Οι γάτες είναι από τα πιο μυστήρια και παράξενα πλάσματα. Όσοι ζουν μαζί τους κάνουν λόγο για μια συνύπαρξη που είναι μοναδική εμπειρία. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που όσο και αν τις αγαπούν το ότι είναι αλλεργικοί τους εμποδίζει στο να μην έχουν πολλά πολλά μαζί τους. Ακόμα όμως και αν είστε τρομερά αλλεργικοί, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να καταφέρετε να ζήσετε -έστω και με λίγες αποστάσεις- με μια γάτα.
Αρχικά πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι πραγματικά προκαλεί την αλλεργία από τα ζώα αυτά. Το βασικότερο είναι ότι αυτό που δημιουργεί τα προβλήματα δεν είναι οι τρίχες τους. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι τρίχες των ζώων δεν είναι σημαντικός αλλεργιογόνος παράγοντας από μόνες τους. Τα ζώα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες με τα νεκρά κύτταρα του δέρματός τους, το σάλιο ή και το ούρο τους. Αυτά περιέχουν μόρια πρωτεϊνών που εισέρχονται στο σώμα μας είτε με την εισπνοή, είτε μέσω των βλεννογόνων των ματιών και της μύτης. Σε άτομα με αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει λανθασμένα τις πρωτεΐνες αυτές ως εισβολείς και παράγει ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Η ανοσοσφαιρίνη προκαλεί την παραγωγή ισταμίνης. Η ισταμίνη προκαλεί διόγκωση των βλεννογόνων ιστών της μύτης, των ματιών και των ιγμορείων, δημιουργώντας έτσι όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας (μύτη και μάτια που τρέχουν, φτάρνισμα, δύσπνοια κ.λπ.).
Επομένως, όσον αφορά τις αλλεργίες, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μακρύτριχες και κοντότριχες γάτες, καθώς τα αλλεργιογόνα παράγονται από όλες, ακόμα και από τις άτριχες γάτες, σε ίσες ποσότητες. Ωστόσο, ο τύπος των πρωτεϊνών μπορεί να διαφέρει από γάτα σε γάτα, έτσι υπάρχει πιθανότητα κάποιος να είναι αλλεργικός σε ορισμένες γάτες αλλά όχι σε ορισμένες άλλες.
Από την άλλη υπάρχουν πολλοί που ενώ είναι αλλεργικοί, προσπαθούν να ζήσουν με την αγαπημένη τους γατούλα καθώς δεν θα ήθελαν με τίποτα να την αποχωριστούν. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ώστε να γίνει πιο εύκολη η συμβίωση αυτή; (Το πρώτο φυσικά είναι μια επίσκεψη σε έναν αλλεργιολόγο ώστε να είστε σίγουροι ότι η αλλεργία σας προκαλείται όντως από τις γάτες.)
Λήψη φαρμάκων
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν περισσότερο σημαντικά τα οφέλη από τη συμβίωση με μια γάτα από ό,τι τα προβλήματα από την αλλεργία τους. Έτσι επιλέγουν, όταν εμφανιστεί το πρόβλημα, να πάρουν αντισταμινικά, τα οποία φυσικά θα τους γράψει ο γιατρός τους. Οι αλλεργικές αντιδράσεις του καθενός είναι διαφορετικές, για αυτό ο μόνος κατάλληλος να προσδιορίσει το σωστό φάρμακο δεν είναι άλλος από το γιατρό σας.
Κρατάμε τα ζώα μακριά από την κρεβατοκάμαρα
Είναι βασικό να βάλετε κάποια όρια στη γατούλα για χάρη της υγείας σας. Ένα από αυτά είναι να την κρατάτε μακριά από το δωμάτιο που κοιμάστε ώστε η ατμόσφαιρα να είναι καθαρή. Το βράδυ κατά τον ύπνο έχουμε το στόμα ανοιχτό, οπότε καταλαβαίνετε γιατί το ζώο πρέπει να μένει εκτός.
Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα υφάσματα στο σπίτι, καθώς συγκρατούν μεγάλες ποσότητες αλλεργιογόνων. Αποφύγετε τα χαλιά, τα μαξιλάρια και τα ριχτάρια και προτιμήστε δερμάτινους καναπέδες αντί για υφασμάτινους και περσίδες αντί για κουρτίνες. Τοποθετήστε πλενόμενες κουβερτούλες στα μέρη που περνά τον περισσότερο χρόνο της η γάτα. Πλένετέ τις συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες.
Καθημερινή καθαριότητα
Αερίζετε καλά το σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει να ελαττώσετε τα επίπεδα των αλλεργιογόνων. Το σκούπισμα του σπιτιού να γίνεται με ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει φίλτρο HEPA, το οποίο περιορίζει τα αλλεργιογόνα μέχρι 90%. Φροντίστε να καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα σκεπάσματα επίσης θα πρέπει να αερίζονται καθημερινά. Μια καλή επένδυση είναι η αγορά ειδικών υποαλλεργικών καλυμμάτων για το στρώμα του κρεβατιού και τα μαξιλάρια.
Όποιος καθαρίζει κάποιο χώρο με ηλεκτρική σκούπα πρέπει να φοράει μάσκα, που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του. Τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται στους 60 C°. Αυτό επιτρέπει την καταστροφή των αλλεργιογόνων τόσον της γάτας, όσο και των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού.
Πάρτε ένα ειδικό φίλτρο αέρα
Εγκαταστήστε σε κάθε δωμάτιο ειδικό φίλτρο καθαρισμού του αέρα, ξεκινώντας από το υπνοδωμάτιο [HEPA (High Efficiency Particulate Air)]. Τα φίλτρα αέρος καλής ποιότητας μπορεί να περιορίσουν τα αλλεργιογόνα της γάτας στον ατμοσφαιρικό αέρα στο 50%. Οι συσκευές των φίλτρων πρέπει να τοποθετούνται μακριά από υφασμάτινα έπιπλα και όχι σε άμεση επαφή με μοκέτες και χαλιά, διότι τα αλλεργιογόνα σκορπούν στην ατμόσφαιρα ευκολότερα.
Πλύνετε τη γατούλα σας
Ξέρουμε ότι οι περισσότερες γάτες δεν είναι συνεργάσιμες για μπάνιο καθώς η σχέση τους με το νερό είναι κακή. Αν η δική σας είναι μια από αυτές, μπορείτε να την καθαρίσετε με τις ειδικές λοσιόν που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτό μπορεί να μειώσει το ποσοστό των προερχόμενων από τη γάτα αλλεργιογόνων που αιωρούνται στον αέρα περίπου κατά 90%.
Πλυθείτε και εσείς
Πλύνετε καλά τα χέρια σας: Εάν χαϊδέψετε τη γάτα σας, φροντίστε να μην αγγίξετε το πρόσωπό σας και πλύνετε αμέσως τα χέρια σας.