ο Νόμος 4662/2020, που ορίζει το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, δεν αναφέρει ούτε μία φορά τη λέξη «ζώο». Αντίθετα, η «ζωή των ανθρώπων» αναφέρεται δεκαοκτώ φορές.
Κι όμως, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε για τις φωτιές στις 12/8/2021, ο Πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι «κυρίαρχος στόχος μας στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι (sic) η προστασία της ζωής, των ανθρώπων, αλλά και των ζώων» (!). Τα ζώα προφανώς συμπεριλήφθηκαν στον πρωθυπουργικό λόγο καθ’ υπερβολή και αυθαίρετα, λόγω του κύματος συμπάθειας που είχαν προκαλέσει οι εικόνες και οι μαρτυρίες για χιλιάδες απανθρακωμένα ζώα.
Μετά το πρόσφατο φιάσκο του αποκλεισμού στο χιόνι εκατοντάδων οδηγών σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, πάλι ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι «θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές… ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα».
Χρειάζονται πράγματι αλλαγές στους στόχους της Πολιτικής Προστασίας, στα οργανογράμματά της, στα επιχειρησιακά της σχέδια, στη στελέχωση και στην αξιολόγηση του έργου της.
Εμείς, το Κόμμα για τα Ζώα, θεωρούμε πως αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μπουν τα ζώα στην Πολιτική Προστασία.
• Να θεωρηθεί στόχος της Πολιτικής Προστασίας η ασφάλεια της ζωής όλων των ζώων και των ενδιαιτημάτων ή/και των οικοσυστημάτων τους.
• Να επιβληθούν προδιαγραφές ασφάλειας στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και –κυρίως- να αποδίδονται ευθύνες για την τήρηση αυτών των μέτρων ασφαλείας στους οικοδεσπότες των ζώων συντροφιάς και στους εκμεταλλευτές των «παραγωγικών» λεγόμενων ζώων. Ο πνιγμός ή το κάψιμο των ζώων να μην θεωρούνται πια ευκαιρία για «αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου», αλλά να επιφέρουν αστικές και ποινικές ευθύνες στους ιδιοκτήτες τους.
• Να εκπονηθούν επιχειρησιακά σχέδια και οργανογράμματα, που να αφορούν στη διάσωση όλων των ζώων (άγριων, «παραγωγικών» και συντροφιάς).

• Να στελεχωθούν από ειδικούς (κτηνιάτρους, περιβαλλοντολόγους, βιολόγους κ.λπ) οι αντίστοιχες υπηρεσίες.
• Σε κάθε φυσική καταστροφή, να γίνεται απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών που αφορούν σε ζώα.
Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα επισημαίνει: «η τύχη των ζώων στις φυσικές καταστροφές ας γίνει επιτέλους αναπόσπαστο επιχειρησιακό και οργανωσιακό τμήμα της Πολιτικής Προστασίας και να πάψει να επαφίεται σε τυχαίες περιστάσεις όπως η ύπαρξη εθελοντών στο πεδίο, η εκτίμηση πως ο χαμός των ζώων προκαλεί πολιτικό κόστος κ.ά».
Αρχική | AnimalPolitics.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο