Αυτοί είναι οι λόγοι που μπορεί να πέφτουν οι τρίχες του σκύλου σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν πέφτουν οι τρίχες του σκύλου σου περισσότερο από ό,τι θεωρείς φυσιολογικό ή αναμενόμενο, δοκίμασε αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσεις το τρίχωμά του να δυναμώσει και να γίνει υγιές και λαμπερό.

Χρησιμοποιήστε τα σωστά προϊόντα για τη φροντίδα του τριχώματος

Είναι ίσως πιο βολικό να πλύνεις το σκυλάκι σου με το δικό σου σαμπουάν που το βρίσκεις δίπλα σου μέσα στο μπάνιο, όμως τα προϊόντα περιποίησης που προορίζονται για τους ανθρώπους δεν ταιριάζουν στις ανάγκες του σκύλου και μάλιστα μπορεί τα αποτελέσματά τους να μην είναι καθόλου ευχάριστα: μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και φαγούρα στο ζωάκι σου και να αρχίσουν να πέφτουν οι τρίχες του περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Προσέξτε το φαγητό του

Η ποιότητα και η ποικιλία στη διατροφή του μικρού σου συντρόφου παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας και του τριχώματός του. Αν αντιληφθείς ότι πέφτουν οι τρίχες του σκύλου ή πέφτουν τούφες από το τρίχωμά του, τότε σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο. Εκτός από τις γενικές συμβουλές που θα σου δώσει για τη διατροφή του, είναι πιθανό να σου συστήσει ένα συμπλήρωμα που θα περιλαμβάνει τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για το ζωάκι σου. Επίσης, μπορεί να σου συστήσει να αλλάξεις προϊόντα φροντίδας.

Μην παραμελείτε το χτένισμα και το κούρεμα

Το να πέφτουν οι τρίχες του σκύλου μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν περιποιείσαι όσο συχνά χρειάζεται το τρίχωμά του. Το τακτικό βούρτσισμα του τριχώματος, ειδικά στα σκυλιά, απομακρύνει τις νεκρές τρίχες προτού πέσουν από μόνες τους. Στα pet shops θα βρεις ειδικές βούρτσες, ανάλογα με το τρίχωμα του ζώου σου, και είναι καλό να τις χρησιμοποιείς μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει η σωστή επιλογή βούρτσας – χτένας για το σκύλο σας.

Πότε είναι φυσιολογικό να πέφτουν οι τρίχες του σκύλου;

Η εποχική αλλαγή τριχώματος στα σκυλιά γίνεται λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και του φωτός και φτάνει στο κορύφωμά της δυο φορές το χρόνο: Μάρτιο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Νοέμβριο. Αυτό συμβαίνει για να προστατεύει τα ζώα από τις κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες, τόσο από το κρύο του χειμώνα, όσο και από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Επειδή τα σκυλιά μας τώρα διαβιώνουν συνήθως σε θερμαινόμενα σπίτια, κάτω από τεχνητό φως, μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στην αλλαγή του τριχώματός τους. Έτσι, πολύ συχνά, παρατηρείται μια διαρκής αλλαγή μανδύα. Ωστόσο, αν πέφτουν οι τρίχες του σκύλου σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι συνήθως, είναι καλό να κάνεις μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, αφού αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες άλλες αιτίες όπως π.χ. άγχος, αλλεργίες, μόλυνση στο δέρμα, ορμονικές διαταραχές ή παράσιτα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο