Το σωματείο Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων έδωσε το γραφείο του να μείνει ο άστεγος Σωτήρης και ο σκύλος του

από Μυρτώ Τζώρτζου
Γράφουμε συχνά ότι η αγάπη των εθελοντών και η θέλησή τους να βοηθήσουν κάνουν θαύματα. Γίνονται συχνά μια γροθιά και καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει το κράτος χαμένο σε νόμους, διαδικασίες και γραφειοκρατία.
Ο λόγος για ένα περιστατικό που συνέβη αυτές τις μέρες και αφορά έναν άστεγο και το σκυλάκο του.
Μια ανάρτηση στο fb της Marilena Kondou ήταν η αφορμή για να γίνει γνωστό ένα πρόβλημα ενός συνανθρώπου μας. Η κ. Kondou έκανε γνωστή την περίπτωση του άστεγου Σωτήρη που ζει με τον σκύλο του Τζιοβάνι στη Στοά Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας (προέκταση της Χαριλάου Τρικούπη από Πανεπιστημίου μέχρι Σταδίου). Ο Σωτήρης ζητούσε βοήθεια γιατί δεν άντεχε άλλο έξω. Δεν ήθελε όμως να του πάρουν το σκύλο του, τον οποίο λατρεύει. Όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα σε κάποια από τις δομές του δήμου να μπορεί να έχει μαζί το σκύλο του. Και δεν ήθελε να τον αποχωριστεί.
Η ανάρτηση της κ. Marilena Kondou
«11 το πρωί γυρίζω στο σπίτι από τη γυμναστική. Φτάνω στο φανάρι της Στοάς του Βιβλίου, βλέπω το Σωτήρη και τον Τζοβάνι, το σκύλο του. Τους είχα ξανά δει πριν περίπου ένα μήνα κάτω από το σπίτι, όπου ο Σωτήρης δεν είχε δύναμη να σπρώξει το καρότσι που ήταν γεμάτο από τα υπάρχοντά του. Μόλις του μίλησα, έβαλε τα κλάματα. Τον ρώτησα, αν χρειάζεται κάτι. Μου είπε πως ο Τζοβάνι είναι όλη του η ζωή, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για το σκυλί, για αυτόν. Του είπα πως θα το ψάξω όσο μπορώ, βλακείες δεν έκανα τίποτα.
Σήμερα λοιπόν πέρασα το φανάρι. Ο Τζοβάνι αισθητά αδυνατισμένος. Τον ρώτησα πώς είναι, τι κάνουν. Μου είπε πως δεν αντέχει άλλο στο δρόμο. Αρχίζει τα κλάματα. Κλάμα έντονο. Ήθελα να τον αγκαλιάσω, μα είμαι κότα. Μου είπε πρέπει να βρεθεί μια λύση. Του έδωσα λίγα ευρώ. Μου λέει θα πάρω φαγητό και για τους δύο. Του υποσχέθηκα πως θα κάνω ό,τι μπορώ. Φεύγω, σκέφτομαι.
Παίρνω τηλέφωνο το κέντρο υποδοχής αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Τον ήξεραν τον Σωτήρη. Τους τηλεφώνησε και κάποιος άλλος χθες. Του έδωσαν κουβέρτα, του είπαν πως μπορεί να φιλοξενηθεί χωρίς τον Τζοβάνι. Ήταν κάθετος. Αν μείνει στο δρόμο ο σκύλος, θα μείνω και εγώ. Τους ρώτησα τι μπορεί να γίνει για αυτό. Μου απάντησαν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για το σκύλο και πως θα τους έχουν στο νου τους όταν περνάνε από τη Στοά του Βιβλίου να τους αφήσουν φαγητό.
Έκλεισα το τηλέφωνο με κλάματα. Κλαίω ακόμα. Σκέφτομαι τι θα έκανα εγώ στη θέση του. Σκέφτομαι για την πραγματική αγάπη και αν ποτέ την έχω νιώσει τόσο βαθιά. Σκέφτομαι πως αύριο δε θα κλαίω γιατί θα ξυπνήσω, θα χαϊδέψω τα γατιά μου στο κρεβάτι μου και η ζωή μου θα συνεχίσει κανονικά. Αν κάποιος έχει ιδέα, αν κάποιος μπορεί να με καθοδηγήσει, και να βοηθήσουμε τον Σωτήρη και τον Τζιοβάνι να έχουν μια καλύτερη ζωή σας, παρακαλώ γράψτε μου.
Μεγάλο κείμενο. Συγγνώμη».
Το κείμενο ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Αμέτρητος κόσμος αντέδρασε. Ξεκίνησαν συζητήσεις για το τι μπορεί να κάνουμε για τον άνθρωπο αυτόν και το σκυλάκο του. Κάτι άμεσο. Αρκετοί θέλησαν να τον βοηθήσουν οικονομικά, με χρήματα, τροφές. Κάποιοι να φιλοξενήσουν το σκύλο του όσο αυτός θα βρίσκεται σε μια δομή. Ο Δήμος Αθηναίων προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει στο καταφύγιο προσωρινά το σκυλάκο του.
Αυτό όμως που είπαμε όλοι ήταν ένα: Να μην τον χωρίσουμε από τον αγαπημένο του Τζιοβάνι, που όπως βλέπουμε, είναι όλη του η ζωή. Να πάνε κάπου μαζί. Να έχει ο ένας τον άλλον. 
Και η λύση βρέθηκε. Το σωματείο ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ & Ανθρωπων – Φιλοζωικό & Φιλανθρωπικό Σωματείο Εθελοντων και η πρόεδρός του Όλγα Αβρήλια προθυμοποιήθηκαν να διαθέσουν το χώρο των γραφείων τους στο κέντρο της Αθήνας ώστε να πάνε εκεί προσωρινά ο Σωτήρης και ο σκύλος του. Ήταν πραγματικά υπέροχο.
Έτσι πλέον βρίσκονται εκεί, προστατευμένοι και οι δύο. Δείτε την ανάρτηση της Marilena Kondou:
«Καλησπέρα σε όλους Η κινητοποίηση και το ενδιαφέρον για το Σωτήρη και τον Τζιοβάνι ήταν φοβερά. Νιώθω τόσο χαρά μέσα από όλη τη λύπη των ημερών και των γεγονότων που τρέχουν. Χτες ένιωθα χαμένη, χθες είχαμε κλάματα, σήμερα χαμόγελα. Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω όλους, ο καθένας ήθελε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Ο Σωτήρης και ο Τζοβάνι μεταφέρθηκαν σήμερα στα γραφεία του σωματείου Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας. Τους μετέφερε η Eleni Kotsi. Ευχαριστώ θερμά τη Χρυσάνθη Καραγιάννη που τους συντόνισε όλους. Τη Σεραφίνα Αβραμίδου και όλους εσάς που βοηθήσατε και θέλετε να βοηθήσετε με κάθε τρόπο. Ένα μεγάλο κομμάτι έφυγε, μα τώρα αρχίζει ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονική ζωή. Θέλει δουλειά και βοήθεια για να καταφέρουν και οι δύο να έχουν μια καλή ζωή.
Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να απευθυνθεί στον παρακάτω σύνδεσμο. Σας επισυνάπτω και τους λογαριασμούς του σωματείου. Μεγάλα μηνύματα, πιο μεγάλα χαμόγελα. Ευχαριστώ»
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΝ ΟΛΓΑ ΑΒΡΗΛΙΑ.
Ο επίσημος & φορολογικά ελεγμένος Τραπεζικός λογαριασμός είναι στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ:
Δικαιούχος: «Φίλοι ζώων & ανθρώπων»
5067-063185-715
Iban: GR50 0172 0670 0050 6706 3185715
Bic: PIRBGRAA
Αιτιολογία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΙ ΤΖΙΟΒΑΝΙ
PAYPAL: filoizoon@yahoo.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο