11χρονος πηγαίνει σε καταφύγιο και διαβάζει βιβλία στα σκυλάκια για να νιώσουν καλύτερα και να βρουν σπίτι

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ο 11χρονος Evan Bisnauth ζει στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης με την οικογένειά του.
Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, έχει πολλά ενδιαφέροντα. Ένα από αυτά τον κάνει ξεχωριστό και μοναδικό. Ποιο είναι αυτό; Η μεγάλη αγάπη που έχει στα ζώα -και ειδικά σε αυτά που ζουν σε καταφύγια και περιμένουν το παντοτινό τους σπίτι.
Ο μικρός δεν μένει μόνο σε αυτό αλλά κάνει προσπάθειες ως εθελοντής να τα βοηθήσει. Θέλει αρχικά να μπορέσει να τα κοινωνικοποιήσει ώστε να είναι πιο εύκολη η υιοθεσία τους. Τα ζώα στα καταφύγια, όπως γνωρίζουμε, ζουν σε κλουβιά, απομονώνονται και βιώνουν ένα απίστευτο στρες. Ξεχνούν να παίξουν, να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους. Πολλά από αυτά μάλιστα είναι κακοποιημένα και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον άνθρωπο.
Ο Evan κάνει κάτι πρωτότυπο και πολύ σπουδαίο. Τα βοηθάει σε όλο αυτό με το να τους διαβάζει βιβλία. Επισκέπτεται με τα βιβλία το καταφύγιο Animal Care Centers of NYC, στη Νέα Υόρκη, πηγαίνει στα κλουβιά που βρίσκονται και ξεκινάει το διάβασμα.
Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι πολλά σκυλάκια αντιδρούν γαβγίζοντας, δείχνουν τη χαρά τους. Άλλα χαλαρώνουν και πέφτουν για ύπνο. Τότε είναι που ξέρει ότι είναι χαρούμενα.
Ήταν καλοκαίρι του 2019 όταν η μητέρα του Amanda Persaud πληροφορήθηκε για το πρόγραμμα του συγκεκριμένου καταφυγίου που λεγόταν Books With Boroughbreds, όπου έχει δύο καλά. Από τη μία βοηθάει τα παιδάκια να βελτιώσουν τις ικανότητές τους διαβάζοντας και από την άλλη βοηθάει τα ζώα του καταφυγίου να κοινωνικοποιηθούν και να νιώσουν πιο άνετα.
Έτσι πήρε το λεωφορείο και πήγε το γιο της εκεί. Εκείνος ενθουσιάστηκε. Θα πει μάλιστα: “Πέρασα 5 ώρες την πρώτη μέρα διαβάζοντας σε κάθε σκύλο. Και μετά ήθελα να πηγαίνω κάθε Σαββατοκύριακο. Αποφάσισα να τους λέω στο τέλος της ιστορίας ¨μη μασάς”, “θα πάνε όλα καλά”, “έχω ελπίδες για εσένα, “ξέρω ότι θα υιοθετηθείς”.
Λόγω όμως καραντίνας οι επισκέψεις στους μικρούς του φίλους ήταν απαγορευτικές. Αλλά ο 11χρονος δεν το έβαλε κάτω. Δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook όπου θα ανέβαζε βιντεάκια που είχε φτιάξει με σκύλους που έψαχναν σπίτι. Θα τα παρουσίαζε και θα έλεγε την ιστορία τους ώστε να μπορέσουν να υιοθετηθούν.
Ο Evan θα πει: Αν όλοι διάβαζαν σε σκύλους και προσπαθούσαν να τους βρουν σπίτι, θα έκανε μεγάλη διαφορά στον κόσμο. Ο δε πατέρας του αναφέρει: “Είναι αξιοσημείωτο να βλέπεις την ηρεμιστική επίδραση που έχει το διάβασμά του σε κάθε σκύλο. Τα σκυλάκια μπορούν να αισθανθούν ότι είναι εκεί για εκείνα και υπάρχει μια αισθητή μείωση του άγχους τους, κάτι που τους κάνει πολύ καλό.”
Από την άλλη η μητέρα του αναφέρει: Όταν άρχιζε να διαβάζει στο καταφύγιο, παρατήρησα ότι έκανε προσπάθεια να βρει ποια σκυλιά χρειάζονταν μεγαλύτερη βοήθεια. Ως γονιός το βρίσκω πραγματικά αξιοθαύμαστο. Το μόνο του πρόβλημα είναι ότι θα ήθελε να φέρει όλα τα σκυλιά σπίτι.”
Τι σκέφτεται τώρα ο 11χρονος Evan;” Κάποια μέρα θα ήθελα να έχω το δικό μου οργανισμό διάσωσης ζώων και θα παίρνω κάθε σκύλο όταν βλέπω ότι χρειάζεται βοήθεια. Και φυσικά θα συνεχίσω να τους διαβάζω βιβλία. Στο καθένα”.

(Amanda McGarrity)

 

ASPCA

ASPCA

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο