Βουλή της Κύπρου: Ψηφίστηκε ο νόμος για την Αστυνομία των Ζώων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Με 32 ψήφους υπέρ και 2 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής στην Κύπρο τροποποίησε τον περί Αστυνομίας Νόμο ώστε να συσταθεί ειδικό κλιμάκιο από μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, που θα επιλαμβάνεται υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων και τα μέλη του οποίου θα εκπαιδεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται στον προτεινόμενο νόμο.

Προηγουμένως η Ολομέλεια οριακά (υπέρ 16, εναντίον 15 και 2 αποχές) ενέκρινε τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων με την οποία προστέθηκε διάταξη, βάσει της οποίας η Αστυνομία για τα Ζώα θα έχει αρμοδιότητα να διερευνά οποιαδήποτε παράβαση των διατάξεων του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου και του περί Σκύλων Νόμου, αντί να περιορίζεται στη διερεύνηση μόνο ορισμένων πολύ σοβαρών αδικημάτων που προβλέπονται στους εν λόγω νόμους. Άλλες δύο τροπολογίες των Οικολόγων απορρίφθηκαν με μία ψήφο διαφορά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νόμο που δημιουργεί την Αστυνομία των Ζώων, ικανοποιώντας ένα αίτημα των πολιτών που έχουν ψηλά στη συνείδησή τους την προστασία των ζώων. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα σε όλο το εύρος του, με τη νέα νομοθεσία, αλλά αυτή θα βοηθήσει ώστε ο σεβασμός απέναντι στα ζώα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε πως ο νόμος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, καθώς στο κλιμάκιο δεν θα είναι περισσότεροι από 10 αστυνομικοί.  Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει για να σταλεί το ορθό μήνυμα και για να γίνει έστω και ένα βήμα μπροστά.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος που ψηφίστηκε είναι αντιπαραγωγικός, δεν θα προσφέρει αλλά θα επιδεινώσει την πολύ κακή κατάσταση με την κακοποίηση των ζώων. Βαφτίζοντας, ανέφερε, μερικούς αστυνομικούς ως αστυνομία ζώων θα παρατηρηθεί το φαινόμενο, αν καταγγελθεί κακοποίηση ζώου, ο καταγγέλλων να παραπέμπεται σε αυτόν που είναι στο κλιμάκιο για την προστασία των ζώων, ενώ σήμερα η κακοποίηση είναι ποινικό αδίκημα και πρέπει να εξεταστεί από όποιο αστυνομικό λάβει καταγγελία. Διατύπωσε τη θέση ότι επιθυμητό αποτέλεσμα θα έφερνε μια υπηρεσία ανάλογη με την Υπηρεσία Θήρας και δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ τηρεί αποχή.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ανέφερε ότι η Αστυνομία των ζώων ήταν πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων και των φίλων των ζώων.

Ελπίζαμε και προσδοκούσαμε ότι θα δημιουργείτο ένα σώμα που θα συμμετείχαν οι φιλοζωικές οργανώσεις και θα οδηγούσε σε ένα συντονισμό για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει στη Βουλή μια ελλιπέστατη νομοθεσία για τη σύσταση κλιμακίου από αστυνομικούς, ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν γίνεται τίποτε στην ουσία και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα από το 2012 να διορίσει ειδικούς αστυνομικούς, αλλά δεν χρησιμοποίησε το νομικό όπλο που της έδωσε η Βουλή και αποφάσισε να ορίσει κάποιους αστυνομικούς που μαζί με τα άλλα καθήκοντά τους, θα επιλαμβάνονται και ζητήματα ευημερίας ή κακοποίησης των ζώων.

ΚΥΠΕ

Πηγή: https://politis.com.cy/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο