Η αμφιλεγόμενη δράση της VETPAW, της ομάδας Αμερικανών βετεράνων, που κυνηγάει λαθροθήρες στην Αφρική

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η VETPAW είναι μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση, που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια γνωστή για τη δράση της στην Αφρική. Η λέξη VETPAW είναι το ακρωνύμιο της οργάνωσης «Veterans Empowered to Protect African Wildlife»(Βετεράνοι Αρμόδιοι να Προστατεύουν την Άγρια Ζωή στην Αφρική).

Πρόκειται για μια ομάδα Αμερικανών βετεράνων, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Με τις ανάλογες ικανότητες και δεξιότητες που μπορεί να έχει μια τέτοια ομάδα, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν έχουν, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, ταχθεί στο να κάνουν τα πάντα στην πρόληψη του κυνηγιού απειλούμενων ειδών.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα και με όσα αναφέρουν οι ίδιοι σε συνεντεύξεις τους, εργάζονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Αφρική, βοηθώντας τους Αφρικανούς rangers των δασών στο να συλλαμβάνουν λαθροθήρες. Επίσης βοηθούν, σύμφωνα πάντα με την ομάδα, στο να ενημερωθεί και εκπαιδευτεί ο πληθυσμός εκεί πάνω στο ζήτημα στη λαθροθηρίας.

Η παράνομη διακίνηση άγριας ζωής είναι ένα από τα 5 μεγαλύτερα παγκόσμια εγκλήματα. Ο αριθμός ορισμένων ειδών συνεχίζει να μειώνεται, όπως ο αριθμός των βόρειων λευκών ρινόκερων και των ελεφάντων.

Οι άνθρωποι της VETPAW, μεταξύ αυτών και πολλοί κτηνίατροι, είναι, όπως αυτοαποκαλούνται, ένας πράσινος στρατός, ένας από τους «οικολογικούς στρατούς» που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.

Τι όμως συμβαίνει;

Η VETPAW παρείχε αρχικά υπηρεσίες κατά της λαθροθηρίας στην Τανζανία. Ωστόσο, το 2015 εκδιώχτηκε από τη χώρα με διαταγή της κυβέρνησης, έπειτα από δήλωση μιας βετεράνου του αμερικανικού στρατού για τους λόγους της παρουσίας της οργάνωσης: «Θα κάνουμε κάποια αντι-λαθροθηρία, θα σκοτώσουμε κάποια κακά παιδιά και θα κάνουμε κάτι καλό».

Ταυτόχρονα η συνεχής και χωρίς κανένα λόγο έκθεση των μελών της VETPAW στα social media, με φωτογραφίες και ανάλογες δηλώσεις, άρχισαν να κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται κατά πόσο η ομάδα αυτή είναι τελικά αυτό ακριβώς που λέει. Με τον καιρό πολλοί άρχισαν να αμφισβητούν είτε τις προθέσεις τους είτε τις μεθόδους των πρώην Αμερικανών στρατιωτών, με αποτέλεσμα η οργάνωση να πάρει μια θέση ανάμεσα στις αμέτρητες αμφιλεγόμενες “πράσινες οργανώσεις”, στους αμφιλεγόμενους “πράσινους στρατούς” που έχουν έρθει για να σώσουν το περιβάλλον.

Η Rosie Plaia, ιδρύτρια μια άλλης ομάδας, που προσπαθεί να εμποδίσει τη διακίνηση της άγριας ζωής στην Αφρική και να συλληφθούν οι λαθροθήρες, αναφέρει: “Στην αρχή πλησιάσαμε τη VETPAW. Είχαμε την ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Χρειαζόμασταν βετεράνους για αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά. Όταν όμως είδαμε τι κάνουν, πόσο ασχολούνται με τα social media, προβάλλοντας τους εαυτούς τους και άλλα, τους προειδοποιήσαμε ότι αυτό δεν θα είναι για καλό. Μας αγνόησαν εντελώς”.

Με το πέρασμα του χρόνου ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μαρτυρίες για απάνθρωπες πρακτικές από μέρους της οργάνωσης αυτής. Σε ένα ντοκιμαντέρ αναφέρεται ότι άνθρωποι της φυλής των Baka στο Καμερούν υπέστησαν βία και διωγμό από τα χωράφια και τα μέρη τους από τους στρατιώτες της VETPAW. Καταστράφηκαν τελείως τα σπίτια τους και έμειναν χωρίς να έχουν τίποτα. Στη συνέχεια βγήκαν στο φως και άλλες παρόμοιες ιστορίες που δείχνουν ότι μάλλον δεν είναι όλα καλά στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Τα πράγματα είναι απλά. Το ερώτημα που υπάρχει είναι επίσης απλό. Και σχεδόν πάντα ρητορικό. Γνωρίζουν οι πράσινοι αυτοί στρατοί τις αιτίες που η λαθροθηρία καλά κρατεί; Που είναι η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, οι ανισότητες, η επιρροή των λαθροθήρων στους αδύναμους και φτωχούς πληθυσμούς;

Γνωρίζουν ότι η λαθροθηρία είναι ένα επίσης αποτέλεσμα των αποφάσεων του καθεστώτος των αποικιών για να μετατρέψουν κάποια προστατευόμενα μέρη για σαφάρι; Και ότι άλλη μια αιτία, ίσως και η πιο μεγάλη, είναι η ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία των πλούσιων κρατών για εξωτικά, άγριας ζωής, προϊόντα;

Από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο