Τι πρέπει να κάνετε πριν πάρετε γάτα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν έχετε αποφασίσει να υιοθετήσετε μια γατούλα, σας λέμε ότι είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε. Γιατί από τη μια θα είναι μια τέλεια παρέα μέσα στο σπίτι και από την άλλη θα δώσετε την ευκαιρία σε ένα ζωάκι να ζήσει σίγουρο και ευτυχισμένο.

Η γνώμη μας είναι να ψάξετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να ρωτήσετε τους γνωστούς σας για ζωάκια που έχουν ανάγκη και που δύσκολα θα επιβιώσουν στο δρόμο. Για ζωάκια που οι περισσότεροι δεν θα τα επέλεγαν. Και να λειτουργήσει αυτό σαν πρόκληση για εσάς, να τα πάρετε εσείς δηλαδή. Μια άλλη πρόταση είναι να πάρετε κάποιο από τα πολλά που ζουν στο δρόμο του σπιτιού σας. Που έχουν ελάχιστες ελπίδες να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου είναι δυο μόλις χρόνια. Όποια απόφαση και να πάρετε είναι σωστή. Αρκεί να είστε έτοιμοι για αυτό. Γιατί δεν φτάνει μόνο θα θέλουμε αλλά και να μπορούμε να φροντίσουμε ένα κατοικίδιο. Πριν λοιπόν φέρετε κάποιο σπίτι, κάντε τα ακόλουθα:

Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα

-Η τροφή είναι το πρώτο. Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για το είδος της τροφής και την ποσότητα που πρέπει να τρώει η γατούλα σας. Επίσης θα πρέπει να έχετε πάντα και στην αποθήκη σας ώστε να μην ξεμένετε και τρέχετε την τελευταία στιγμή. Γιατί εσείς μπορείτε αν δεν έχετε κάτι να τσιμπήσετε να τη βγάλετε με κάτι πρόχειρο, το ζωάκι σας όμως;

-Άμμος υγιεινής. Βασικό όπως η τροφή. Θα πρέπει να έχετε πάντα διαθέσιμη άμμο για να μάθει να πηγαίνει σε αυτή και να μη λερώνει το σπίτι. Από τη αρχή πρέπει να τη μάθετε να τη χρησιμοποιεί. Κάποια ζωάκια μαθαίνουν αμέσως. Κάποια άλλα θέλουν μεγαλύτερη προσπάθεια από μέρους σας.

-Παιχνίδια και ονυχοδρόμια. Για να μην ξεσπάει στα έπιπλά σας ή τα ρούχα σας, φροντίστε να της έχετε όλα τα απαραίτητα. Όπως πρέπει να τη μάθετε να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο της, έτσι πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί και το μέρος όπου θα ξύνει τα νύχια της. Όχι ότι θα τη γλυτώσουν οι καναπέδες σας, αλλά τουλάχιστον να μπορέσετε να σώσετε ό,τι σώζεται.

Προετοιμάστε το σπίτι

Οι γάτες είναι απίστευτα καθαρά ζώα, παρόλο που συχνά κάνουν ζημιές. Αν θέλετε να έχετε καθαρό το σπίτι σας, δείξτε το καλό παράδειγμα. Τακτοποιήστε τα όλα και καθαρίστε τα πάντα πριν φέρετε τη γάτα σπίτι ώστε να τα βρει και να τα μάθει όλα στην εντέλεια. Απομακρύνετε επίσης οτιδήποτε μπορεί να την αγχώσει και οτιδήποτε επικίνδυνο. Επίσης να ξέρετε ότι μέχρι να μάθει το σπίτι και τους χώρους της, κάτι θα καταστρέψει.

Αναρωτηθείτε αν μπορείτε να αντέξετε το χρηματικό κόστος

Ένα ζωάκι στο σπίτι είναι κάτι υπέροχο, όμως είναι ένα έξοδο που αρχικά μπορεί να μην έχετε υπολογίσει. Γιατί καλή η θεωρία του να έχω κατοικίδιο, όμως στην πράξη μπορείτε; Το φαγητό και οι άμμοι υγιεινής είναι ένα στάνταρντ έξοδο, που δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Συν τα έξοδα του κτηνίατρου για στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και τα σχετικά. Βάλτε και τις έκτακτες στιγμές που θα χρειαστεί να πάει στο γιατρό. Ζωντανός οργανισμός είναι. Όλα είναι πιθανά να του συμβούν. Αν είστε άνεργοι ή δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αφήστε το για το μέλλον. Είναι κρίμα να υιοθετήσετε ένα ζωάκι και να μην μπορείτε να του παρέχετε τα βασικά. Γιατί καλή η αγάπη αλλά πρέπει να υπάρχουν και άλλα.

Σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι για υιοθεσία

Το να θέλετε κάτι δεν σημαίνει και ότι είστε και έτοιμοι για αυτό. Βασικός κανόνας. Εκτός από την τροφή, το καθάρισμα της άμμου και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, είστε έτοιμοι για πρωινά-συχνά χαράματα-ξυπνήματα, καταστροφούλες στα έπιπλα, τρίχες στα πατώματα και τους καναπέδες, ατελείωτα νιαουρίσματα μέχρι να γίνει το δικό τους, νεύρα, δαγκώματα, γρατσουνιές και άλλα πολλά; Η υιοθεσία ενός ζώου δεν είναι το παίρνω σπίτι και αυτό ήταν. Σκεφτείτε τα όλα αυτά, συζητήστε με όσους έχουν ανάλογες εμπειρίες και αποφασίστε. Το να το πάρετε και να το μετανιώσετε είναι πολύ άσχημο για το ζωάκι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο