Φεβρουάριος 2012: Μια χούφτα ανθρώπων, άγνωστοι μεταξύ τους, από όλα τα μέρη της Αθήνας, δίνουν ραντεβού μέσω facebook να βρεθούν στον Ασπρόπυργο ένα παγωμένο Σάββατο. Εκείνες τις μέρες φωτογραφίες ζώων σε άθλια κατάσταση κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Μια κάτοικος της περιοχής φωτογραφίζοντας πολλά από τα αμέτρητα αδέσποτα που ζουν εκεί ανεβάζει τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές και ταίριαζαν μόνο σε μια χώρα του τρίτου κόσμου που έχει πόλεμο και όχι σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου
Από την έκκληση αυτή κανείς υπεύθυνος δεν συγκινείται. Εκτός από αυτή τη χούφτα ανθρώπων που πηγαίνει εκεί για να δει τι συμβαίνει στην άγνωστη και ξεχασμένη από όλους πλευρά της Αθήνας. Τα παιδιά συστήνονται μεταξύ τους και με ένα ζεστό καφέ στο χέρι ξεκινούν τη βόλτα τους στην Άγρια, όπως τη χαρακτηρίζουν πλέον, Δύση. Οι εικόνες που αντικρίζουν σοκάρουν και τον πιο σκληρό. Εγκατάλειψη και παρακμή.
Το ραντεβού τους επαναλαμβάνεται και το επόμενο Σάββατο. Ελλάδα, Ασπρόπυργος, Φεβρουάριος 2012: Ζώα σκελετωμένα που περιφέρονται σε δρόμους, χωράφια, βουνά. Ζώα ταλαιπωρημένα από κυνομαχίες, ζώα γέρικα, ετοιμοθάνατα να περιμένουν το τέλος τους σε βουνά από σκουπίδια. Υποσιτισμένα. Χτυπημένα από αυτοκίνητα και πεταμένα στις χωματερές. Νεογέννητα πεταμένα στις χωματερές. Ζώα που ζουν στους αμέτρητους καταυλισμούς της περιοχής σε άθλια κατάσταση. Ζώα Φαντάσματα. Παντού ζώα Φαντάσματα.
Και η μικρή αυτή ομάδα αποφασίζει να μην κλείσει τα μάτια της σε αυτά που βλέπει. Και αποφασίζει να κάνει χωρίς κανένα οικονομικό μέσο και χωρίς κανένα στήριγμα κάτι σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της Αθήνας, σε μια βιομηχανική περιοχή που ονομάζεται «σκουπιδοτενεκές των ζώων της πρωτεύουσας». Μια ατελείωτη χωματερή που καθημερινά ιδιοκτήτες κατοικιδίων και όχι μόνο έρχονται εδώ και εγκαταλείπουν ό,τι δεν θέλουν πια. Το γέρικο ζώο τους, το άρρωστο, το άσχημο, αυτό που δεν χρειάζονται. Τα μωρά που έκανε επειδή δεν το στείρωσαν. Γιατί εδώ; Για δυο λόγους. Από τη μία γιατί είναι δύσκολο να τους δει κάποιος και από την άλλη γιατί είναι δύσκολο να γυρίσει πίσω το ζώο. Τα ζώα βασικά τρέφονται από τις χωματερές και πίνουν νερό από τα λήμματα και τα βιομηχανικά απόβλητα.
Κάπως έτσι γεννιούνται «Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου», μια φιλοζωική ομάδα που κάνει αυτό που δεν κάνει κανείς άλλος, στην πιο δύσκολη εποχή που διανύει ιστορικά η Ελλάδα. Κάθε Σάββατο, χειμώνα-καλοκαίρι, εδώ και 4,5 χρόνια η ομάδα αυτή πηγαίνει στον Ασπρόπυργο, ταϊζει τα αδέσποτα και μαζεύει τα άρρωστα, τα κακοποιημένα και τα χτυπημένα. Πολύ συχνά αυτό γίνεται και μέσα στην εβδομάδα καθώς τα περιστατικά είναι αμέτρητα. Τα παιδιά μεταφέρουν τα ζώα με τα αυτοκίνητά τους που έχουν γίνει πλέον μίνι ασθενοφόρα και τα πηγαίνουν σε κτηνιάτρους για να τα κάνουν καλά. Τα ζώα καταγράφονται, στειρώνονται και όσα δεν υιοθετούνται επανατοποθετούνται στο μέρος που ζούσαν πριν, υγιή αυτήν τη φορά. Για το καθένα ξεχωριστά δημιουργείται άλμπουμ με φωτογραφίες και ανεβαίνει στη σελίδα της ομάδας στο facebook για να βρεθεί υιοθεσία. Τα δύσκολα περιστατικά που θα χρειαστούν χειρουργεία-και είναι αμέτρητα-δεν γυρίζουν στο δρόμο. Φιλοξενούνται προσωρινά σε σπίτια εθελοντών ή σε πανσιόν μέχρι να υιοθετηθούν.
Η ομάδα κάθε Σάββατο κάνει τον καθιερωμένο επανέλεγχο σε 140 περίπου περιοχές του Ασπρόπυργου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον Ασπρόπυργο ζουν πάνω από 3000 αδέσποτα.
Ο απολογισμός 4,5 χρόνων: Σήμερα “Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου” μεγάλωσαν. Έχουν γίνει πιο δυνατά και η δράση τους είναι αξιόλογη και γνωστή και εκτός συνόρων πλέον. Αμέτρητα ζώα έχουν στειρωθεί. Αμέτρητα έχουν υιοθετηθεί. Αμέτρητα έχουν γίνει καλά από αρρώστιες και κακοποιήσεις. Αμέτρητα ζώα έχουν φύγει από τους δρόμους του Ασπρόπυργου. Αμέτρητα έχουν φύγει μακριά από τους καταυλισμούς.
Η ομάδα δεν έχει σταθερούς οικονομικούς πόρους. Ό,τι κάνει είναι με δικά της χρήματα, από τις τσέπες των εθελοντών, με συνεισφορές απλών ανθρώπων και δωρεές από το εξωτερικό. Γιατί την ώρα που το επίσημο Κράτος στην Ελλάδα τους γύρισε την πλάτη, όπως κάνει σε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις, ξένα κανάλια έρχονται στην Αθήνα για να κάνουν ρεπορτάζ για αυτούς τους τρελούς που κάνουν απίστευτα πράγματα για τα ζώα και έχουν γίνει παράδειγμα σε μεγάλη μερίδα φιλόζωων της Ευρώπης.
Δίπλα στα Φαντάσματα στέκεται και βοηθάει από την πρώτη στιγμή η G.A.R.( Greek Animal Rescue), η δεύτερη μεγαλύτερη φιλοζωική ομάδα της Αγγλίας, μια φιλοζωική με τεράστιο έργο που δημιουργήθηκε πριν πολλά χρόνια για τα ταλαιπωρημένα ζώα της χώρας μας αλλά και η Network For Animals.
Αφιερώστε λίγα λεπτά από το χρόνο σας και μπείτε στη συνεχώς ενημερωμένη σελίδα της ομάδας στο facebook https://www.facebook.com/Fantasmata.Aspropyrgou/ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ και δείτε τα ζωάκια που περιμένουν να βρουν βοήθεια και σπίτι και συνεισφέρετε όπως μπορείτε. Η οικονομική συνεισφορά είναι πολύ σημαντική σε μια τέτοια δύσκολη χρονική στιγμή. Σημαντικά όμως είναι και άλλα πράγματα, όπως μια φιλοξενία για να μη βγει ξανά ένα ζώο στο δρόμο. Σημαντική είναι η προσφορά φαρμάκων για τα ζώα του δρόμου που κάνουν τις θεραπείες τους. Σημαντικό είναι και ένα τσουβάλι τροφής.
Το πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας είναι λίγο πολύ γνωστό. Στην Ευρώπη μάλιστα το ξέρουν ακόμα καλύτερα καθώς είμαστε στην κορυφή της λίστας με τις καταγγελίες για κακοποίηση. Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας το κάνουν για πλάκα. Σε πολλές δε περιοχές η κακοποίηση είναι έθιμο.
Η πιο σημαντική φράση που έχουν πει οι πολιτικοί μας τα τελευταία χρόνια είναι η επανεκκίνηση της χώρας. Κάτι όμως που κανένας δεν τόλμησε να κάνει. Επανεκκίνηση σημαίνει ξεκινάω να κάνω τη ζωή μου καλύτερη, προστατεύοντας το χώρο που μένω και κάνοντας μικρά πραγματάκια για να τον κάνω καλύτερο και να τον βελτιώσω. Και ο χώρος αυτός δεν είναι το σαλόνι μου. Είναι η γειτονιά μου, το δάσος κοντά στο σπίτι μου, η πλατεία της περιοχής μου. Και στη συνέχεια προχωράω και στα άλλα. Η καλυτέρευση των συνθηκών των ζώων που ζούμε μαζί είναι ένα από αυτά. Πολλοί θα πουν “εδώ πεινάνε άνθρωποι…” Λάθος προσέγγιση. Ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ που είμαστε είναι η πλήρης αδιαφορία για τον δίπλα μας, η αγένεια, η επιθετικότητα, η παραβατικότητα, η θεωρία του έλα μωρέ δεν βαριέσαι. Ναι μπορείς να βοηθήσεις ένα άνθρωπο αλλά και ένα ζώο. Και για τους δυο υπεύθυνοι είμαστε εμείς πρώτα από όλα. Στο χέρι μας είναι να μην υπάρχουν δίπλα μας ούτε άνθρωποι αλλά ούτε ζώα Φαντάσματα.
http://ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ