Τουρκία: Γυναίκα οδηγεί καθημερινά δύο ώρες για να πάει να φροντίσει τα αμέτρητα παρατημένα ζώα στους λόφους της πόλης της

από Μυρτώ Τζώρτζου
Μπορεί οι εικόνες από την Κωνσταντινούπολη με τους ανθρώπους να φροντίζουν τις γάτες, τις οποίες όντως συμπαθούν πολύ και τις θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης τους, να είναι πολλές, όμως όσον αφορά γενικά το πρόβλημα των αδέσποτων, τα πράγματα στη γείτονα χώρα δεν διαφέρουν και πολύ από τα δικά μας εδώ.
Η πρακτική της εγκατάλειψης ενός ζώου είναι η ίδια παντού, σε όλες τις χώρες, σε όλους τους ανθρώπους. Ίδιες σκέψεις, ίδιες ιδέες. Ίδιες πράξεις. Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να διαφέρει. Όμως στην υπόλοιπη Τουρκία τα πράγματα είναι και εκεί στενάχωρα. Όπως εδώ. Πολύ στενάχωρα μάλιστα.
Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Τουρκία εκατομμύρια είναι οι αδέσποτες γάτες και οι σκύλοι που περιφέρονται σε δρόμους, βουνά, ερημιές προσπαθώντας με μεγάλη δυσκολία να επιβιώσουν.
Τα περισσότερα από αυτά γεννήθηκαν στο δρόμο από γονείς που ήταν δεσποζόμενοι. Η λέξη στείρωση είναι και εκεί προβληματική.
Αμέτρητα ζώα εγκαταλείπονται στα βουνά και στις ερημικές περιοχές, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο δύσκολο να επιστρέψουν στο σπίτι, να ακολουθήσουν τον κηδεμόνα τους. Και φυσικά αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύονται να βρουν τροφή και νερό και συχνά αντιμετωπίζουν δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Η Nuray είναι μια γυναίκα που αγαπάει πολύ τα ζώα και έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτά. Η Nuray οδηγεί καθημερινά μέχρι τους λόφους της πόλης Sapanca, 136 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, για να φροντίσει τα αμέτρητα ζώα που έχουν αφεθεί εκεί. Χωρίς φυσικά φαγητό, νερό και περίθαλψη. Η Sapanca είναι στην επαρχία Sakarya, στην περιοχή Marmara της Τουρκίας, κοντά στη λίμνη Sapanca.
Δέκα χρόνια ανελλιπώς κάνει καθημερινά αυτή τη δουλειά. Οδηγεί 2 ώρες μέχρι να φτάσει εκεί. Συχνά είναι βράδυ μετά τη δουλειά της. Το βράδυ βέβαια είναι επικίνδυνα αλλά η Nuray έχει συνηθίσει πια.

Και επειδή τα ζώα εκεί είναι αμέτρητα και θες πολλή τροφή για να τους δώσεις, η Nuray έχει σκεφτεί κάτι που πραγματικά την έχει πολύ βοηθήσει. Πηγαίνει αρχικά στα εστιατόρια και παίρνει το φαγητό που τους περίσσεψε και πρόκειται να το πετάξουν. Και το πηγαίνει στα σκυλάκια. Όταν δε κάποιο είναι άρρωστο ή χτυπημένο, το μεταφέρει σε γιατρό.
Αυτόν τον καιρό τα πράγματα λόγω πολέμου είναι και στην Τουρκία άσχημα. Και τα ζώα που έχουν άμεση ανάγκη πολλά. Η Nuray κάνει εκκλήσεις για βοήθεια. Είναι πολύ ακριβή η βενζίνη ώστε να πηγαίνει κάθε μέρα εκεί.
Έτσι δημιούργησε ένα διαδικτυακό gofundme ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει.
Fundraiser by Yasemin Gava : Help feed Sapanca’s stray dogs (gofundme.com)
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένας μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει για τα ζωάκια αυτά είναι οι ίδιοι οι δήμοι. Οι δήμοι που ανά πάσα στιγμή μπορούν να στείλουν τον μπόγια, έτσι ακριβώς είναι, και να μαζέψει όποιο ζώο θέλουν αυτοί. Το ζώο οδηγείται σε καταφύγιο, όπου είτε γίνεται ευθανασία είτε ξεχνιέται για πάντα εκεί μέσα. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Yasemin Gava, Bored Panda – The Only Magazine For Pandas
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Οι Αρχές της Τουρκίας πήγαν σε απομακρυσμένα μέρη με χιόνι να αφήσουν τροφή για τα αδέσποτα και την άγρια ζωή – Petpet.news
Τουρκία: Έφυγε από την πόλη και έφτιαξε σε χωριό ένα υπέροχο καταφύγιο για κακοποιημένα, ανάπηρα και άρρωστα ζώα – Petpet.news
Ιμάμης σε χωριό της Τουρκίας ανοίγει τις πόρτες του τζαμιού για να βρουν καταφύγιο το χειμώνα οι αδέσποτες γάτες – Petpet.news
Τουρκία: Δείτε τις πινακίδες που έχουν βάλει στο δρόμο για να προσέχουν οι οδηγοί τις γάτες – Petpet.news
Ένας δήμος στην Τουρκία έφτιαξε ένα πανέμορφο γατο-σπίτι με 64 δωμάτια για τις αδέσποτες γατούλες- Και εμείς ζηλεύουμε – Petpet.news

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο