5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μη σας δαγκώνει το γατάκι σας

από Μυρτώ Τζώρτζου
γάτα

Ένα από τα πράγματα που λατρεύουν να κάνουν τα μικρά γατάκια είναι να δαγκώνουν τα πάντα. Από τα παιχνίδια τους μέχρι το χέρι σας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιδράμε καθώς το θεωρούμε μέρος του παιχνιδιού. Όμως αν τα αφήσουμε, τα δαγκώματα θα συνεχιστούν και όταν αυτά μεγαλώσουν. Και τότε τα δοντάκια τους θα έχουν πάψει να είναι μικρά.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Τα νεογέννητα γατάκια αρχίζουν να χάνουν τα πρώτα τους δόντια στην ηλικία των 9 εβδομάδων. Από αυτή τη στιγμή και μέχρι να μεγαλώσουν τα νέα, τους επόμενους 5 με 6 μήνες δηλαδή, δεν υπάρχει πράγμα που δεν το βάζουν στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων και των δαχτύλων μας. Όπως γνωρίζουμε έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τα μωρά. Αυτή λοιπόν την περίοδο είναι η ευκαιρία σας να τα εκπαιδεύσετε στο να μη μάθουν αυτή την κακή συνήθεια και να γλυτώσετε από διάφορα προβλήματα στο μέλλον. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό:

  1. Δώστε τους παιχνιδάκια να μασάνε

Τα μασώμενα παιχνίδια δεν είναι μόνο για τους σκύλους. Πολλές εταιρείες έχουν βγάλει τα ανάλογα και για τα γατάκια. Αυτά είναι κατάλληλα για να ακονίσουν τα δοντάκια, να εξασκήσουν τα σαγόνια τους και να διοχετεύσουν την ενέργειά τους.

Έτσι όταν αντιληφθείτε ότι πάνε δαγκώσουν, δώστε τους εκείνη τη στιγμή, όπου και αν είστε, το κατάλληλο παιχνίδι για να μασήσουν. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να μασήσουν και όχι τα πάντα. Πρέπει να επιμείνετε και να τους περάσετε αυτό το μήνυμα. Είναι στο χέρι σας το πώς θα είναι η ζωή σας μαζί τους στο μέλλον. Πρέπει να μάθουν τα όριά τους και ότι δεν πρέπει να τα ξεπερνούν. Και μπορεί να νομίζετε ότι οι γάτες δύσκολα μαθαίνουν, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

2. Παίξτε μαζί τους

Όσο περισσότερο παίζουν τα γατάκια σας με τα κατάλληλα παιχνίδια, τόσο λιγότερο θα δαγκώνουν εσάς. Είναι πολύ σημαντικό να ασχολείστε και εσείς μαζί τους. Αφιερώστε 10 λεπτά καθημερινά και παίξτε μαζί τους ώστε να διοχετεύσουν την ενέργειά τους και να αναπτύξουν τη δύναμή τους. Αυτό θα δυναμώσει και τη μεταξύ σας σχέση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Παίξτε τα με το κατάλληλο παιχνίδι και θα δείτε ότι θα θέλουν να σας δαγκώνουν όλο και λιγότερο.

3. Μην τα αφήνετε σε καμιά περίπτωση να παίξουν με τα χέρια σας  

Πολλοί κάνουμε το λάθος να παίζουμε μαζί τους αφήνοντάς τα να μας δαγκώνουν. Αυτό θα πρέπει από νωρίς να τα μάθετε να μην το κάνουν. Παίξτε μαζί τους αλλά να έχετε μακριά τα χέρια σας από το στόμα τους για να μάθουν ότι έτσι πρέπει να είναι. Και φυσικά μη χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας ως παιχνίδι.

4. Μάθετέ τα το “όχι” και το “κάτω” όταν πάνε να δαγκώσουν

Την πρώτη φορά που το γατάκι σας θα σας δαγκώσει πείτε του “όχι” ή κάτι άλλο ανάλογο, με αυστηρό και απόλυτο ύφος και καθίστε το κάτω, σταματώντας το παιχνίδι. Αυτό θα πρέπει να κάνετε και τις επόμενες φορές ώστε να καταλάβει ότι δεν είναι καλό αυτό που κάνει. Όταν οι γάτες παίζουν μεταξύ τους και το παιχνίδι χοντραίνει, το γατάκι που είναι το θύμα, ας πούμε, του τσακωμού, βγάζει κάποιους ήχους, σαν δυνατό κλάμα, σαν δυνατή στριγκλιά. Οι φωνές αυτές σταματούν το άλλο που του κάνει επίθεση και κάνει πίσω. Με την τεχνική αυτή του “όχι” και του “κάτω”, όπως λέγεται, θα μάθει ότι αν δαγκώσει, δεν θα έχει ούτε χάδια ούτε παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο