Θα πηγαίνατε στη δουλειά μαζί με το σκύλο σας;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στο τεράστιο κτίριο της Nestle που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Gatwick στη Βρετανία ο Max, η Reggie και η Bella παίζουν μεταξύ τους και κουνάνε χαρούμενοι τις ουρές τους. Αυτή είναι μια συνηθισμένη εικόνα στο γυάλινο κτίριο της εταιρείας αλλά και σε πολλές άλλες εταιρείες της Βρετανίας. Και αν δεν καταλάβατε ο Max, η Reggie και η Bella είναι σκυλάκια. Τι θέλουν τα σκυλάκια αυτά σε χώρο εργασίας; Ναι αυτή είναι μια ερώτηση που στην Ελλάδα φαίνεται λογική, όχι όμως και σε άλλες χώρες.

Η Nestle εδώ και δυο περίπου χρόνια επιτρέπει στους 1000 και εργαζόμενούς της να έρχονται στη δουλειά με τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Το ίδιο κάνουν και άλλες μεγάλες εταιρείες. Το πρότζεκτ αυτό που λέγεται απλά “φέρε το σκύλο σου στη δουλειά” εφαρμόζεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όλον τον κόσμο, οι οποίες βασίζονται σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες οι οποίες μιλούν για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωσης του στρες των υπαλλήλων όταν εκείνοι βρίσκονται μαζί με τα κατοικίδιά τους.

Μια από αυτές τις έρευνες διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τα επίπεδα του στρες ενός υπαλλήλου μειώνονται όταν έχει δίπλα του το κατοικίδιό του. Ανάλογο ήταν και το αποτέλεσμα έτερης έρευνας του Πανεπιστημίου Ψυχολογίας του Μίσιγκαν. “Τα σκυλιά βοηθούν στο να μειωθεί το εργασιακό στρες και να πέσουν στα φυσιολογικά επίπεδα οι καρδιακοί παλμοί ” αναφέρει ο Ψυχολόγος Stephen Colarelli, ένας από τους επικεφαλής.

Πριν κάποιος λοιπόν φέρει το σκύλο του στη δουλειά υπάρχει μια επιτροπή που πληροφορείται για τις συνήθειες και το χαρακτήρα του ζώου και δίνει οδηγίες στο πώς πρέπει να γίνει αυτό. Η Nestle βέβαια έχει έναν παραπάνω λόγο να το κάνει αυτό καθώς της ανήκει η Purina, η γνωστή εταιρεία με τροφές για ζώα, οπότε αυτό είναι ένα συν στο προφίλ της. Όπως και να’χει οι ίδιοι οι υπάλληλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτή την απόφαση. Θεωρούν πώς παρέα με το κατοικίδιό τους νιώθουν χαλαροί και τους φεύγει το άγχος. Έτσι η εργασία γίνεται πιο ευχάριστη.

Κάτι ανάλογο λένε και οι υπάλληλοι της Mars, της εταιρείας που έχει τις τροφές Pedigree, Whiskas και Sheba, η οποία επιτρέπει στο προσωπικό να φέρνει στη δουλειά τους σκύλους του από το 2008. Χαρακτηριστική είναι μια φράση ενός εργαζόμενου, ο οποίος είπε ” Το να φέρνω το σκύλο μου στη δουλειά δεν με κάνει πιο χαρούμενο αλλά πιο δημιουργικό. Σύμφωνα με την Guardian πάνω από 50 εταιρείες επιτρέπουν τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας ενώ ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο