Φράγμα Πηνειού Ηλεία: Μαζικός τάφος ζώων- Εδώ και χρόνια κάποιοι πετούν ζωντανά ζώα για να πεθάνουν

από Μυρτώ Τζώρτζου
Yπάρχουν μερικά πράγματα που δεν τα βάζει ο νους σου. Κάποια απίστευτα εγκλήματα σε βάρος ζώων. Και όμως συμβαίνουν. Και συμβαίνουν δίπλα μας. Κάθε μέρα. Σε όλη την Ελλάδα.
Η σιωπή του κόσμου είναι δεδομένη. Δεν μιλάει κανείς, δεν καταγγέλλει κανείς τους δράστες. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις τους γνωρίζουν. Στις κωμοπόλεις και τα χωριά ο κόσμος είναι μικρός. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αλλά δεν μιλάμε.
Και όμως, η σιωπή είναι συνενοχή. Με το να μη μιλάς συμμετέχεις και εσύ στο έγκλημα.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Ηλεία, στο φράγμα του Πηνειού, στη Βόρεια Πελοπόννησο. Το φράγμα αυτό χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης, με 50 μέτρα ύψος και μήκος 2.175 μέτρα.

Σε αυτό λοιπόν το φράγμα κάποιοι ξεφορτώνονται τα ζώα που δεν θέλουν, κυρίως σκυλιά. Τα πετάνε για να είμαστε ακριβείς. Πετάνε ζωντανά ζώα στο φράγμα ώστε να πεθάνουν. Ζώα υγιή, ζώα άρρωστα, ζώα γέρικα, κουταβάκια. Κάποια καταφέρνουν να επιβιώσουν. Κάποια άλλα όμως όχι.
Από το φράγμα είναι αδύνατον να διαφύγει κάποιο ζώο. Μια παλιά σιδερένια σκάλα είναι δύσκολη στην ανάβαση ακόμα και για τους ανθρώπους. Τα ζώα περιφέρονται εκεί μέσα. Ψάχνουν φαγητό, νερό για να επιβιώσουν. Είναι στρεσαρισμένα. Σε πανικό. Αν οι εθελοντές τα εντοπίσουν, σώζονται. Αν όχι, έχουν μαρτυρικό τέλος.

Η κ. Άρτεμις Δημητροπούλου, εθελόντρια από την περιοχή και δημιουργός της φιλοζωικής Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας – Φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας αλλά και οι άλλοι εθελοντές της φιλοζωικής, κάνουν τα αδύνατα δυνατά να σώσουν τα ζώα. Είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται. Μόλις μαθαίνουν για ένα περιστατικό, πηγαίνουν αμέσως στο φράγμα. Κατεβαίνουν, εντοπίζουν το ζώο και προσπαθούν να το πιάσουν. Κάποια ζώα πιάνονται αμέσως γιατί είναι είτε φιλικά είτε εξαντλημένα και άρρωστα. Κάποια είναι τόσο φοβισμένα και σε πανικό, οπότε στήνεται ολόκληρη επιχείρηση για να πιαστούν.
Στη συνέχεια το σηκώνουν και το ανεβάζουν από τη σκάλα που είναι πολύ δύσκολο να ανέβουν, ειδικά με ένα ζώο που μπορεί να είναι μεγαλόσωμο και να ζυγίζει πολύ. Το μεταφέρουν στο γιατρό και γίνονται όλα τα απαραίτητα. Αν το ζώο τα καταφέρει, προσπαθούν να του βρουν ένα σπίτι. Πού να το αφήσουν άλλωστε; Ποιο ήταν το αρχικό μέρος του;
Για αυτό κάνουν έκκληση για βοήθεια. Δεν προλαβαίνουν με τα περιστατικά, τα οποία πλέον είναι αμέτρητα. Ακόμα και τις μέρες της καραντίνας πετούσαν ζώα. Επίσης ζητούν από τους ανθρώπους που περνάνε από εκεί μήπως δουν κάτι, είτε κάποιο ζώο πεταμένο ή αυτόν που το κάνει.
Να σημειώσουμε ότι η κ. Δημητροπούλου έχει στείλει επιστολή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία ζητάει να κατασκευαστεί ράμπα στο φράγμα για να διαφεύγουν τα ζώα, κάτι που είχαν δεχτεί. Η ράμπα, με αρκετή καθυστέρηση, πριν από ένα μήνα ξεκίνησε. Όμως για άγνωστους λόγους σταμάτησε η κατασκευή της.
Το Petpet.news -Το καλύτερο τετράποδο site στο παρελθόν επικοινώνησε με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο και μας βεβαίωσε ότι αυτό έχει καθυστερήσει λόγω πανδημίας και ότι το αργότερο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο.
Το φράγμα του Πηνειού χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης.
To Petpet.news -Το καλύτερο τετράποδο site μίλησε με την κ. Άρτεμις Δημητροπούλου για να μας πει για αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα.
petpet: Πόσο καιρό γίνεται αυτό το έγκλημα;  Πότε ξεκίνησε δηλαδή αυτή η ιστορία; Να πετάνε ζώα στο φράγμα;
Α.Δ.: Εγώ ήρθα να μείνω εδώ από την Αθήνα το 2017. Είχε ήδη ξεκινήσει αρκετά χρόνια. Τότε κανείς δεν πήγαινε να τα σώσει. Έτσι πέθαιναν λόγω έλλειψης τροφής αλλά και επειδή πολλά ήταν άρρωστα. Δυστυχώς πολλά είχαν φαγωθεί και μεταξύ τους. Τρομερή κατάσταση.
petpet: Από ποιο ύψος τα πετούν και με τι τρόπο;
Α.Δ. Υπολογίζω από τα 10 με 15 μέτρα. Πιστεύω ότι τα ρίχνουν από πάνω επειδή έχουμε βρει πολλά χτυπημένα, με σπασμένα πόδια. Μπορεί κάποιοι να τα κατεβάζουν και με σκοινί γιατί βρίσκουμε ζώα με σκοινί.
petpet: Τι ζώα έχετε βρει;
Α.Δ.: Τα πάντα. Κουταβάκια, ενήλικα, γέρικα. Τα περισσότερα βέβαια είναι άρρωστα και σκελετωμένα.
petpet: Και πώς τα πιάνετε; Δεν είναι πάντα εύκολο, όπως καταλαβαίνουμε.
Α.Δ.: Ναι, είναι δύσκολο γιατί είναι σοκαρισμένα. Ο χώρος εκεί είναι ένα χιλιόμετρο και όταν τα πλησιάζουμε, τρέχουν. Τρέχουμε και εμείς πέρα δώθε μέχρι να τα στριμώξουμε. Αυτό γίνεται. Άλλες φορές με υπνωτικά χάπια, άλλες φορές με δίχτυ, με βοήθεια εκπαιδευτή κτλ. Έχω παραμείνει εκεί και 3 ώρες για να πιάσω ζώο. Έχουμε βρεθεί και 10 άτομα για να προσπαθήσουμε. Έχουμε κάτσει και μέχρι 1 ώρα τη νύχτα για αυτό.
petpet: Πόσα σκυλιά έχετε περίπου βρει;
Α. Δ.: Περίπου 30 με 40.
petpet: Με την περιβόητη ράμπα που θα έφτιαχνε η Νομαρχία ώστε να μπορούν αν διαφύγουν τα σκυλιά, όταν τα πετάνε, να σώζονται, τι γίνεται;
Α. Δ.: Η ράμπα ξεκίνησε πριν από ένα μήνα αλλά ξαφνικά σταμάτησε. Βέβαια δεν ξέρω πόσο λειτουργική θα είναι. Θα το δούμε.
petpet: Οικονομικά πώς καλύπτεστε; Ένα ζώο άρρωστο ή χτυπημένο πηγαίνει για περίθαλψη φυσικά και θεραπεία. Τα έξοδα είναι πολλά. Ειδικά τα ορθοπεδικά, σπασίματα κτλ κοστίζουν.
Α.Δ.: Ο Δήμος βοηθάει ενίοτε όταν έχει πρόγραμμα. Μια φορά μάλιστα βοήθησε και για ένα χειρουργείο ορθοπεδικό που πήγα ένα σκυλί στην Πάτρα. Γενικά ο κόσμος βοηθάει αρκετά.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Και το έγκλημα συνεχίζεται στο φράγμα. Σκυλάκι πεταμένο μέσα.

Το φράγμα. Τα ζώα πετιούνται από τα 10-15 μέτρα.
Ιούνιος 2021. Η 7 μηνών σκυλίτσα Νέλυ.
Μάρτιος 2021. Τσοπανάκος μόλις 5 μηνών.
Το πριν και το μετά της Ρόξυ. Βρέθηκε στο φράγμα Νοέμβριο του 2020
Το πριν και μετά της Πούδρας. Τη βρήκαν Απρίλιο του 2020.
Απρίλιος 2021. Ρόμα και Μόρτης. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
Μάιος 2020. Ο Ρόκυ βρέθηκε σε άθλια κατάσταση.
Ο Gordon όταν βρέθηκε ήταν 2 ετών.
Αύγουστος 2021. Ο Μπρούνο.
Αύγουστος 2021. Η Μαυρούλα βρέθηκε σκελετωμένη.
Ιανουάριος 2021. Το κυνηγόσκυλο της πιο πάνω φωτογραφίας. Το θεώρησαν άχρηστο και το πέταξαν. Κυνηγόσκυλα, τα πιο ταλαιπωρημένα ζώα

Η Άρτεμις Δημητροπούλου και οι Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας δεν προλαβαίνουν να σώζουν ζώα από το φράγμα. Οι εθελοντές είναι χαρούμενοι που έσωσαν το σκυλάκι.
Οι διασώσεις του φράγματος δεν είναι κάτι εύκολο. Οι εθελοντές χρειάζεται να κατέβουν με προσοχή. Κάποια ζώα πιάνονται δύσκολα.
Η αγάπη των ανθρώπων που νοιάζονται κάνει θαύματα. Αλλά πόσο θα αντέξουν;
Από τη σκάλα αυτή είναι αδύνατον να ανέβουν τα πεταμένα ζώα.
Το φράγμα.
Πολλά μωρά σκυλάκια πετάγονται στο φράγμα.
Το βλέμμα του ζώου τα λέει όλα.
Διαβάστε και αυτά:
Πέταξαν πάλι σκυλάκι στο φράγμα Πηνειού στην Ηλεία- Το έσωσαν εθελοντές – Petpet.news
Δυστυχώς πέθαναν και τα δύο σκυλάκια που κάποιοι πέταξαν στο φράγμα Πηνειού στην Ηλεία – Petpet.news
Πέταξαν ξανά σκυλάκι στο φράγμα Πηνειού στην Ηλεία- Γιατί η Περιφέρεια δεν φτιάχνει ράμπα να μπορούν να διαφεύγουν τα ζώα; (ΕΙΚΟΝΕΣ) – Petpet.news
Για άλλη μια φορά πέταξαν ζωντανό σκυλάκι στο φράγμα Πηνειού στην Ηλεία- Το έγκλημα συνεχίζεται – Petpet.news
Η μικρούλα βρέθηκε πεταμένη και κακοποιημένη στην Αμαλιάδα- Πήγε στο κυνοκομείο αλλά είναι θλιμμένη και ψάχνει σπίτι – Petpet.news

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Καθριν 5 Σεπτεμβρίου, 2021 - 10:34 μμ

Λυπαμαι που το λεω……
Στην Ηλεια και στην Κρητη μόνο γινονται αυτα!!!!!!!!
Αισχος!!!!!
ΟΥΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ!!!!!!
ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ!!……..
Δεν υπαρχει λεξη να χαρακτηρισει αυτα τα …..ΟΝΤΑ που το κανουν!
ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΠΑΝΤΩΣ……

Reply
Μορφουλα 5 Σεπτεμβρίου, 2021 - 10:37 μμ

Αισχος και ντροπη.Αυτοι που το κανουν δεν ειναι ανθρωποι,ειναι τερατα.Λυπαμαι πολυ που υπαρχουν,ζουν και αναπνεουν τετοιοι ανθρωποι γυρω μας.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο