Γιατί στις γάτες αρέσει να μπαίνουν σε κουτιά;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Κάνετε δώρο στη γατούλα σας ένα υπέροχο και άνετο κρεβατάκι για να ξαπλώνει και να κοιμάται ήσυχα, χωρίς να την ενοχλεί κανείς. Κάποια στιγμή αγοράζετε κάτι που είναι μέσα σε κουτί. Ανοίγετε το κουτί και βγάζετε αυτό που έχει μέσα. Μετά αφήνετε για λίγο κάτω στο πάτωμα το κουτί. Λίγα λεπτά μετά γυρνάτε και βλέπετε μέσα στο κουτί τη γατούλα σας να στρογγυλοκάθεται και να κοιμάται χωρίς να έχει καμιά διάθεση να φύγει από εκεί.

Και προκύπτει τώρα το αιώνιο ερώτημα. Γιατί οι γάτες τρελαίνονται να μπαίνουν μέσα σε κουτιά; Γιατί ενώ τους έχετε πάρει το ωραιότερο κρεβάτι που υπάρχει εκείνες προτιμούν τα κουτιά;

Η Carole Wilbourn, ειδική στη συμπεριφορά των γάτων, με έδρα τη Νέα Υόρκη θα πει: “Σκεφτείτε την παροιμία “Think outside the box” (Σκεφτείτε έξω από την πεπατημένη, σκεφτείτε πρωτότυπα και δημιουργικά). Στις γάτες αρέσει να σκέφτονται έξω από τα συνηθισμένα. Τα πανέξυπνα αυτά τετράποδα νιώθουν περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια μέσα σε ένα κουτί από ό,τι οπουδήποτε αλλού. Αυτό έχει να κάνει με τον καιρό που βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρα τους, όπου ένιωθαν προστατευμένα και ασφαλή. Έτσι και στο κουτί. Νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να κινδυνέψουν.

Ειδικοί επιστήμονες στη συμπεριφορά ζώων συμφωνούν απόλυτα σε αυτό λέγοντας ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα επίπεδα του στρες του ζώου είναι χαμηλότερα μέσα στο κουτί. Αυτό φαίνεται περισσότερο στα αδέσποτα ή στα ζώα που ζούσαν σε καταφύγιο και υιοθετούνται από ένα σπίτι. Παρόλο που δεν είναι προστατευμένα όσο νομίζουν-μπορείς να τους κάνεις οτιδήποτε-αυτά έχουν την αίσθηση ότι είναι. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τη θερμότητα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι γάτες πηγαίνουν να κάτσουν πάνω στο καλοριφέρ, στον υπολογιστή μας και σε διάφορα μέρη που εκπέμπουν θερμότητα. Η θερμότητα αυτή βοηθάει τις γάτες να συγκρατούν τη ζέστη του σώματός τους, που είναι 30 με 36 βαθμούς Κελσίου. “Όταν η γάτα είναι ζεστή, νιώθει χαλαρή”, θα πει η Wilbourn.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί το κουτί τούς δίνει την αίσθηση ηρεμίας και προστασίας. Αν ακόμα είστε μπερδεμένοι με αυτό, σκεφτείτε: ¨Πώς αντιδρούμε όταν βλέπουμε μια γατούλα να κοιμάται μέσα σε ένα κουτί; Λέμε “Α, τι ωραία, τι ήσυχα που κάθεται σε αυτό”. Είναι μια θετική αντίδραση από μέρους μας. Συνδέουμε δηλαδή το κουτί με τη γάτα με κάτι καλό”. Για αυτό αν και η δική σας θέλει πολύ να κοιμάται σε ένα κουτί, βάλτε το σε μια γωνία και αφήστε την εκεί.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο