Φλώρινα: Απελευθέρωσαν το αρκουδάκι που είχε πιαστεί σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα

από Μυρτώ Τζώρτζου
Φλώρινα

Ένα νεαρό αρκουδάκι, ηλικίας περίπου 1,5 έτους, απελευθερώθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM LIFE arcprom | Thessaloníki στην περιοχή των Πρεσπών, την Κυριακή 2 Απριλίου.

Το ζώο, όπως αναφέρουν οι διασώστες, είχε εγκλωβιστεί σε συρμάτινη θηλιά (παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα) στην παραλίμνια ζώνη μεταξύ Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας.

Στελέχη του Δασαρχείου Φλώρινας, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM συνεργάστηκαν αποτελεσματικά σε μία επιχείρηση που διήρκησε σχεδόν 3 ώρες και είχε ευτυχή κατάληξη.

Το ζώο εντοπίστηκε το πρωί της 2ας Απριλίου από γεωργό κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Η Εταιρεία ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας και τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., η οποία ήρθε σε επαφή με την Περιβαλλοντική Οργάνωση “Καλλιστώ”. Με τη συνδρομή συνεργάτη κτηνιάτρου από την Καστοριά, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την Αρκούδα του LIFE ARCPROM, η οποία ξεκίνησε την επιχείρηση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Τα μέλη της ΟΑΕ διαπίστωσαν ότι, παρόλο που το αρκουδάκι ήταν εγκλωβισμένο αρκετές ώρες, ήταν πολύ καλά στην υγεία του και έτσι αμέσως μετά τη νάρκωση με ειδικό αναισθητικό όπλο, την αφαίρεση της θηλιάς και τις πρώτες βοήθειες, ακολούθησε η απελευθέρωσή του. Στο αρκουδάκι (θηλυκό, βάρους 45 κιλών) δεν τοποθετήθηκε ραδιοκολάρο που θα κατέγραφε την κίνησή του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM αναφέρει:

«Δυστυχώς τα περιστατικά εγκλωβισμού άγριων ζώων σε παράνομες παγίδες συνεχίζουν να συμβαίνουν! Η χρήση της συρμάτινης θηλιάς είναι παράνομη είτε πρόκειται για κυνήγι είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Οι εταίροι του LIFE ARCPROM υπενθυμίζουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πως το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας της αγροτικής παραγωγής είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις.

Το έργο LIFE ARCPROM υλοποιείται σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Maiella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων Μονάδων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από της πιο κομβικές δράσης του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM ευχαριστεί δημόσια όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην επιχείρηση και ιδιαίτερα το Δασαρχείο Φλώρινας και τον κτηνίατρο κύριο Γιώργο Χαστά. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους η επιχείρηση δεν θα ήταν επιτυχής.»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο