9 άγχη που έχουμε όσοι ζούμε με κατοικίδιο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα κατοικίδια φέρνουν τόσα καλά πράγματα όταν μπαίνουν στη ζωή μας. Αγάπη, συντροφιά, τρυφερότητα και άλλα που όλοι τα γνωρίζουμε και τα ζούμε. Όμως φέρνουν και μικρά άγχη. Πραγματάκια που μας κάνουν να ανησυχούμε λίγο ή κάποιες φορές πολύ. Από τις διάφορες μυρωδιές της αμμολεκάνης τους, μέχρι την επίσκεψη στον κτηνίατρο, υπάρχουν θέματα που συχνά μας στρεσάρουν. Αγωνίες που είναι κοινές σε όσους έχουν κάποιο ζώο. Εμείς καταγράψαμε 9 πιο σημαντικές.

Τα υπέροχα σκίτσα έκανε ο σκιτσογράφος Josh Carter.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

 1. Η αναμονή στον κτηνίατρο

Πολλά ζώα φρικάρουν όταν πάνε στον κτηνίατρο και πολλοί κηδεμόνες τρέμουν την ώρα και τη στιγμή που θα χρειαστεί να τον επισκεφτούν. Στην αναμονή συμβαίνουν διάφορα. Γαβγίζουν στα άλλα ζωάκια που περιμένουν και εκείνα να εξεταστούν, δεν κάθονται με τίποτα στη θέση τους, κάνουν την ανάγκη τους εκεί και διάφορα άλλα ευτράπελα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν άδικο. Η μυρωδιά του χώρου είναι περίεργη για εκείνα. Και έρχεται λοιπόν η σειρά τους. Πολλά από αυτά μόλις βλέπουν τον γιατρό με εκείνη την άσπρη ποδιά, πανικοβάλλονται καθώς τον έχουν συνδυάσει με κάτι δυσάρεστο, όπως πόνο. Και τότε αναγκαστικά ίσως χρειαστεί να τους γίνει ηρέμηση.

2. Τα κακάκια του ζώου

Μόλις τα δούμε, περνάνε από εξέταση. Μήπως είναι πολύ μαλακά; Μήπως είναι πολύ σκληρά; Μήπως είναι λίγα; Ή μήπως είναι πολλά; Πόσες φορές πρέπει να κάνει; Εντάξει, δεν λέμε, δείχνουν την υγεία του ζώου μας αλλά συχνά γινόμαστε υπερβολικοί. Με τα χρόνια βέβαια οι περισσότεροι μαθαίνουμε και χαλαρώνουμε. Το θέμα είναι να μάθει ο σκύλος να τα κάνει έξω. Και φυσικά μετά τα μαζεύουμε. Δεν τα αφήνουμε δώρο στους άλλους.

3. Περιμένοντας το delivery

Εδώ έχουμε δυο ανησυχίες. Η μία να μην αρχίσει να γαβγίζει στο άνθρωπο και τον καρδιοχτυπήσει και η δεύτερη μην την κάνει πονηρά την ώρα που δίνουμε πουρμπουάρ. Αυτό το δεύτερο το έχουν ζήσει όλοι όσοι έχουν κατοικίδιο. Οι γάτες δε είναι πιο πονηρές. Αρχίζουν να κατεβαίνουν τους ορόφους. Εμείς παίρνουμε το ασανσέρ να τις προλάβουμε πιο κάτω και αυτές ανεβαίνουν ξανά πάνω. Άλλες πάλι φορές που είναι ανοιχτή η πόρτα της ταράτσας, παίζουμε βραδιάτικα το κυνήγι του χαμένου ζώου.

4. Αποχή από την αμμολεκάνη

Όλοι οι γατο- γονείς το έχουν ζήσει. Η γάτα είναι πολύ καθαρό ζώο και η τουαλέτα της ολόκληρη ιεροτελεστία. Εδώ δεν έχει δεν πρόλαβα να την καθαρίσω. Γιατί αν είναι γεμάτη απορρίμματα από τις προηγούμενες φορές, απλά δεν θα μπει μέσα να τα κάνει. Για αυτό απομακρύνουμε καθημερινά αυτά που κάνει και αλλάζουμε συχνά όλη την άμμο ώστε να είναι στεγνή και καθαρή. Αλλά και για εμάς πρέπει να το κάνουμε για να μην ανησυχούμε αν θα μυρίζει όταν επιστρέψουμε κουρασμένοι από τη δουλειά. Ή αν έρθει κάποιος ξαφνικά σπίτι μας.

5. Οι ενοχές της απουσίας

Οι γάτες δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της μέρας που βρίσκεστε στη δουλειά. Όχι ότι δεν έχουν. Απλά πολύ λιγότερο από τους σκύλους. Για να μην ανησυχείτε όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και να μην έχετε ενοχές, μια δεύτερη γατούλα θα λύσει το πρόβλημα. Άλλωστε τι μία, τι δύο.

Στα σκυλιά όμως υπάρχει θέμα. Αν είναι μικρά, θα κάνουν το σπίτι άνω κάτω. Αλλά και τα μεγαλύτερα συχνά δεν πάνε πίσω. Και εσείς θα ζείτε καθημερινά με την αγωνία και τις ενοχές. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε κάποιο σκυλάκι. Γιατί, ναι, μας αρέσει σαν ιδέα αλλά μπορούμε να το έχουμε με αυτές τις συνθήκες της ζωής μας;

6. Οι εξοργισμένοι γείτονες

Είναι 4 το πρωί και ένας θόρυβος ακούγεται έξω. Και αμέσως δυνατό γάβγισμα από το σκύλο σας. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που προκαλεί άγχος σε αυτούς που έχουν ζώο. Μερικά δε σκυλιά δεν σταματάνε με τίποτα. Οι γείτονες εξοργίζονται και αρχίζουν οι συστάσεις, τα μαλώματα και οι καταγγελίες. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που δεν σας λένε τίποτα. Όχι ότι δεν ακούνε το ζώο. Απλά είναι ευγενικοί και ντρέπονται να σας το πουν.

7. Περίεργες μυρωδιές στον καναπέ

Και ενώ περιμένετε φίλους και γνωστούς να έρθουν στο σπίτι σας και έχετε τα πάντα στην εντέλεια, σας έρχεται μια μυρωδιά από τον καναπέ. Και ανακαλύπτετε ότι ο σκύλος σας θέλησε να δηλώσει την παρουσία ουρώντας στον καναπέ. Αν έχετε τέτοιο θέμα, για να μη ζείτε μέσα στην αγωνία, περιορίστε τον όση ώρα βρίσκονται οι καλεσμένοι στο σπίτι σας σε έναν άλλο χώρο.

Βέβαια εδώ αρχίζουν άλλα άγχη. Υπάρχουν ζώα που κάνουν σαν τρελά όταν τα κλείνουμε καθώς είναι καλομαθημένα και δεν τους χαλάμε ποτέ χατίρι. Νιαουρίζουν και γαβγίζουν για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Από την άλλη, να τα αφήσετε και αυτά στο σαλόνι; Μόνο αν συμφωνούν και οι άλλοι. Πιθανόν κάποιος να είναι αλλεργικός, να τα φοβάται ή απλά να μη τα θέλει. Πρέπει να το σεβαστείτε.

8. Φαντάσματα ψύλλων

Εφιάλτης για όσους έχουν κατοικίδιο. Οι ψύλλοι μπορεί να είναι μικροί, όμως προκαλούν μεγάλο φόβο. Ακόμα και αν το ζώο σας δεν έχει, εσείς ανησυχείτε. Γιατί εδώ που τα λέμε ψύλλοι μπορεί να βρίσκονται στο χώμα στις γλάστρες σας, στον αέρα, ακόμα και στην αμμολεκάνη της γάτας.

Για τα τσιμπούρια τώρα, τι να πούμε; Αυτά τα σιχαμένα παράσιτα που κολλούν στο σώμα και ρουφάνε αίμα μας προκαλούν φόβο και αηδία μαζί. Ακόμα και στη σκέψη τους, φρικάρουμε. Αφήστε που δεν βγαίνουν και εύκολα.

9. Παιχνίδι στο πάρκο

Δυο πράγματα συνήθως κάνουν τα περισσότερα σκυλιά στο πάρκο. Να κυνηγήσουν μπάλες και μπαλάκια και να μυρίσουν τα άλλα σκυλιά. Εμείς από την άλλη ανησυχούμε για πολλά. Μήπως παίζουν σκληρά; Μήπως δεν παίζουν όσο δυνατά πρέπει; Μήπως χρειάζονται και άλλο παιχνίδι; Μήπως έρθει εκείνο το ζώο που τα είχε τρομοκρατήσει; Και αν ξαφνικά πεταχτούν στο δρόμο, τι θα γίνει; Για να είμαστε ειλικρινείς το τελευταίο συμβαίνει συχνά. Για αυτό, όσο εκπαιδευμένος και αν είναι ο σκύλος μας, θέλει προσοχή γιατί δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα αντιδράσει.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο