Γάτες και λουρί: Όσα πρέπει να ξέρετε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κηδεμόνες γάτων ακολουθούν τους έχοντες σκύλους και βγάζουν και εκείνοι βόλτα εκτός σπιτιού τα ζωάκια τους. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην Αμερική πριν από κάποια χρόνια όταν τα περιοδικά δημοσίευαν φωτογραφίες από επώνυμους και μη, οι οποίοι πήγαιναν τη γάτα τους βόλτα με λουρί στα πάρκα ως τη νέα μόδα. Τα χρόνια που ακολούθησαν η τάση αυτή πέρασε τα σύνορα της Αμερικής και εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Και ενώ σαν ιδέα μπορεί να φαίνεται καλή, ειδικά για ζώα που ζουν κλεισμένα στο σπίτι, όπως οι γάτες, οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους.

Σύμφωνα με τη δημιουργό του Adventure Cats, Laura Moss, από μια τέτοια βόλτα η γάτα ωφελείται τόσο πνευματικά όσο και σωματικά: “Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γυμναστεί, να αλλάξει παραστάσεις και να καταπολεμήσει τη βαρεμάρα που έχει κλεισμένη συνέχεια στο σπίτι. Αυτή μάλιστα η ρουτίνα της δημιουργεί συχνά και προβλήματα συμπεριφοράς. Τη στρεσάρει αφόρητα. Επιπλέον είναι και ένας τρόπος να περάσετε ευχάριστα οι δυο σας”.

Ειδικοί όμως του γνωστού σωματείου RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις διαφωνίες τους σε αυτό τονίζοντας ότι μια τέτοια βόλτα μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε: “Θα συμβουλεύαμε να μη βγαίνουν οι γατούλες μας έξω από το σπίτι με αυτόν τον τρόπο. Ο τρόπος αυτός συχνά τους προκαλεί στρες καθώς δεν μπορούν να κρυφτούν ή να τρέξουν μακριά από κάτι που θα τις φοβίσει. Νιώθουν εγκλωβισμένες από το λουρί και ανίκανες να αντιδράσουν. Χάνουν την αίσθηση του ελέγχου, κάτι σημαντικό για αυτές. Και αυτό είναι κάτι που αυξάνει το στρες τους. Προτείνουμε σε όσους θέλουν να πάνε βόλτα με τη γατούλα τους να δημιουργήσουν μέσα στο σπίτι ένα περιβάλλον κατάλληλο ώστε να μην έχουν ανάγκη οι γατούλες το έξω. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί το ζωάκι σας να εξασκηθεί πνευματικά και σωματικά μέσα στο σπίτι. Και μάλιστα καλύτερα από το να βγει έξω”.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο