5 πράγματα που συνέχεια ακούμε για τα μεγαλόσωμα σκυλιά και δεν ισχύουν

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα από τα χαρακτηριστικά που αποτρέπει τους περισσότερους υποψήφιους κηδεμόνες στο να υιοθετήσουν ένα μεγαλόσωμο σκύλο είναι το ίδιο το μέγεθός του. Ο βασικός λόγος είναι τα μικρά διαμερίσματα που ζούμε, που συχνά δεν χωράνε καλά καλά εμάς τους ίδιους. Πόσο δε ένα μεγάλο σε όγκο σκυλί.

Όμως ακόμα και αν χώρος υπάρχει, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν ένα μικρότερο. Δυστυχώς τα μεγάλα σκυλιά “κατηγορούνται” για πολλά. Τα περισσότερα όμως από αυτά είναι απλοί μύθοι και καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Έτσι τα μεγαλόσωμα πηγαίνουν στην κατηγορία των λιγότερο υιοθετήσιμων ζώων, μαζί με τα μαύρα και τα γέρικα. Και αυτό είναι άδικο γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για υπέροχα, φιλικά και πολύ τρυφερά σκυλιά.

Αλλά ας δούμε 5 βασικούς μύθους που λέγονται για τα μεγαλόσωμα σκυλιά και είναι πέρα για πέρα αβάσιμοι.

1. Χρειάζονται πολλή άσκηση🐶

Αυτό και αν είναι μύθος. Δεν είναι το μέγεθος αυτό που κανονίζει πόση άσκηση θα χρειαστεί ένας σκύλος αλλά η ράτσα, η ηλικία και τα κιλά. Τα σκυλιά που χρειάζονται πολλές βόλτες και παιχνίδια είναι τα λεγόμενα σκυλιά εργασίας, τα οποία έχουν μεγαλώσει για να μετακινούνται πολύ. Για παράδειγμα τα Ποιμενικά Αυστραλίας (τσοπανόσκυλα) και τα άλλα σκυλιά που φυλάνε τα κοπάδια. Τα υπόλοιπα συνήθως χρειάζονται μια δυο βόλτες τη μέρα και μετά θα περάσουν την ώρα τους ξάπλα. Για παράδειγμα, οι Μεγάλοι Δανοί, που είναι η πιο μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου, έχουν δεν έχουν ανάγκη πάνω από 30 με 60 λεπτά παιχνίδι και βόλτα καθημερινά.

2. Είναι επικίνδυνα όταν υπάρχουν παιδιά🐶

Άλλο το να μας φοβίζει ένας μεγαλόσωμος σκύλος-όπως ίσως θα μας φόβιζε και ένας μεγαλόσωμος άνθρωπος- και άλλο ότι είναι πραγματικά απειλή. Η απειλή και η επιθετικότητα δεν πάνε ανάλογα το μέγεθος. Σκεφτείτε τα λαμπραντόρ, τα ιρλανδέζικα σέτερ, τα μεγάλα poodles και τα bull terriers που θεωρούνται από τα καλύτερα στη φύλαξη και απίστευτα καλά με τα παιδιά. Τα δε Newfoundlands (Σκύλοι Νέας Γης), τα τεράστια αυτά σκυλιά, είναι και απίστευτα καλά και πολύ υπομονετικά για να ανεβαίνουν πάνω τους τα μικρά παιδάκια. Όλα τα σκυλιά -μικρά και μεγάλα- που θα βρεθούν με παιδιά εννοείται ότι έχουν περάσει από μια στοιχειώδη εκπαίδευση ώστε να ξέρουν ποια είναι η σωστή συμπεριφορά και μέχρι πού τα παίρνει.

3. Θέλουν να εξουσιάζουν τα άλλα σκυλιά αλλά και τους ανθρώπους🐶

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ότι δηλαδή αυτά τα ζώα περισσότερο από τα άλλα νιώθουν την ανάγκη να είναι κυρίαρχα. Κάθε σκυλί μπορεί να έχει τάση στην κυριαρχία χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. Περισσότερο δε τα αρσενικά και τα μη στειρωμένα, είτε είναι μικρά είτε μεγάλα. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να τους μάθουμε έγκαιρα ότι δεν είναι αυτοί οι αρχηγοί αλλά εμείς. Με το σωστό τρόπο φυσικά, χωρίς τιμωρίες και τα σχετικά και αφού έχουμε συμβουλευτεί τον κτηνίατρό μας ή κάποιον ειδικό εκπαιδευτή. Για αυτό, αν ο σκύλος σας είναι μεγαλόσωμος, από την αρχή δεν θα πρέπει να τον αφήνετε να γίνει υπερπροστατευτικός επειδή και μόνο είναι μεγάλος.

4. Είναι πιο δύσκολο να εκπαιδεύσεις ένα μεγαλόσωμο σκύλο🐶

Κάποια από τα πιο έξυπνα και καλύτερα στην εκπαίδευση σκυλιά είναι μεγαλόσωμα. Το θέμα με αυτά είναι η δύναμή τους για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουν υπακοή. Διαφορετικά μπορεί να σε ρίξουν κάτω στο πάρκο ή στο δρόμο. Πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τη δύναμή τους. Καλό είναι επίσης να μην τα μάθουμε να πηδάνε πάνω μας για να μας ευχαριστήσουν, κάτι που μπορεί για εμάς αυτό να έχει πλάκα, για έναν ηλικιωμένο όχι.

 5. Είναι πιο επιρρεπή σε αρρώστιες🐶

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά είτε ράτσας είτε ημίαιμα έχουν τα δικά τους προβλήματα υγείας, που οφείλονται τα περισσότερα στα κιλά τους. Και είναι επίσης αλήθεια ότι τα μικρότερα σε μέγεθος ζουν περισσότερο. Εν τούτοις αυτό που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα υγείας σε αυτά τα ζώα είναι ο τρόπος αναπαραγωγής και εκτροφής τους. Για αυτό και τα καθαρόαιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάτι.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο