Kε. Τσιρώνη, σε μια χώρα με πρωτιά στις κακοποιήσεις ζώων δεν τιμωρείς αυτόν που έχει ένα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το περιστατικό της απίστευτης κακοποίησης της σκυλίτσας από φαντάρους στην Κόνιτσα, το οποίο έγινε γνωστό αυτές τις μέρες μέσω των social media, έκανε πολλούς να πέσουν τάχα μου από τα σύννεφα και να δηλώσουν σοκαρισμένοι. Πολλοί μάλιστα από αυτούς το συσχέτισαν με την οικονομική κρίση (τα πάντα συσχετίζουμε πλέον με την οικονομική κρίση) και όλα τα κακά που έχουν έρθει στη χώρα μας με αυτή.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Δυστυχώς θα τους το χαλάσω. Γιατί καλό το παραμύθι αυτό αλλά δεν έχει δράκους. Ή δεν έχει τους δράκους που θα θέλαμε. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα και εγώ να τα ρίξω όλα κάπου και να ξεμπερδεύω. Να πω ότι φταίει ο Σόιμπλε και οι πολιτικές που επιβάλλονται στη χώρα μου. Ή το ΔΝΤ που εξαθλιώνει τον κόσμο και δεν ξέρει τι κάνει.

Δυστυχώς το πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης είναι ένα από τα αμέτρητα περιστατικά κακοποίησης ζώων που γίνονται καθημερινά στη χώρα μας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πριν από όλα τα Μνημόνια του κόσμου δηλαδή. Η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα είναι καθημερινό φαινόμενο και γίνεται ακριβώς δίπλα μας.

Τι είναι κακοποίηση; Οι φόλες που σκορπίζουν εδώ και χρόνια το θάνατο από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη καθημερινά. Κάποιοι δηλαδή συνάνθρωποί μας ανακατεύουν ποντικοφάρμακο ή άλλο, συχνά παράνομο, δηλητήριο σε φαγητό και το ρίχνουν στα ζώα που βρίσκονται έξω από το σπίτι τους επειδή απλά δεν τα θέλουν. Ή το ρίχνουν στο ζώο του γείτονα που έχουν τσακωθεί για να τον εκδικηθούν. Κάποιοι μάλιστα, πιο αποφασισμένοι, ανακατεύουν σπασμένα γυαλιά μέσα σε τροφή και τα πετάνε ακόμα και έξω από τις παιδικές χαρές. Πώς πεθαίνουν τα ζώα με αυτό; Αν δεν έχετε δει, μπορείτε να φανταστείτε.

Προσπαθώντας κάποια στιγμή να εξηγήσω τι εστί φόλα στην Ελλάδα σε κάποιους ξένους διαδικτυακούς μου φίλους, νευρίασα γιατί δεν μπορούσαν ούτε να το καταλάβουν ούτε να το εξηγήσουν. Μετά έκατσα και σκέφτηκα: “Μα πώς μπορεί να το εξηγήσουν; Εξηγείται αυτό;”

Τι είναι κακοποίηση; Τα ζώα που πυροβολούνται σχεδόν καθημερινά στα χωριά και τα νησιά μας. Και στις πόλεις. Δεν γίνεται αυτό στις πόλεις; Για ρωτήστε τους κατοίκους στον Ασπρόπυργο.

Κακοποίηση είναι τα ζώα που βρίσκονται συχνά κρεμασμένα. Τα νησιά μας έχουν τα πρωτεία σε αυτό. Εκεί υπάρχουν και τα βαρελόσκυλα. Έχετε δει ποτέ βαρελόσκυλο; Είναι τα σκυλιά που δένουν κάποιοι καλοί συνάνθρωποί μας με αλυσίδες σε απόμακρα μέρη ως σκιάχτρα για να τους φυλάνε τα χωράφια. Τα σκυλάκια αυτά ζουν όλη τους τη ζωή δεμένα σε ένα βαρέλι και τρέφονται συχνά με πέτρες. Πού να τρέχει τώρα ο ιδιοκτήτης τους καθημερινά να τα ταϊζει. Κάντε ένα ταξίδι στα όμορφα ορεινά χωριά της Ικαρίας, της Λέσβου ή της Σάμου και θα τα δείτε. Τα βαρελόσκυλα είναι η μεγαλύτερη ντροπή των νησιών μας. Χρόνια τώρα.

Κακοποίηση είναι τα καθημερινά περιστατικά ξυλοδαρμού ζώων. Κακοποίηση είναι το να δέσεις ένα σκυλί- αυτό ήταν συχνά πιο παλιά, πριν την κρίση, για να εξηγούμαστε, στο αυτοκίνητο και να το σέρνεις στην καυτή άσφαλτο. Για γράψτε τις λέξεις αυτές στο Google να δείτε τι θησαυρούς θα σας βγάλει.

Κακοποίηση είναι τα μονίμως δεμένα σκυλιά σε αυλές, μπαλκόνια, ταράτσες, οικόπεδα και αλλού. Ζωάκια που θα περάσουν όλη τους τη ζωή δεμένα. Υπάρχουν αμέτρητα τέτοια ζώα. Μια Ελλάδα γεμάτη από δεμένα ζώα.

Με άλλα λόγια κακοποίηση είναι αμέτρητες ειδήσεις που περνάνε καθημερινά εδώ και χρόοοοονια στα ψιλά. Πιο ψιλά δεν γίνεται.

Αν ρωτήσεις κάποιον εθελοντή φιλοζωικής οργάνωσης, θα σου πει αυτό ακριβώς: Αυτά συνέβαιναν καθημερινά και πάντα στην Ελλάδα. Και τότε που έτρεχαν οι δραχμές από τα πατζάκια μας και τώρα που δεν υπάρχει ευρώ. Και τότε που τα μπουζούκια δεν έκλειναν ποτέ και τώρα που είναι μόνο δυο μέρες την εβδομάδα ανοιχτά. Κάναμε και κάνουμε τα ίδια. Η χώρα με τις περισσότερες καταγγελίες κακοποίησης στην ευρωπαϊκή ένωση. Εμείς είμαστε.

Είναι καλύτεροι οι άνθρωποι έξω; Όχι. Υπάρχουν όμως δυο πράγματα που εμείς εδώ δεν είχαμε ποτέ. Και μάλλον δεν θα έχουμε και ποτέ. Γιατί πολύ απλά δεν τα θέλαμε: Την παιδεία και το οργανωμένο Κράτος, δύο έννοιες εντελώς ξένες σε εμάς. Δεν μάθαμε ποτέ να σεβόμαστε ούτε τον άλλον ούτε το περιβάλλον ούτε τα ζώα, και δεν τιμωρηθήκαμε ποτέ για κάτι τέτοιο. Πόσες φορές πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλουμε ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου; Πόσες φορές ακούσατε να συλλαμβάνεται κάποιος και να καταδικάζεται για φόλα;

Είμαι σίγουρη ότι το συγκεκριμένο περιστατικό στην Κόνιτσα το γνώριζαν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που νομίζουμε. Αλλά δεν άνοιξαν το στόμα τους. Και αν δεν ανέβαινε το βιντεάκι στο διαδίκτυο, το περιστατικό αυτό θα ήταν ακόμα ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου.

Θα πρότεινα στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη μετά την απόσυρση του περιβόητου νομοσχεδίου για τα ζώα, να αποσυρθεί και ο ίδιος. Το νομοσχέδιο αυτό προκαλούσε και ακόμα προκαλεί κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Θέλει να λέγεται αριστερός και οικολόγος… 

Το θέμα, κ. Τσιρώνη, δεν είναι να πληρώσει κάποιος που έχει αστείρωτο σκύλο. Δεν είναι αυτό που μας καίει αυτή τη στιγμή, για να το πούμε αλλιώς. Το θέμα είναι να πληρώσουν οι αμέτρητοι συνάνθρωποί μας που κακοποιούν καθημερινά τα ζώα σε αυτή τη χώρα. Να πληρώσει ο καθένας που βγάζει ένα κουμπούρι και ρίχνει σε ένα σκύλο επειδή γάβγισε τη νύχτα. Το θέμα είναι να επιβάλλετε το νόμο. Ένας νόμος που υπάρχει και κάθεται γιατί κανείς δεν μιλάει και εσείς δεν ψάχνετε να βρείτε τον ένοχο. Πώς δημιουργείτε νόμους χωρίς να τηρείτε τους ήδη υπάρχοντες;

Σε μια χώρα με αμέτρητα αδέσποτα δεν τιμωρούμε αυτόν που έχει σκύλο, έστω και αστείρωτο. Αυτός που έχει σκύλο θέλει επιβράβευση, όχι τιμωρία και φόρους. Ούτε τα αδέσποτα τιμωρούμε. Τιμωρούμε τα θύματα;  Στην Ελλάδα ξεκινάς από την αρχή. Φροντίζεις την παιδεία, βάζεις επιτέλους το μάθημα της φιλοζωίας και της οικολογίας στα σχολεία, ενημερώνεις την αστυνομία, ενημερώνεις τους δήμους, συλλαμβάνεις τον παραβάτη, τον τιμωρείς. Όταν κάνεις όλα αυτά, τότε πιάνεις και τον άλλον που έχει σκύλο αστείρωτο. Θέλει πολύ μυαλό;

Το νομοσχέδιο του κυρίου Τσιρώνη μετά την κατακραυγή αποσύρθηκε. Όμως άλλο με τρομάζει. Με τρομάζει που κάποιος εκπόνησε το συγκεκριμένο έκτρωμα. Φοβάμαι τι άλλο μας περιμένει, από τον κύριο Τσιρώνη και τον κάθε Τσιρώνη. Αναρωτιέμαι αν το είχε διαβάσει ο ίδιος και συμφωνούσε με αυτά ή αν δεν ήξερε τι έγραφε. Και στις δυο περιπτώσεις τρομάζω. Και στις δυο περιπτώσεις οφείλει να δηλώσει την παραίτησή του. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο