Ιαπωνία: Η εταιρεία Fujitsu σε αφήνει να πηγαίνεις στο γραφείο με το σκύλο σου

από Μυρτώ Τζώρτζου
Οι περισσότεροι πλέον εργαζόμενοι, και ειδικά οι νέοι, δουλεύουν ατελείωτες ώρες στο γραφείο. Οι πιο πολλές πλέον εταιρείες έχουν σταματήσει την τηλεργασία και ο κόσμος έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν η ιδέα να έχετε παρέα όλη τη μέρα στο γραφείο σας τον αγαπημένο σας σκύλο;
Και μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα κάτι τέτοιο να είναι πρωτάκουστο, όμως στο εξωτερικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πράξη. Πρώτη το εφάρμοσε η Nestle στα γραφεία της στη Βρετανία που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο του Gatwick.
Η Nestle εδώ και επτά περίπου χρόνια επιτρέπει στους 1000 και εργαζόμενούς της να έρχονται στη δουλειά με τα αγαπημένα τους κατοικίδια.
Το πρότζεκτ αυτό που λέγεται «φέρε το σκύλο σου στη δουλειά» εφαρμόζεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όλον τον κόσμο, οι οποίες βασίζονται σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που μιλούν για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωσης του στρες των υπαλλήλων όταν εκείνοι βρίσκονται μαζί με τα κατοικίδιά τους.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Google Google στα γραφεία της στην Αμερική στη Silicon Valley. Οι υπάλληλοι, οι Googlers, όπως αποκαλούνται, έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με το σκύλο τους και να κάνουν διαλείμματα για να χαλαρώνουν με την παρέα του.
Το ίδιο συμβαίνει εδώ και χρόνια και με την Amazon, η οποία στα κεντρικά γραφεία της στο Σιάτλ έχει περίπου 4,000 σκύλους εγγεγραμμένους.
Και τώρα μαθαίνουμε και για την Ιαπωνία. Πώς θα μπορούσε να λείπει η Ιαπωνία σε κάτι τέτοιο άλλωστε;
Η εταιρεία που το εφαρμόζει είναι η γνωστή σε όλους μας Fujitsu. Στα γραφεία της στο Kawasaki δοκιμάζει το πρόγραμμα που ονομάζεται «γραφείο για σκύλους». Έτσι όποιος υπάλληλος θέλει να έρθει στην εργασία του με το κατοικίδιό του είναι ευπρόσδεκτος, κάτι που ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν αρκετοί. Οι Ιάπωνες φυσικά πήγαν και ένα βήμα πιο πέρα φτιάχνοντας ένα δωμάτιο στο οποίο τα σκυλιά θα τρώνε, θα παίζουν και θα εκτονώνονται. Αυτός ο χώρος, ο οποίος βρίσκεται στον 250 όροφο είναι κλειστός για να μην έρχεται σε επαφή με όσους έχουν αλλεργία. Ένα ασανσέρ πηγαίνει μόνο σε αυτόν.
Αυτοί που τα απολαμβάνουν βέβαια όλα αυτά περισσότερο από όλους δεν είναι άλλοι από τα ίδια τα κατοικίδια όπου από το να κάθονται όλη μέρα στο σπίτι μόνα, τους δίνεται η ευκαιρία να βρίσκονται σε ένα χώρο με άλλα σκυλιά και φυσικά και με άλλους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τις έρευνες τα οφέλη ενός σκύλου στον εργασιακό χώρο είναι μεγάλα, καθώς βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες, ανεβάζει τη διάθεση, αυξάνει την παραγωγικότητα, χαλαρώνει από την ένταση, και βοηθάει στις σχέσεις των υπαλλήλων μεταξύ τους και στην καλή συνεργασία τους.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Εικόνες: Reuters

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο