Πώς κοιτώντας εικόνες ζώων μπορεί να φουντώσει και πάλι η φλόγα στα ζευγάρια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Είμαστε σε ένα γάμο, ο οποίος ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Όπως οι περισσότεροι άλλωστε. Περνώντας όμως ο χρόνος αρχίζουν τα διάφορα, όπως το να κάνουμε τα ίδια και τα ίδια με αποτέλεσμα να βαριόμαστε, να μην έχουμε όρεξη για σεξ, να βρίσκουμε δικαιολογίες για τα πάντα, να προτιμούμε τις εξόδους με τους φίλους μας και τα σχετικά. Τι κάνουμε τότε; Πριν αποφασίσετε να χωρίσετε ή πριν κλείσετε ραντεβού με ψυχολόγο, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κάτι. Οι επιστήμονες το προτείνουν, για να είμαστε ακριβείς. Να πάρετε το σύντροφο ή τη σύντροφό σας, να κάτσετε στον καναπέ και από τον υπολογιστή σας να αναζητήσετε όμορφες εικόνες ζώων. Εικόνες που φέρνουν χαρά, γέλιο, εικόνες που θα σας κάνουν να χαλαρώσετε. Ναι, μιλάμε απολύτως σοβαρά.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Αυτό ακριβώς λέει η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Φλόριντα, η οποία μας υπόσχεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανάψει και πάλι η φλόγα ανάμεσά μας. Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής της έρευνας James K. McNulty οι όμορφες φωτογραφίες από ζώα, κυρίως σκυλάκια και κουνελάκια, μπορούν να φέρουν και πάλι το πάθος στη σχέση δυο ανθρώπων. Η διαδικασία είναι η εξής και μοιάζει λίγο με το περιβόητο πείραμα του Παβλόφ. Σύνδεση του συντρόφου με κάτι θετικό ή καλό.

Στην έρευνα πήραν μέρος 144 παντρεμένα ζευγάρια, όλα κάτω από τα 40, τα οποία ήταν παντρεμένα λιγότερο από 5 χρόνια. Το 40% μάλιστα αυτών είχε και παιδιά. Τι έκαναν οι επιστήμονες; Εφάρμοσαν αυτό που πιστεύουν οι Ψυχολόγοι. Τη συνειρμική μάθηση, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο πείραμα του Παβλόφ. Αν συνδέσουμε κάποιον με κάτι καλό, ωραίο, ευχάριστο, θα νιώθουμε έτσι κάθε φορά που τον βλέπουμε. Η διαδικασία απλή. Στο πρώτο γκρουπ που έλαβε μέρος έδειξαν στον καθέναν από τους δυο συζύγους ξεχωριστά φωτογραφίες κουνελιών και μικρών σκυλιών παράλληλα με φωτογραφίες του άλλου συζύγου. Ώστε αυτός που το βλέπει να συνδέσει το έτερόν του ήμισυ με κάτι καλό. Έτσι έχουμε τη θετική σύνδεση.

Στο άλλο γκρουπ των συμμετεχόντων δεν έδειξαν φωτογραφίες από ζώα αλλά άλλες με διάφορα ουδέτερα θέματα. Μαζί πάντα με τη φωτογραφία του άλλου συζύγου. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβανόταν κάθε 3 με 6 μέρες. Το πείραμα συνεχίστηκε για αρκετό καιρό. Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Τα ζευγάρια που έβλεπαν όλον αυτόν τον καιρό τις φωτογραφίες των συντρόφων τους μαζί με εκείνες των ζώων είχαν με τον καιρό πιο θετικές αντιδράσεις μόλις τους έβλεπαν ή έβλεπαν φωτογραφίες τους από τους άλλους που είχαν δει ουδέτερες εικόνες. Γιατί απλούστατα (οι πρώτοι) τους είχαν συνδέσει με κάτι καλό και ευχάριστο.

“Ήταν πραγματικά μια μικρή έκπληξη αυτό για όλη την ομάδα. Τόσες θεωρίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας… και ένα τόσο απλό πράγμα που δεν έχει και σχέση με το γάμο λειτούργησε τόσο καλά και με αποτελέσματα. Το πείραμα αυτό θα βοηθήσει και τους ειδικούς συμβούλους γάμων στον τρόπο αντιμετώπισης πολλών πραγμάτων αλλά και τα ζευγάρια που ζουν μακριά, όπως πχ αυτά που ο άντρας είναι στρατιώτης”, θα πει ο McNulty.

Έτσι όσοι νιώθετε μια αποξένωση από το σύντροφο ή τη σύντροφό σας, αφήστε τις παλιές θεωρίες και πρακτικές και αναζητήστε τρυφερές φωτογραφίες από το ζωικό βασίλειο, τις οποίες θα δείτε μαζί. Τα σκυλάκια και τα κουνελάκια αποτελούν για την επιστήμη πλέον ένα δυνατό θεραπευτικό εργαλείο διάσωσης ενός γάμου.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο