Οι 5 λόγοι που ο σκύλος μας καταστρέφει τα παιχνίδια του

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μόλις αγοράσατε ένα καινούργιο παιχνίδι για τον αγαπημένο σας σκύλο. Πηγαίνετε σπίτι και με χαρά του το δίνετε. Εκείνος το παίρνει στο στόμα του και αρχίζει να παίζει. Λίγες μέρες μετά επιστρέφοντας σπίτι από το γραφείο, ανακαλύπτετε ότι το έχει καταστρέψει. Πριν στενοχωρηθείτε και τον μαλώσετε, διαβάστε το γιατί.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

  1. Από βαρεμάρα

Μπορεί να έχουμε εκπαιδεύσει το σκύλο μας να μην καταστρέφει τα έπιπλά μας, τα παπούτσια μας ή τις κουβέρτες μας, όμως αν μένει με τις ώρες σπίτι μόνος του θα πρέπει και αυτός να εκτονωθεί με κάποιον τρόπο, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Έτσι το υπέροχο παιχνίδι που του φέρατε θα ζήσει κάποιους μήνες, μέχρι τη μέρα που θα μπείτε στο σπίτι και θα το βρείτε κομμάτια.

Όταν συμβεί αυτό, σκεφτείτε πόσες ώρες μένει μόνος του τη μέρα. Και πόση προσοχή του δίνετε όταν είστε στο σπίτι. Γιατί δεν αρκεί να είστε σπίτι σαν φυσική παρουσία αλλά και να ασχολείστε μαζί του. Να τον πηγαίνετε καθημερινά τις βόλτες του, να παίζετε μαζί του, να τον κρατάτε απασχολημένο, να κάνετε πράγματα μαζί ώστε και εκείνος να εκτονώνεται. Αυτό θα τον βοηθήσει ώστε να μη νιώθει μόνος του τις ατελείωτες ώρες που μένει στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι όλοι επιστρέφουμε σπίτι κουρασμένοι και θέλουμε να χυθούμε στην κυριολεξία στον καναπέ όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και τις δικές του ανάγκες.

2. Επειδή είναι το λάθος παιχνίδι

Συχνά δίνουμε στο σκύλο μας παιχνίδια που παίζουν το ρόλο της babysitter. Αυτό είναι καλό στη θεωρία, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για αυτό το ρόλο ( babysitter toy). Ένα βελούδινο παιχνίδι ή από λεπτό λάτεξ δεν είναι το κατάλληλο για να εκτονωθεί όταν είναι μόνος του στο σπίτι. Ένα από σκληρό καουτσούκ που έχει εγγύηση ανθεκτικότητας είναι κατάλληλο για να παίξει και να δώσει όλη του την ενεργητικότητα χωρις να διαλυθεί στα πέντε πρώτα λεπτά.

3. Επειδή τον οδηγεί το ένστικτο

Δεν έχει σημασία πόσο υπάκουος είναι ο σκύλος σας και πόσο καλά εκπαιδευμένος. Το ένστικτο τού να κυνηγήσει και να σκοτώσει τη λεία του υπάρχει μέσα του. Όταν του δίνετε ένα παιχνίδι που κάνει θόρυβο, όταν το πιέζεις, βγαίνει αυτό το ένστικτο του κυνηγού, που κληρονόμησε από τους προγόνους του, και θέλει να το καταστρέψει για να ακούσει αυτό το θόρυβο (squeeze) που παραπέμπει στους ήχους του ζώου που πνίγει. Έχετε παρατηρήσει ότι μόλις το καταστρέψει και δεν ακούγεται αυτός ο θόρυβος, το παρατάει και δεν ασχολείται άλλο μαζί του;

4. Επειδή εμείς τους μαθαίνουμε να καταστρέφουν τα παιχνίδια τους

Δεν υπάρχει πιο ανόητο πράγμα από ένα μικρό κουταβάκι που προσπαθεί να κάνει το σκληρό σκύλο. Είτε γαβγίζοντας-και καλά- όταν χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού μας είτε προσπαθώντας να πιάσει ένα παιχνίδι του, συχνά παρακινούμε τους σκύλους μας να φέρονται επιθετικά. Αυτό στα μικρά σκυλάκια είναι ενάντια στη φύση τους. Όταν εμείς αντιδρούμε θετικά σε τέτοιες συμπεριφορές τόσο τα σκυλιά μας συνεχίζουν να τις κάνουν. Τι να κάνουμε; Να παίξουμε μαζί τους διαφορετικά ώστε να μην υπάρχει επιθετικότητα ή άγριος τρόπος στο παιχνίδι, όπως το να κρύψουμε το παιχνίδι τους για να το βρουν και να μας το φέρουν πίσω, να παίξουμε με το φρίσμπι και άλλα παρόμοια. Όταν δε δούμε ότι αρχίζει να αντιδράει υπερβολικά και κάπως επιθετικά με το παιχνίδι του αυτό, σταματάμε και του το παίρνουμε ώστε να καταλάβει ότι δεν είναι καλό. Χρησιμοποιούμε μάλιστα κάθε φορά ένα συγκεκριμένο σήμα ώστε να καταλάβει ότι το παιχνίδι έλαβε τέλος.

5. Επειδή έχει πλάκα

Τα σκυλιά τρελαίνονται να παίζουν και να χαίρονται. Αν εμείς δεν βοηθήσουμε σε αυτό, εκείνα θα βρουν τον τρόπο. Καταστρέφοντας ένα παιχνίδι, είναι μια ευχάριστη δουλειά για αυτά. Είναι ένα παιχνίδι με αρχή, μέση και τέλος φυσικά. Στην αρχή βρίσκουν την αδυναμία που έχει το παιχνίδι να αντιδράσει, στη συνέχεια ξεκινούν την καταστροφή του κομμάτι κομμάτι, που έχει για αυτά πλάκα, και τέλος το παιχνίδι είναι “νεκρό” και εκείνα μετράνε τα αποκαϊδια.

Το να διαλύσει ο σκύλος μας ένα παιχνίδι, να του βγάλει τα έντερα έξω, μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Πολλά σκυλιά καταπίνουν κομμάτια από το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να τα τρέχουμε εσπευσμένα στον κτηνίατρο για απόφραξη εντέρου. Αν δεν είμαστε όμως σπίτι; Προτιμήστε κόκαλα για παιχνίδι που μπορούν να τα μασάνε χωρίς να κομματιάζονται. Να έχετε όμως πάντα στο μυαλό σας ότι οτιδήποτε και να βάλει ο σκύλος σας στο στόμα, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για εκείνον. Για αυτό είτε είναι παιχνίδι είτε κόκαλο πάντα πρέπει να τον επιβλέπουμε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο