Τουρκία: Έβαλαν ειδικές πινακίδες στο δρόμο για να προσέχουν οι οδηγοί τις γάτες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όταν βλέπουμε να γίνονται σε άλλες χώρες όμορφα και χρήσιμα πράγματα για τα ζώα, με αγάπη και φροντίδα, τα ζηλεύουμε. Νιώθουμε δυστυχώς για άλλη μια φορά ότι είμαστε σε έναν τόπο που βασικά δεν αγαπάει τα ζώα. Δεν τα θέλει. Και όσο και αν οι εθελοντές προσπαθούν να κάνουν κάτι για αυτά, όσο και αν αγωνίζονται κάθε μέρα, βρίσκουν χίλια δύο εμπόδια. Εμπόδια από το ίδιο το Κράτος, τις Αρχές, τους Δήμους φυσικά αλλά και από πολλούς συμπολίτες μας που δεν θέλουν ούτε την παρουσία των ζώων -κυρίως των αδέσποτων- και κάνουν τα πάντα για να τα εξαφανίσουν.

Η γειτονική μας Τουρκία είναι φιλική για τα ζώα. Έχουν αδυναμία στις γάτες. Τουλάχιστον σε πολλά μέρη. Το βλέπουμε έντονα στην Κωνσταντινούπολη αυτό. Οι κάτοικοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τις γάτες, τις οποίες αγαπούν και φροντίζουν. Είναι μέρος της ιστορίας τους αλλά και τουριστικό αξιοθέατο. Οι άνθρωποι που πάνε στην Τουρκία το γνωρίζουν καλά αυτό. Αντίθετα οι άνθρωποι που έρχονται εδώ γνωρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν κάτι απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα. Σε πολλούς δρόμους της γειτονικής χώρας υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν τους οδηγούς να προσέξουν γιατί πετάγονται γάτες. Ώστε να μην τις χτυπήσουν.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από την περιοχή περιοχή Kuzguncuk (Κουζγκουντζούκι), πρώην ελληνική γειτονιά, στο δήμο Üsküdar στην Κωνσταντινούπολη. 

Οι γάτες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας είναι πολύ φροντισμένες. Τους βάζουν φαγάκι και νεράκι. Τους έχουν φτιάξει σπιτάκια ή τοποθετούν κούτες για να προστατεύονται από τον ήλιο και τη ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο και τις βροχές το χειμώνα. Τις κρύες μέρες τους βάζουν και χαλάκια ή κουβερτούλες. Τις στειρώνουν και τις προσέχουν.

Σε μεγάλο ποσοστό τρέφουν σεβασμό στις γάτες και αυτό είναι υπέροχο. Υπάρχουν μάλιστα και κουμπαράδες που μπορείς να βάλεις χρήματα για αυτές. Για τη φροντίδα τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Μήπως είναι μια καλή ιδέα να κάνουμε και εμείς κάτι τέτοιο εδώ; Να βάλουμε ανάλογες πινακίδες; Και να προσέχουμε φυσικά. Γιατί αν δεν προσέχουμε, δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια ταμπέλα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε και αυτά:

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο