Μπορούμε να αφήνουμε το σκύλο μας να γλείφει το παγωτό μας;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα βίντεο στο οποίο μια γυναίκα σε ένα πάρκο μοιράζεται το χωνάκι παγωτό της με το σκύλο της, ένα μαύρο dachshund, κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας πολλά σχόλια και έχοντας διχάσει τους χρήστες των social media.

Μπορούμε χωρίς κανένα πρόβλημα να κάνουμε κάτι τέτοιο; Μπορούμε να δίνουμε στο σκύλο μας να γλείφει το παγωτό μας; Γιατί δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη γυναίκα. Πολλοί κάνουν κάτι τέτοιο, ακόμα και μικρά παιδιά.

Οι ειδικοί έχουν σε αυτά τα θέματα τον πρώτο λόγο. Και ενώ για το γλείψιμο στο πρόσωπό μας μπορεί να είναι ελαστικοί, στο γλείψιμο κάποιου πράγματος που τρώμε, του παγωτού στην προκειμένη, είναι απόλυτα κατηγορηματικοί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του γνωστού φιλοζωικού οργανισμού Βattersea Dogs & Cats Home αυτό είναι κάτι που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε:” Σε πολλά σκυλιά αρέσει να τρώνε τα περιττώματα άλλων ζώων, που εύκολα μπορούν να βρουν σε ένα πάρκο, ακόμα και στο δρόμο. Συχνά μάλιστα το κάνουν χωρίς να τα δούμε ή χωρίς να προλάβουμε να τα σταματήσουμε. Έτσι τα σάλια τους έχουν επιβλαβή βακτήρια που μπορεί γλείφοντας το φαγητό μας να μας τα μεταδώσουν και να καταλήξουμε με στομαχικά προβλήματα”.

Το ίδιο πιστεύει και ο βρετανικός κτηνιατρικός οργανισμός, ο οποίος αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέπεται και είναι τελείως αντίθετος με το να μοιραζόμαστε το φαγητό μας με το σκύλο μας.

Από την άλλη, αφήνοντας στην άκρη το ρίσκο που παίρνουμε κάνοντας κάτι τέτοιο για την υγεία μας, θα πρέπει να έχουμε και κάτι άλλο στο μυαλό μας. Το παγωτό δεν κάνει καλό στα σκυλιά καθώς η ζάχαρη από τη μια είναι ανθυγιεινή και από την άλλη μπορεί το ζώο μας να είναι αλλεργικό στα γαλακτοκομικά, μη ανεκτικό στη λακτόζη, να μην το “ανέχεται” δηλαδή το στομάχι του. Όπως γνωρίζουμε πολλές γάτες και σκυλιά έχουν πρόβλημα με αυτό.

Η ζάχαρη επίσης έχει πολλές θερμίδες και συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Ο νούμερο ένα κίνδυνος της υγείας των κατοικίδιων ζώων σήμερα είναι η παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα ζώα ζουν λιγότερο και αρρωσταίνουν από διάφορες ασθένειες που μπορεί να τα οδηγήσουν στο θάνατο. Επομένως την ώρα που τρώτε παγωτό, όσο και αν ο σκύλος σας θέλει να γλείψει, εσείς για καλό δικό σας αλλά και δικό του δεν θα πρέπει να υποκύψετε.

Από την άλλη υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που μπορείτε να δώσετε το σκυλάκο σας αντί για παγωτό, όπως παγωμένο γιαούρτι. Αν μάλιστα έχετε καταλάβει ότι έχει αναστατωμένο στομάχι, τα προβιοτικά (τα καλά βακτήρια) που περιέχει θα κάνουν καλό στη χλωρίδα του εντέρου του.

Δείτε το επίμαχο βίντεο που έχει γίνει viral:

https://www.youtube.com/watch?v=4ru5sZ6sKZo

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο