Ξάνθη: Εγκατέλειψαν κυνηγόσκυλο άρρωστο και γεμάτο πληγές

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί πλέον η εγκατάλειψη ή κακοποίηση κυνηγόσκυλων σε όλα τα μέρη της χώρας μας. Συνέχεια μαθαίνουμε τέτοια περιστατικά. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πλέον ότι τα σκυλάκια αυτά είναι τα πιο βασανισμένα από όλα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο και αν αυτό πειράζει και δυσαρεστεί κάποιους, οι εγκαταλείψεις αυτές ή οι κακοποιήσεις είναι έργα κυνηγών. Τα ζώα χαρακτηρίζονται από αυτούς «εργαλεία» καθώς τους βοηθούν στο κυνήγι. Τι γίνεται όμως όταν το εργαλείο παύει να είναι χρήσιμο; Δυστυχώς την ξέρουμε την απάντηση. Τη βλέπουμε καθημερινά.

Οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων έρχονται πραγματικά σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με κυνηγόσκυλα που έχουν πεταχτεί στα βουνά, που έχουν εγκαταλειφθεί στο πουθενά για να πεθάνουν, κάποιες φορές μάλιστα έχουν αφεθεί δεμένα, έχουν πυροβοληθεί ή βρίσκονται σε σπίτια ή άλλους χώρους δεμένα και σε άθλια κατάσταση. Χωρίς καμία ποιότητα ζωής. Χωρίς καμία ζωή ουσιαστικά.

Ένα τέτοιο σκυλάκι είναι και αυτό που ήρθε αυτές τις μέρες στα χέρια των εθελοντών της φιλοζωικής ομάδας Adespotoulia Xanthis adespotouliaxanthis. Το ζώο ήταν παρατημένο, γεμάτο άγανα σε όλο του το κορμί, γεμάτο πληγές, εξαθλιωμένο, και από τα πολλά τσιμπούρια νοσούσε από ερλιχίωση. Η ομάδα το μετέφερε σε κτηνιατρείο γιατί έχρηζε άμεσης περίθαλψης. Πρόκειται για το 15ο από την αρχή της χρονιάς παρατημένο κυνηγόσκυλο.

Και μπορεί το συγκεκριμένο σκυλάκι μέσα στην ατυχία του να στάθηκε τυχερό, καθώς το βρήκαν άνθρωποι με ενσυναίσθηση και θέλησαν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, όμως πολλά από τα ζώα αυτά δεν είναι τυχερά. Δεν τα βρίσκει κανείς και πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες σε βουνά και έρημα μέρη. Ή όταν τα βρίσκουν, είναι ήδη πολύ αργά.

Τα κυνηγόσκυλα είναι υπέροχα πλάσματα. Έξυπνα, δυναμικά, με φοβερό χαρακτήρα και αγάπη για τον άνθρωπο, ο οποίος τα μεταχειρίζεται με το χειρότερο τρόπο. Τους κλέβει τη ζωή, τους φέρεται με σκληρό τρόπο και τις περισσότερες φορές είναι απλά εργαλεία στα χέρια του. Που όταν σταματάνε να κάνουν τη δουλειά, εγκαταλείπονται για να πεθάνουν.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο