Είναι όλα αυτά που λέγονται για τα σκυλιά πίτμπουλ αλήθεια;

από Μυρτώ Τζώρτζου
pitbull

Τις τελευταίες μέρες μας έχει σοκάρει απίστευτα το θέμα με τον άντρα που βάζει το πίτμπουλ του να σκοτώνει γάτες σε Βύρωνα και Καισαριανή, οποίο έκανε πολλούς για άλλη μια φορά να σκέφτονται άσχημα για τη συγκεκριμένη ράτσα. Μια ράτσα που έχει ακούσει τα πάντα και έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη. Μια ράτσα που λίγοι θα δέχονταν να υιοθετήσουν.

Και όμως τα σκυλιά αυτά είναι τα πιο παρεξηγημένα σκυλιά του κόσμου. Ο γνωστός Αμερικανός κτηνίατρος Evan Antin μιλώντας πριν από κάποια χρόνια στο εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό People για την εμπειρία του με τη συγκεκριμένη ράτσα αναφέρει: «Τρεις είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό των περισσότερων όταν ακούνε τη λέξη πίτμπουλ. Επιθετικά, επικίνδυνα, νευριασμένα. Μεγάλο λάθος. Τολμώ να πω ότι σχεδόν όλα τα αρνητικά που σκεφτόμαστε για αυτά τα σκυλιά είναι λάθος. Πρόκειται για τα πιο γλυκά, πιστά και υπέροχα σκυλιά του κόσμου. Το πόσο μοναδικά είναι μπορείς να το βιώσεις μόνο όταν ζήσεις μαζί τους».

pit-bullΣε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου, ο Antin έφτιαξε ένα ολιγόλεπτο βιντεάκι όπου εξηγεί την άποψή του αλλά και την εμπειρία του για αυτά αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το 99,999% των πίτμπουλ που θα συναντήσετε σε ένα καταφύγιο είναι απίστευτα γλυκά. Το μόνο που θέλουν είναι να σας ευχαριστήσουν και σε καμιά περίπτωση να σας κάνουν κακό. Στην πραγματικότητα τα τσιουάουα είναι πιο επιθετικά σκυλιά σαν ράτσα από ό,τι αυτά. Απλά δεν έχουν τόση δύναμη όπως έχει ένα μεγάλο σκυλί. Δυστυχώς τα πίτμπουλ αρχικά αναπαράχθηκαν για να είναι καλά σε μάχες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για το κακό τους όνομα. Επισκεφτείτε ένα καταφύγιο και υιοθετήστε ένα τέτοιο σκυλί, είτε έχετε παιδιά είτε όχι. Είτε έχετε άλλα ζώα είτε όχι.»

Η ιστοσελίδα www.pitbull-rescue.gr μιλάει για τα ζώα αυτά αναφέροντας:

Δυστυχώς, το πίτμπουλ έχει αποκτήσει κακή φήμη ως απρόβλεπτο και επικίνδυνα απειλητικό. Η εμφάνισή του προσελκύει ανθρώπους που αναζητούν ένα σύμβολο ανδρισμού, και η δημοτικότητά του έχει βοηθήσει απατεώνες εκτροφείς να παράγουν κουτάβια δίχως να διατηρούν την τυπική καλή συμπεριφορά του προς τους ανθρώπους.

Κάτι που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι ότι υπάρχουν ανεύθυνοι κηδεμόνες, οι οποίοι, επειδή τους ενδιαφέρει να βγάλουν προς τα έξω μια σκληρή εικόνα, συχνά παρακινούν τα πίτμπουλ τους να φέρονται επιθετικά. Αν ένα πίτμπουλ δαγκώσει, προφανώς θα προκαλέσει πολύ πιο σοβαρά τραύματα από πολλές άλλες φυλές, λόγω του μεγέθους και της δύναμής του. Επίσης ένα δάγκωμα από πίτμπουλ θα τραβήξει πολύ περισσότερο την προσοχή των ΜΜΕ. Υπάρχουν πολλοί σκύλοι από άλλες φυλές που δαγκώνουν ανθρώπους, όμως αυτά τα συμβάντα συνήθως περνούν απαρατήρητα. Δεν αποτελούν ενδιαφέρουσα τροφή για την τηλεόραση και τον Τύπο.

Παρά την κακή του φήμη, ένα πίτμπουλ, που έχει κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί σωστά, είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά, έξυπνα και ευγενικά ζώα που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Τα πίτμπουλ είχαν κάποτε πολύ καλή φήμη. Μερικά από τα πιο διάσημα σκυλιά στην ιστορία της Αμερικής ήταν πίτμπουλ. Ένα πίτμπουλ εν ονόματι Στάμπι, ήρωας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε αρκετά μετάλλια και πήρε μέχρι και τιμητική διάκριση στο Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια του καθήκοντος ειδοποίησε πολλές φορές τους στρατιώτες για χημικές επιθέσεις, ανακάλυψε τραυματισμένους που χρειάζονταν βοήθεια και άκουγε από μακριά επιθέσεις πυροβολικού.

Τα πίτμπουλ έχουν πρωταγωνιστήσει σε διάσημες διαφημιστικές καμπάνιες εταιρειών όπως οι Levis, BusterBrownShoes και WellsFargo. Η εικόνα ενός πίτμπουλ, που θεωρείται σύμβολο ακούραστης γενναιότητας και αξιοπιστίας εκπροσωπούσε τις Η.Π.Α. σε αφίσες με εκστρατείες στρατολόγησης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλές διασημότητες της Αμερικής, όπως η Hellen Keller, ο Πρόεδρος Theodore Roosevelt, ο στρατηγός George Patton, ο Πρόεδρος Woodrow Wilson, ο Fred Astaire και ο Humphrey Bogart, μοιράστηκαν τη ζωή τους και το σπίτι τους με πίτμπουλ.

Τα σημερινά πίτμπουλ μπορούν να γίνουν υπόδειγμα για τη φυλή τους. Κάποια εργάζονται ως σκύλοι θεραπείας και περνούν το χρόνο τους σε νοσοκομεία και κλινικές. Κάποια εργάζονται ως ανιχνευτές και διασώστες. Οι Tahoe, Cheyenne και Dakota, τρία πίτμπουλ ανιχνευτές-διασώστες από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, δούλεψαν ασταμάτητα στο World Trade Center μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Επίσης άλλα χρησιμοποιούνται ως σκύλοι προστασίας και φρουράς για την αστυνομία. Η πλειοψηφία τους είναι πολύτιμα μέλη οικογένειας. Τα πίτμπουλ δένονται πάρα πολύ με τους ανθρώπους τους, και τα περισσότερα αυτό που λατρεύουν πιο πολύ από όλα είναι να αράζουν στον καναπέ ή να κοιμούνται στο κρεβάτι με τους σκυλογονείς τους (κατά προτίμηση κάτω από τα σκεπάσματα)!

Και, όπως θα λέγαμε εμείς, δεν υπάρχει κακό σκυλί. Κακός και ανεύθυνος κηδεμόνας υπάρχει. Και από αυτόν ξεκινάνε όλα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο