Τι λέει γνωστός εκπαιδευτής για εμάς όταν ο σκύλος μας έχει κακή συμπεριφορά

από Μυρτώ Τζώρτζου

Bρίσκεστε στο σπίτι και παρακολουθείτε τηλεόραση ή είστε με φίλους σας και συζητάτε. Ο αγαπημένος σας σκύλος είναι κάπου εκεί κοντά και βλέπει τα πάντα. Μια εσάς και μια οτιδήποτε του αποσπάει την προσοχή, είτε αυτό είναι πουλί που πετάει έξω από το παράθυρο είτε κάποιος από την παρέα σας που του μιλάει. Και κάθε φορά γαβγίζει. Ασταμάτητα και ενοχλητικά. Τότε εσείς σηκώνεστε και του δίνετε μια λιχουδιά για να σταματήσει αυτό το συνεχές γάβγισμα. Γιατί όμως γαβγίζει συνέχεια; Τι δείχνει αυτό για εκείνον; Ναι, το ότι είναι τόσο ενοχλητικός κάτι δείχνει. Όμως δεν φταίει αυτός. Εσείς είστε πίσω από αυτή την κακή συμπεριφορά του. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Σύμφωνα με τον Tyler Ohlmann, γνωστό εκπαιδευτή σκύλων, από το Λούισβιλ του Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών, το σκυλί σας είναι ένα από τα εκατοντάδες παρόμοια σκυλιά που έχει ο ίδιος εκπαιδεύσει.

Αν λοιπόν έπρεπε να τυπώσει ένα μότο στα t-shirt του, αυτό θα ήταν: “Τα σκυλιά κάνουν αυτό που έχει αποτέλεσμα. Η συμπεριφορά τους είναι ευθεία αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο τα χειριζόμαστε” και συμπληρώνει: “Για να διορθώσεις ένα πρόβλημα στη μια άκρη του λουριού, πρέπει να κοιτάξεις ποιος το κρατάει από την άλλη άκρη. Με τα σκυλιά μπορείς να κάνεις πειράματα. Ό,τι feedback τους δώσεις ανάλογη θα είναι και η συμπεριφορά τους στο μέλλον. Κάθονται και βλέπουν ό,τι συμβαίνει. Όπως ακριβώς τα μωρά. Αν το αποτέλεσμα κάποιας πράξης δεν είναι καλό, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να επαναλάβουν την πράξη. Συνεπώς οι δικές μας πράξεις και η δική μας συμπεριφορά ωθούν τα κατοικίδιά μας να συμπεριφερθούν όπως συμπεριφέρονται, δηλαδή άσχημα και ενοχλητικά”.

Ας δούμε όμως τι λέει ο Ohlamann συγκεκριμένα:

Ο σκύλος σας δεν ακούει όσες φορές και αν του πείτε κάτι. Για παράδειγμα λέτε: “κάτσε”, “κάτσε”, “κάτσε κάτω”, “κάτσε” και “ξανά κάτσε”. Φωνάζετε, στριγκλίζετε…αλλά αυτός δυστυχώς με τίποτα δεν υπακούει.

“Είναι ανυπάκουος; Του λέτε ένα σωρό προσταγές αλλά αυτός δεν ακούει καμία; Του λέτε όλες αυτές τις προσταγές χωρίς να του δίνετε χρόνο να τις επεξεργαστεί και να τις καταλάβει. Σκεφτείτε το εξής: Βλέπετε ένα φίλο σας και αρχίζετε να τον “πυροβολείτε” με ερωτήσεις, “τι κάνεις, πώς ήταν η μέρα σου, είδες το έργο στην τηλεόραση, πώς σου φάνηκε;” Τις ερωτήσεις αυτές τις κάνετε βασικά χωρίς να περιμένετε απάντηση. Το ίδιο συμβαίνει και με το σκύλο σας. Αν τον “βομβαρδίζετε” με πολλά πράγματα, δεν έχει το χρόνο να επεξεργαστεί κανένα από αυτά. Γιατί πριν καταλάβει κάτι, εσείς του λέτε κάτι άλλο.

Ποιος βγάζει βόλτα ποιον; Ποιος κρατάει το λουρί;

“Συχνά ο σκύλος μάς βγάζει βόλτα και όχι εμείς εκείνον. Τα περισσότερα σκυλιά που “τραβούν” στη βόλτα δεν έχουν μάθει κάτι διαφορετικό, πέρα από το να τραβάνε. Και αφήνοντας το σκύλο να κάνει ό,τι θέλει, μπαίνετε και οι δυο σε κίνδυνο. Για να μάθει ο σκύλος σας να μην “τραβάει”, πρέπει απλά να το μάθει. Να τον μάθετε εσείς αυτό δηλαδή. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε χρόνο και υπομονή για αυτό.

Ο σκύλος σας είναι μονίμως ζητιάνος. Μόλις έχει τελειώσει το φαγητό του, όμως εκείνα τα μάτια του σας ραγίζουν την καρδιά και έτσι του δίνετε κρυφά μια λιχουδιά.

“Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτά τα μάτια που εκλιπαρούν και άλλο. Όμως πρέπει. Όταν δεν μπορείτε να κρατηθείτε και του δίνετε κάτι από το τραπέζι, είναι βέβαιο ότι δεν βλέπετε την όλη εικόνα. Με το να ενδώσετε σε κάτι που φαίνεται ασήμαντο δεν σκέφτεστε κάτι σημαντικό, το μέλλον του ζώου. Ταϊζουμε τόσο πολύ τα ζώα μας και όταν το καταλαβαίνουμε, είναι δυστυχώς αργά. Η παχυσαρκία είναι η νούμερο ένα αιτία της θνησιμότητας των σκύλων. Για να σας το πω αλλιώς: Σκοτώνετε τα ζώα σας με ευγένεια”.

O σκύλος σας είναι μονίμως σε μια τρέλα. Κανείς στο σπίτι δεν μπορεί να ησυχάσει και να κάτσει ήρεμα.

“Είναι φυσιολογικό ο σκύλος να έχει πολλή ενέργεια και να θέλει να κάνει πράγματα. Όμως αν έχει κάποιος 3-4 τέτοια σκυλιά, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τη βγάλει καθαρή και θα τρελαθεί. Τα σκυλιά ρουφούν όλη μας την ενέργεια. Τα μικρά σκυλάκια, από την 8η εβδομάδα μέχρι τη 16η, διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι η βάση της μελλοντικής τους συμπεριφοράς. Όταν είναι με τη μητέρα τους, μαθαίνουν να είναι κοινωνικά από αυτή. Μετά πρέπει εμείς να παίξουμε το ρόλο της μητέρας τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για τη συμβίωση και των δύο”.

Ο σκύλος σας γαβγίζει συνεχώς

“Αυτό το πρόβλημα έχουν πολλοί κηδεμόνες σκύλων που έρχονται για να τους βοηθήσω. Αν ο σκύλος σας δεν σταματάει να γαβγίζει, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι είστε αδύναμοι χαρακτήρες. Και δεν αναφέρομαι σε όλα τα σκυλιά, όπως τα γερμανικά Ποιμενικά, για παράδειγμα, που γαβγίζουν όταν κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη. Ή όταν ο ουρανός είναι πολύ μπλε. Όταν όμως το λαμπραντόρ σας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να γαβγίζει όλη μέρα, αυτό σημαίνει ότι έχει μάθει να το κάνει αυτό με το να του δίνετε λιχουδιά για να το σταματήσει. Τα σκυλιά είναι απαιτητικά και εμείς λέμε “τι να κάνω, μήπως να του δώσω κάτι; Έλα εδώ, να μια λιχουδιά, να ένα παιχνίδι…”και πάει λέγοντας. Δεν μπορείτε να απαιτήσετε κάτι στο οποίο συνέχεια ενδίδετε.”

Είτε μας αρέσει είτε όχι η κακή συμπεριφορά του σκύλου μας οφείλεται στην κακή, ανύπαρκτη, ελλιπή διαπεδαγώγησή του από εμάς. Και ο χαρακτήρας του δείχνει πολλά για το δικό μας χαρακτήρα.

O Αμερικανός εκπαιδευτής Tyler Ohlmann

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο