Αυτές είναι οι 9 βασικές φοβίες του σκύλου

από Μυρτώ Τζώρτζου

Eίναι απολύτως φυσιολογικό τα κατοικίδιά μας να νιώθουν φόβο για κάποια πράγματα. Οι φοβίες όμως αυτές και το μέγεθος του φόβου διαφέρουν από ζώο σε ζώο. Υπάρχουν ζώα, για παράδειγμα, που με το πρώτο μπουμπουνητό του καιρού τρυπώνουν κάτω από τραπέζια και κρεβάτια και άλλα που είναι πιο τολμηρά και παραμένουν ψύχραιμα.

Από την άλλη οι λόγοι για τους οποίους τα ζώα μας φοβούνται διάφορα πράγματα διαφέρουν και έχουν να κάνουν και με τη δική μας συμπεριφορά. Το πόσο δηλαδή τα εκπαιδεύσαμε, το πόσο τα κοινωνικοποιήσαμε και πώς τα έχουμε μάθει να αντιδρούν.

Ένα σκύλος που φοβάται μπορεί να αντιδράσει με διάφορους τρόπους. Είτε θα τρέξει να κρυφτεί είτε θα αρχίσει να γαβγίζει είτε θα νιώσει φόβο και θα γίνει επιθετικό. Και ενώ όπως είπαμε υπάρχουν πολλές και διάφορες φοβίες που αναπτύσσουν οι σκύλοι, 9 είναι οι πιο βασικές.

 1. Ο φόβος για τις αστραπές

Η αστραποφοβία είναι μια συνηθισμένη φοβία των κατοικίδιων. Το πόσο θα φοβηθούν εξαρτάται από το κάθε σκυλάκι. Υπάρχουν σκυλάκια που με το πρώτο μπαμ εξαφανίζονται και κάνουν ώρες να βγουν και άλλα που απλά νιώθουν φόβο, τον οποίο θα εκδηλώσουν με τρέμουλο και βάζοντας την ουρά στα σκέλια. Κάποια μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά, καταστρέφοντας πράγματα και χάνοντας γενικά τον έλεγχο. Τα σκυλιά μπορεί να καταλάβουν τις αστραπές πριν αυτές εμφανιστούν. Οπότε αν δείτε κάποια σημάδια, πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις ώστε το ζώο σας να φοβηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

2. Ο φόβος για τα πυροτεχνήματα

Για τα περισσότερα ζώα η Ανάσταση είναι το χειρότερό τους. Το ίδιο ισχύει και για τα πυροτεχνήματα από τα γήπεδα ή από διάφορες γιορτές. Αυτό που συμβαίνει με τα πυροτεχνήματα είναι κάτι που στην κυριολεξία τα τρελαίνει. Υπάρχουν σκυλιά που έχουν φοβηθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα να το σκάσουν από το σπίτι τους και να χαθούν. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα social media γεμίζουν από εκκλήσεις ανθρώπων που έχασαν την προηγούμενη μέρα το σκύλο τους. Για αυτό είτε είναι φοβικό το ζώο σας είτε όχι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το σπίτι. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδρασή του.

3. Ο φόβος του αποχωρισμού

Όπως συμβαίνει και στα μικρά παιδιά έτσι και τα σκυλιά νιώθουν άσχημα όταν μένουν μόνα στο σπίτι. Σε κάποια μάλιστα αυτός ο φόβος είναι έντονος. Αυτό λέγεται άγχος αποχωρισμού. Και εδώ οι αντιδράσεις διαφέρουν. Άλλα σκυλιά γαβγίζουν όλη μέρα, άλλα καταστρέφουν ό,τι μπορούν και άλλα γίνονται τόσο απρόσεχτα που μπορεί να τους συμβεί κάποιο ατύχημα μέσα στο σπίτι. Και εδώ ο δικός σας ρόλος είναι σημαντικός. Προγραμματίστε καθημερινά μια ώρα όπου θα παίζετε με το σκύλο σας, όπου όλο σας το ενδιαφέρον θα είναι πάνω του. Έτσι θα είναι χαρούμενος και θα νιώθει ότι τον αγαπάτε. Επίσης πρέπει να του έχετε παιχνίδια και πράγματα για να μασουλάει ώστε να έχει κάτι να κάνει όταν εσείς λείπετε από το σπίτι.

4. Ο φόβος του κτηνίατρου

Σπάνια ένα ζώο δεν φοβάται τον κτηνίατρο καθώς τον έχει συνδέσει με παράξενες μυρουδιές του κτηνιατρείου, με ενέσεις, με άλλα άρρωστα σκυλάκια, με πόνο. Το πώς τώρα θα συμπεριφερθεί έχει να κάνει και με τον ίδιο το γιατρό και κατά πόσο είναι ικανός να το κάνει να χαλαρώσει. Το να το μαλώσουμε εκείνη τη στιγμή ή να του φωνάξουμε είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να μη δείχνουμε αγχωμένοι.

5. Ο φόβος του αυτοκινήτου

Πολλά σκυλιά δεν θέλουν με τίποτα να μπουν στο αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να σημαίνει κακή προηγούμενη εμπειρία (όταν πχ πάμε στον κτηνίατρο) ή καθόλου εμπειρία. Για να καταπολεμήσουμε αυτό το φόβο τους μπορούμε να τους δώσουμε κάποιες λιχουδιές ώστε να συνδέσουν το αυτοκίνητο με κάτι καλό. Επίσης κατά τη διαδρομή οδηγούμε συνετά και όχι σαν να πηγαίνουμε σε αγώνες ράλι.

6. Ο φόβος των αντρών

Και όμως αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη φοβία των σκύλων, η οποία μπορεί να έχει δύο βασικές αιτίες. Κάποια κακοποίηση ή άσχημη συμπεριφορά προς αυτά από άντρα στο παρελθόν ή η παντελής έλλειψη κοινωνικοποίησης. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να κοινωνικοποιήσουμε το ζώο μας από πολύ μικρό. Να μάθει τους ανθρώπους και να είναι χαλαρό ανάμεσά τους. Η καθημερινή βόλτα μαζί του επιβάλλεται καθώς είναι ένας τρόπος ώστε να μη φοβάται. Ένας σκύλος που φοβάται μπορεί να γρυλίσει, να γαβγίσει, ακόμα και να δαγκώσει εξαιτίας αυτού του φόβου.

7. Ο φόβος των αγνώστων

Πολλά σκυλάκια με το που βλέπουν να τα πλησιάζει κάποιος άγνωστος φρικάρουν και πανικοβάλλονται. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη φοβία είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Σε αυτήν την περίπτωση αφήνουμε το σκύλο μας να πλησιάσει αυτός όταν θέλει κάποιον και σε καμιά περίπτωση δεν τον πιέζουμε. Με τον καιρό και σιγά σιγά θα μάθει να μη φοβάται.

8. Ο φόβος των παιδιών

Σίγουρα θα έχετε δει ή θα έχετε ακούσει για σκυλιά που μόλις δουν παιδιά αρχίζουν να γαβγίζουν και μπορεί να γίνουν επιθετικά. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι το ότι ο σκύλος δεν ήρθε σε επαφή με παιδιά όταν έπρεπε. Είναι πολύ σύνηθες τα ζευγάρια να αποκτούν πρώτα σκύλο και μετά παιδί. Αν ο σκύλος είναι μεγάλος σε ηλικία, κάποιες φορές τα πράγματα είναι δύσκολα.

Ένας άλλος λόγος που τα σκυλιά φοβούνται τα παιδιά είναι μια κακή εμπειρία που μπορεί να είχαν στο παρελθόν. Τα παιδιά συχνά δεν έχουν διδαχθεί πώς να συμπεριφέρονται στα ζώα και μπορεί να τα χτυπήσουν ή να τα κάνουν να πονέσουν. Όσοι ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα και δουν ότι το ζώο τους φοβάται τα παιδιά καλό θα ήταν να μιλούσαν με έναν ειδικό ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.

9. Ο φόβος για διάφορα αντικείμενα

Θυμηθείτε τι έκανε ο σκύλος σας όταν βάλατε σκούπα για πρώτη φορά μπροστά του. Πολλά σκυλιά αναπτύσσουν φοβίες για διάφορα αντικείμενα. Η ηλεκτρική σκούπα είναι ένα από αυτά. Μπορεί όμως να είναι και ένα διακοσμητικό, ένα παιδικό παιχνίδι, κάτι που κάνει θόρυβο, ακόμα και το δέντρο που στολίζουμε τα Χριστούγεννα. Αυτή η φοβία δεν είναι τόσο σημαντική καθώς τις περισσότερες φορές ο σκύλος συνηθίζει-με τη βοήθειά σας πάντα-αυτό που του προκαλεί το φόβο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο