Δέκα ανθρώπινες τροφές που μπορείτε να δίνετε στη γατούλα σας

από Μυρτώ Τζώρτζου
cat

Όποιος έχει γάτα γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για ένα έξυπνο και παμπόνηρο πλάσμα. Γεμάτο περιέργεια όχι μόνο για ό,τι γίνεται γύρω της αλλά και για ό,τι υπάρχει στο ανθρώπινο τραπέζι. Μόλις δε γυρίζεις το κεφάλι σου, το πιάτο σου αδειάζει σε ελάχιστο χρόνο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@hotmal.com)

Στις γάτες αρέσουν πολύ τα φαγητά που τρώμε, όμως πολλά από αυτά είναι βλαβερά για εκείνες. Και μπορεί να τρελαίνονται για τις δικές τους λιχουδιές αλλά τρελαίνονται εξίσου και για τις ανθρώπινες. Οι δικές τους τροφές είναι παρασκευασμένες κατάλληλα για εκείνες, το στομάχι και το έντερό τους, και για αυτό είναι απόλυτα ασφαλείς. Όμως υπάρχουν και κάποιες ανθρώπινες τροφές που όχι μόνο μπορούν να φάνε οι γάτες αλλά θα έπρεπε να φάνε. Ποιες είναι αυτές;

  1. Μαγειρεμένο κρέας

 

Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι, όπως και τα λιοντάρια, τα τσιτά και οι τίγρεις, είναι σαρκοβόρα κατά βάση ζώα σύμφωνα με το WebMD. Οι πρωτεΐνες από το κρέας βοηθάνε στην καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και στην καλή όραση. Αν λοιπόν θελήσετε να δώσετε μαγειρευτό κρέας στη γατούλα σας, φροντίστε να μην έχει πολλά μπαχαρικά. Επίσης να είστε σίγουροι ότι αυτό που θα δώσετε θα είναι καλομαγειρεμένο. Αποφύγετε επίσης να δώσετε τα κόκαλα.

2. Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ υγιεινά. Οι  γάτες τρελαίνονται για κους κους και κεχρί. Εντούτοις όμως προτιμήστε τα καλαμπόκι, βρώμη, μαύρο ρύζι, κριθάρι και λευκά μούρα. Βεβαιωθείτε όμως ότι μπορούν να τα φάνε, διαφορετικά κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.

3. Ψάρι

 

Αν ταΐζετε τη γατούλα σας με υγρή τροφή, σίγουρα θα της έχετε δώσει κάτι με βάση το ψάρι. Οι γάτες τρελαίνονται στην κυριολεξία για ψάρι. Το πιο καλό και ωφέλιμο από τα ψάρια είναι ο σολομός γιατί περιλαμβάνει ωμέγα 3 που είναι πολύ καλά για την υγεία των ματιών. Βέβαια το ψάρι, όπως γνωρίζουμε, έχει και άλλα οφέλη. Μην τους δώσετε όμως ωμό γιατί μπορεί να αρρωστήσουν. Μια λεπτομέρεια: Μην αφήνετε τη γατούλα σας να τρώει κατευθείαν από την κονσέρβα γιατί μπορεί να τραυματίσει τη γλώσσα της.

4. Μαγειρευτά αβγά

Τα μαγειρευτά αβγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Paw Culture τα αβγά έχουν βιταμίνη B, κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία των γάτων. Όπως και το κρέας έτσι και τα αβγά πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα πριν τα δώσετε στα κατοικίδιά σας. Επίσης καθαρίστε τα καλά από τα τσόφλια.

5. Φρέσκα λαχανικά

 

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες χρειάζονται φρέσκα λαχανικά. Έχουν πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για το έντερο. Πολλές όμως δεν τα θέλουν. Μπορείτε εναλλακτικά να φτιάξετε χάμπουργκερ λαχανικών ώστε να τα προτιμήσουν καλύτερα.

6. Τυρί

Το τυρί αλλά και άλλα γαλακτοκομικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Όμως δεν πρέπει να δίνετε πολύ από αυτά. Πολύ μικρές μερίδες είναι ό,τι πρέπει.

7. Μουρουνέλαιο

Όσοι δεν δίνετε ψάρια στη γατούλα σας, μια καλή εναλλακτική είναι το μουρουνέλαιο, το οποίο μπορείτε να βάλετε στην τροφή της. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Dr. Jeff Werber το λάδι ψαριού διατηρεί στεγνό το τρίχωμα της γάτας. Επίσης το κάνει λαμπερό.

8. Φρέσκα φρούτα

Αν και πολλές γάτες δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα φρούτα, εντούτοις είναι υγιεινά για αυτές. Η πιο καλή επιλογή είναι το πεπόνι, λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών και της βήτα καροτίνη που περιέχει, τα οποία συμβάλλουν στην καλή όραση και διατηρούν υγιές το τρίχωμα.

9. Ψωμί

Το ψωμί, όπως και τα δημητριακά, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Καλό θα ήταν όμως να αποφύγετε να δώσετε λευκό. Προτιμήστε ολικής άλεσης που είναι το καλύτερο.

10. Παιδική τροφή

 

Το κρέας που υπάρχει στις παιδικές τροφές είναι μια καλή λύση για τη γάτα σας, όταν αυτή δεν θέλει να φάει τη δική της ή είναι σε φάση ανάρρωσης. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να γίνει κανόνας παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Κοιτάξτε επίσης τα συστατικά να μην υπάρχουν κρεμμύδι ή σκόρδο γιατί είναι βλαβερά για τα ζώα σας. Και φυσικά, πριν δώσετε το οτιδήποτε ενημερώστε τον κτηνίατρό σας καθώς είναι ο αρμόδιος για όλα αυτά.

Διαβάστε επίσης

5 σχόλια

Νικος 5 Ιουνίου, 2020 - 3:06 μμ

72

Reply
Άννα Μαρία 29 Οκτωβρίου, 2021 - 1:37 μμ

Μην ακούτε τι λένε
Έδωσαν στην γατούλα μου ένα αυγό όπως έλεγε και στο σάιτ και από το πρωί κάνει εμετούς και παιδεύεται. Πρέπει να ελέγχεται πριν πείτε κάτι!

Reply
Μυρτώ Τζώρτζου 1 Νοεμβρίου, 2021 - 3:02 μμ

Όχι ωμό. Βραστό ναι αλλά όχι κάθε μέρα. Αν πατήσετε στην Google αυγό γάτα, θα δείτε ότι επιτρέπεται. Το λένε και κτηνίατροι.
Πχ αυτό: Οι γάτες είναι αρπακτικά ζώα των οποίων η διατροφή απαιτεί υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, εάν ταΐζετε το ζώο μόνο με κρέας, είναι πιθανές πεπτικές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε νεφρική και ηπατική νόσο. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να υπάρχουν διάφορες πρωτεΐνες στη διατροφή. Όταν οι γάτες προσθέτουν αυγά στα τρόφιμα, ο ιδιοκτήτης παρέχει στο κατοικίδιο μια επιπλέον πηγή πρωτεΐνης συγκρίσιμη με τα ψάρια και το κρέας. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν αυγά αποτελούνται από αμινοξέα, μεταξύ των οποίων είναι απαραίτητα για το σώμα – μεθειονίνη και λυσίνη.
Ή αυτό:”Για να διατηρήσετε την ισορροπία των πρωτεϊνών, των βιταμινών και των μετάλλων που λαμβάνονται από τη γάτα, θα πρέπει να διαφοροποιήσετε τη διατροφή. Μην ταΐζετε τη γάτα με αυγά καθημερινά. Ο κανόνας για μια ενήλικη γάτα είναι 1-3 αυγά την εβδομάδα.”
Αν η γάτα σας έκανε εμετούς, μην της ξαναδώσετε.
Ελέγχουμε τις πληροφορίες πριν γράψουμε κάτι. Είναι δυνατόν να γράφουμε πράγματα έτσι;

Reply
Μέτα 2 Μαΐου, 2023 - 10:49 πμ

Αποφύγετε το ασπράδι. Κάποιες γατούλες δεν το σηκώνουν και τους προκαλεί εμετό. Ο κρόκος είναι το καλύτερο γι’αυτές.
Επίσης, ο ωμός κρόκος είναι λιχουδιά για τις γάτες, αρκεί να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκος.

Reply
Παναγιωτης 14 Σεπτεμβρίου, 2023 - 6:21 μμ

ΝΑΙΝΑΛΛΑ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΚΡΟΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΟΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΧΘΙΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ??

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο