Θεωρείτε το σκύλο σας μέλος της οικογένειας; 10 πράγματα το αποδεικνύουν

από Μυρτώ Τζώρτζου

“Από τη στιγμή που φέρνουμε στο σπίτι μας ένα σκυλάκι που υιοθετήσαμε και έπειτα, το ζώο αυτό είναι μέρος πλέον της οικογένειάς μας. Μεγαλώνει με τα παιδιά μας, είναι σε όλες τις στιγμές δίπλα μας, στενοχωριόμαστε πολύ όταν “φεύγει” και το πένθος μας συχνά κρατάει πολύ”. Αυτό πιστεύει ο κτηνίατρος Dr. Mary Burch, ειδικός στη συμπεριφορά των σκύλων και υπεύθυνος του προγράμματος του American Kennel Club, Canine Good Citizen. Βέβαια δεν χρειαζόμαστε τον Burch να μας πει κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι είναι έτσι. Ή μήπως δεν είναι;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetnews@gmail.com

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν πραγματικά ο σκύλος σας είναι μέλος της οικογένειάς σας; Αν τον θεωρείτε όντως μέλος και του συμπεριφέρεστε ανάλογα; Γιατί μπορεί εσείς να το λέτε, όμως είναι έτσι; Σύμφωνα με τους ειδικούς 10 είναι τα βασικά πράγματα που αν ισχύουν (αν όχι όλα τουλάχιστον τα περισσότερα), σας κατατάσσουν σε αυτούς που θεωρούν το ζωάκι σαν μέλος της οικογένειάς τους. Και το αποδεικνύουν.

  1. Κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι

Είναι αλήθεια ότι δεν αφήνουν όλοι το σκύλο τους να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους. Εκείνοι όμως που έχουν μια στενή σχέση μαζί του δεν μπορούν να του αντισταθούν όταν τον βλέπουν να ανεβαίνει με το γνωστό ύφος στο κρεβάτι. “Όταν ένας σκύλος κοιμάται μαζί σας, μαθαίνει τα ωράρια της καθημερινότητάς σας και τα ακολουθεί. Πέφτει την ίδια ώρα με εσάς για ύπνο και ξυπνάει την ίδια ώρα επίσης. Αυτό από μόνο του δείχνει ένα πιο στενό δέσιμο ανάμεσά σας”, θα πει ο Burch.

2. Έχει τη δική του θέση στον καναπέ

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση. Οτιδήποτε δηλαδή σας φέρνει πιο κοντά στο ζώο σας δημιουργεί μια στενή σχέση. Τι σημαίνει πρακτικά το να έχει ο σκύλος σας τη θέση του δίπλα σας στον καναπέ; Πιο πολλές αγκαλιές και πιο πολλές κινήσεις τρυφερότητας. Σύμφωνα με τον Burch τα σκυλιά τρελαίνονται να παίζουν μαζί μας, όμως αυτό που θα τα φέρει ένα βήμα πιο κοντά μας- το πιο σημαντικό από όλα- είναι η σωματική επαφή με εμάς.

3. Δεν ξεχνάτε ποτέ τα γενέθλιά του

Μπορεί να φαίνεται χαζό να γιορτάζουμε τα γενέθλια του ζώου μας, όμως αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το θεωρούμε μέρος της οικογένειά μας. Και αν δεν γνωρίζουμε το πότε γεννήθηκε, θα θυμόμαστε πότε το βρήκαμε ή τη μέρα που το υιοθετήσαμε. Αυτό φανερώνει το πόσο σημαντικό είναι για εσάς το ότι μπήκε στη ζωή σας.

4. Είναι πάντοτε δίπλα σας. Ακόμα και στις διακοπές

Όταν πάμε διακοπές συνήθως είμαστε αυτές τις μέρες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Χαλαρώνουμε, διασκεδάζουμε και περνάμε αξέχαστες στιγμές μαζί τους. Πολλοί δεν μπορούν να σκεφτούν διακοπές χωρίς το σκύλο τους για αυτό φροντίζουν πάντα να τον παίρνουν μαζί. “Αν πάμε διακοπές χωρίς το σκύλο μας, θα σκεφτόμαστε συνέχεια πώς περνάει εκείνος στην πανσιόν που τον αφήσαμε. Και μπορεί να νιώθουμε και ενοχές που εμείς περνάμε καλά. Αυτό συμβαίνει και όταν έχουμε παιδιά. Παίρνοντάς τον μαζί στις διακοπές, σημαίνει ότι θα κάνουμε πράγματα μαζί. Θα κολυμπήσουμε, θα τρέξουμε, θα έρθουμε πιο κοντά. Έτσι δεν κάνουμε και με τα άλλα μέλη της οικογένειάς μας;

5. Σκέφτεστε και τις δικές του ανάγκες όταν αγοράζετε σπίτι ή όταν μετακομίζετε σε κάποιο άλλο.

Αν πραγματικά υπολογίζετε το σκύλο σας ως μέλος της οικογένειά σας, τότε θα σκεφτείτε και εκείνον σε μια πιθανή αλλαγή σπιτιού. Πολλοί είναι οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας. Σε ποιον όροφο είναι, πόσα σκαλιά θα χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνουμε, αν θα έχουμε βεράντες ή αυλή και άλλα. Όταν για παράδειγμα έχετε έναν σκυλάκο μεγάλο σε ηλικία και ένα από τα πράγματα που θα σκεφτείτε για να πάτε σε νέο σπίτι είναι το πώς θα ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά, αυτό, ναι, σημαίνει ότι τον θεωρείτε μέλος της οικογένειας.

6. Βάζετε τις φωτογραφίες του στο άλμπουμ με εκείνες των υπολοίπων μελών του σπιτιού 

Τοποθετώντας τις φωτογραφίες του ζώου μαζί με τις δικές σας είναι δείγμα του πόσο σημαντικός είναι για εσάς. Σημαντικά είναι τα μέλη της οικογένειάς, στα οποία συγκαταλέγετε και αυτόν.

7. Του φτιάχνετε τις αγαπημένες του λιχουδιές

Για αυτό ο Burch θα πει: “Τα ζώα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, έχουν και αυτά τις γευστικές τους προτιμήσεις. Όταν εμείς φτιάχνουμε λιχουδιές για να τα ευχαριστήσουμε, αυτό είναι ένα βασικό δείγμα ότι τα υπολογίζουμε σαν κανονικά μέλη του σπιτιού. Όταν δε αυτές οι λιχουδιές είναι και απολύτως υγιεινές και κατάλληλες για εκείνα, τότε πραγματικά τα νοιάζεστε και τα αγαπάτε.”

8. Δεν ξεχνάτε ποτέ το ραντεβού με τον κτηνίατρο και δεν αμελείτε τις εξετάσεις του

Αν πραγματικά αγαπάτε το σκύλο σας, όπως τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας, θα ρισκάρετε την υγεία του; Υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται από κάτι οι ίδιοι για να έχουν χρήματα για το ζωάκι τους. Πάνω σε αυτό ο Burch θα πει: “Στην περίπτωση αυτή ταιριάζει το “οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τα λόγια“. Και φυσικά έχει δίκιο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο