Ποιο είναι το πιο παλιό ζώο που είχε ως κατοικίδιο ο άνθρωπος;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο κοινός οικιακός ποντικός πρόκειται για το παλαιότερα εξημερωμένο ζώο, αφού επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ζει στα σπίτια μας για περίπου 15.000 χρόνια.

Τα οικιακά ποντίκια είχαν θεωρηθεί ότι προέρχονται από τα άγρια ξαδέρφια τους, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν και να δημιουργούν δελεαστικές για αυτά μεγάλες αποθήκες τροφίμων πριν από 12.000 χρόνια. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες του Νατούφιου πολιτισμού, στην περιοχή της κοιλάδας της Ιορδανίας της Μέσης Ανατολής, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των τρωκτικών.

Μία ομάδα επιστημόνων μελέτησε απολιθωμένα απομεινάρια δοντιών του κοινού οικιακού ποντικού (Mus musculus domesticus) και του Μακεδονικού σταχτοποντικού (Mus macedonicus) για το πώς ο αριθμός αυτών άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.

Ένας από τους ερευνητές, η καθηγήτρια Fiona Marshall, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι τα άγρια ποντίκια είχαν αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι είχαν κάτι να προσφέρουν- φαγητό και προστασία- πολύ νωρίτερα από ό,τι οι τελευταίοι σκέφτηκαν.

«Η έρευνα παρουσιάζει τις πρώτες αποδείξεις ότι, εδώ και 15.000 χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετό ώστε να επιδράσει τις τοπικές κοινότητες των ζώων- με αποτέλεσμα την κυρίαρχη παρουσία του οικιακού ποντικού. Είναι σαφές ότι η μόνιμη απασχόληση των οικισμών αυτών είχε εκτεταμένες συνέπειες για την τοπική οικολογία, την εξημέρωση των ζώων και για τις ανθρώπινες κοινωνίες», δηλώνει η Καθηγήτρια Marshall.

Η πρώτη σχέση του οικιακού ποντικού με τους ανθρώπους περιγράφεται ως συμβίωση, ένα πρώιμο στάδιο στη διαδικασία της εξημέρωσης, κατά την οποία ένα ζώο συνειδητοποιεί ότι η επαφή με τον άνθρωπο μπορεί να είναι ωφέλιμη. Η πρώτη επιβεβαιωμένη ημερομηνία για αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων είναι επίσης περίπου 15.000 χρόνια πριν, αν και υπάρχουν αρκετές παλαιότερες ενδείξεις πιθανής σχέσης.

Ο ερευνητής, ο Dr. Lior Weissbrod, του Πανεπιστημίου της Χάϊφα του Ισραήλ, ανέφερε: “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες του Νατούφιου πολιτισμού, αντί των νεότερων νεολιθικών αγροτών, ήταν οι πρώτοι που υιοθέτησαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Έτσι ξεκίνησε ακούσια ένα νέο είδος οικολογικής αλληλεπίδρασης- στενής συνύπαρξης με συμβιωτικά είδη, όπως ο οικιακός ποντικός”.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε άρθρο του περιοδικού “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Μιχάλης Γ. Διαμαντόπουλος

Πηγή: https://www.diagnovet.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο