Η ελεφαντίνα Mundi που έζησε 35 χρόνια αλυσοδεμένη βρίσκει και πάλι την ελευθερία της

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένας θηλυκός αφρικανικός ελέφαντας σαβάνας, η 41χρονοηMundi, πέρασε 35 χρόνια μόνη της και φυλακισμένη στον άθλιο ζωολογικό κήπο του Mayaguez στο Πουέρτο Ρίκο.

Ορφανή και κλεμμένη από την άγρια φύση όταν ήταν μικρή, η Mundi είναι ένας από τους 63 ελέφαντες που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική μόνο και μόνο για να ζήσουν μια ζωή γεμάτη βάσανα, αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η ιστορία της Mundi

Μια μαζική θανάτωση ελεφάντων το 1984 από την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε άφησε ορφανά 63 μικρά ελεφαντάκια. Ένα από αυτά τα μικρά ήταν και η Mundi. Ήταν μόλις δύο ετών. Λίγο μετά το θάνατό της μητέρα της, ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος αγόρασε τα ελεφαντάκια και τα μετέφερε στην ιδιοκτησία του στη Φλόριντα. Στη συνέχεια τα χώρισε και τα πούλησε σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκο και ιδιώτες.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Mundi περιφερόταν μεταξύ ζωολογικών κήπων και τσίρκων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δέχτηκε επίθεση από έναν άλλο ελέφαντα με αποτέλεσμα να τυφλωθεί από το ένα της μάτι και να έχει μόνιμα κατεστραμμένο χαυλιόδοντα.

Το 1988, η Mundi πουλήθηκε σε ζωολογικό κήπο στο Πουέρτο Ρίκο, όπου έμελλε να περάσει τις επόμενες δεκαετίες της ζωής της κάνοντας νούμερα για την ανθρώπινη ψυχαγωγία, εργάτρια στη βιομηχανία του θεάματος. Τα τελευταία 35 χρόνια, η Mundi βρισκόταν σε αυτό το ζωολογικό κήπο κήπο απομονωμένη, αλυσοδεμένη τη νύχτα, εκτελώντας κόλπα τσίρκου και ποζάροντας για selfies με τους επισκέπτες.

Τον Φεβρουάριο του 2018, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ακύρωσε την άδεια του συγκεκριμένου ζωολογικού κήπου, αφού επικαλέστηκε δεκάδες παραβάσεις, όπως έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας με αποτέλεσμα το θάνατο μιας τίγρης, ληγμένα τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και αδυναμία προστασίας των ζώων από την ακραία ζέστη και τους φυσικούς κινδύνους.

Η Mundi είχε συμβόλαιο για να μεταφερθεί σε καταφύγιο, αλλά, μετά από μια αλλαγή στην κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο, όλα τα συμβόλαια ακυρώθηκαν και η Mundi παρέμεινε απομονωμένη στο ζωολογικό κήπο.

Ευτυχώς, τον Φεβρουάριο του 2023, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διέταξε το κλείσιμο του ζωολογικού κήπου και τη μετεγκατάσταση όλων των υπόλοιπων ζώων σε αξιόπιστα καταφύγια.

Το Καταφύγιο Ελεφάντων Βόρειας Αμερικής (ERNA) συμφώνησε να μεταφέρει τη Mundi στο καταφύγιό του στο Ατταπούγκους της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Παγκόσμια Προστασία των Ζώων συνεργάστηκε με το Καταφύγιο Άγριων Ζώων και την Elephant Aid International για να βοηθήσει στην ασφαλή μεταφορά της Mundi από το Πουέρτο Ρίκο στο νέο της σπίτι, όπου πλέον θα ζει ελεύθερη. Ήδη από τις πρώτες μέρες η Mundi έκανε φιλίες.

Κανένα ζώο δεν πρέπει να ζει σε αιχμαλωσία. Τα άγρια ζώα ανήκουν στην άγρια φύση και μόνο.

 Photo: Elephant Aid International

 Photo: World Animal Protection / Katie Bryden

PHOTO: KATIE BRYDEN-WORLD ANIMAL PROTECTION

KATIE BRYDEN-WORLD ANIMAL PROTECTION

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο