Δείτε το υπέροχο πεντακάθαρο καταφύγιο της Σύρου που τα ζώα δεν ζουν μόνιμα σε κλουβιά

από Μυρτώ Τζώρτζου
Οι εθελοντές που ασχολούνται ενεργά με τα αδέσποτα, όταν ακούνε τη λέξη, κυνοκομείο, νιώθουν μια απέραντη θλίψη. Οι εικόνες που τους έρχονται στο μυαλό είναι συγκεκριμένες. Ζώα στοιβαγμένα μέσα σε παγωμένα κλουβιά, μοναξιά και βλέμματα ικεσίας και προσμονής. Περιμένουν με λαχτάρα να δουν κάποιον άνθρωπο, να παίξει λίγο μαζί τους, να τα πάει μια βόλτα, να τους δείξει ότι τα αγαπάει.
Αμέτρητα κυνοκομεία στη χώρα μας έχουν τον χαρακτηρισμό κολαστήρια. Και αυτό γιατί οι συνθήκες που ζουν εκεί τα ζώα είναι άθλιες. Μέσα σε ένα κλουβί. Ίσως και για πάντα. Ζωάκια μπαίνουν μικρά, δεν τα υιοθετεί κανείς, και γεράζουν εκεί μέσα. Το κλουβί είναι όλη τους η ζωή. Γεμάτη παράνομα καταφύγια η Ελλάδα. Κανείς δεν κάνει κάτι. Οι δήμοι, που πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να έχουν καταφύγια με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αδιαφορούν. Αφού κανείς δεν τους ελέγχει. Όλα τα έχουν ρίξει στις πλάτες των εθελοντών.
Μέσα όμως σε αυτή τη μαυρίλα των άθλιων κυνοκομείων υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Λίγες, ελάχιστες αλλά υπάρχουν.
Μια από αυτές είναι το καταφύγιο Σύρου. Το μεγάλο σπίτι της αγάπης, όπως το αποκαλούν οι άνθρωποί του Syros Stray Animal Shelter / Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Σύρου. Μια μικρή ομάδα εθελοντών. Το καταφύγιο δημιουργήθηκε πριν 6 χρόνια από την οργάνωση Κ9.
Τα προηγούμενα 11 χρόνια, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, σε αυτόν το χώρο, υπήρχε ένα υπαίθριο καταφύγιο όπου ζωάκια και εθελοντές ήταν έρμαια των καιρικών συνθηκών. Το πείσμα και η αγάπη αυτών των λίγων αυτών ανθρώπων για τα ζωάκια είδαν πολλοί άλλοι και τους βοήθησαν!
Στο πολύ όμορφο αυτό καταφύγιο υπάρχουν 12 μεγάλα δωμάτια όπου οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές ώστε τα σκυλάκια να νιώθουν ελεύθερα! Ο πολύ μεγάλος προαύλιος χώρος αποτελεί χώρο διασκέδασης και παιχνιδιού. Υπάρχει επίσης μια αποθήκη και ένα container, δωρεά από το K9 όπου φυλάσσονται όλα τα είδη που φέρνουν οι φίλοι του καταφυγίου για τα ζώα.
Οι εθελοντές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ένας χώρος πεντακάθαρος και πολύ φιλόξενος όπου οι πρωταγωνιστές είναι τα μουσουδάκια μας και μόνο. Αυτή τη στιγμή η οικογένειά μας αποτελείται από υπερήλικα σκυλάκια που τα έχουμε μεγαλώσει από μωρά και από μουσούδια που έρχονται για διάφορους λόγους. Φεύγουν από τη ζωή οι κηδεμόνες τους, λόγω των άσχημων συνθηκών που ζουν κλπ. Στο καταφύγιό μας έχουν φιλοξενηθεί και έχουν βρει οικογένειες εδώ και 16 χρόνια πάνω από 500 ψυχούλες. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε θα δείτε το δεύτερο σπιτικό μας. Όποιος φίλος θέλει να γίνει μέλος της οικογένειά μας, καλοδεχούμενος. Μεγάλη χαρά θα δώσει σε όλους μας».

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Μαιρη 13 Φεβρουαρίου, 2022 - 5:07 μμ

Bravo!!!!

Reply
Οτιλια 14 Φεβρουαρίου, 2022 - 5:12 πμ

Υπαρχει ακομα ελπιδα !Αυτο λες οταν βλεπεις τετοιες οικονες.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο