Γνωρίστε τον ήρωα Ocak, το σκύλο-διασώστη, που έσωσε ανθρώπους από τα συντρίμμια στο σεισμό της Τουρκίας

από Μυρτώ Τζώρτζου
σεισμός Τουρκία

Λέγεται Ocak και είναι πλέον ήρωας στην επαρχία Kahramanmaras της Τουρκίας, το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 ρίχτερ, που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου στις 04:17 τα ξημερώματα. Ένα σεισμό που χαρακτηρίστηκε ως “η χειρότερη φυσική καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και έναν αιώνα”, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και που άφησε πίσω του μια χώρα γεμάτη τραύματα και 46.000 ανθρώπους νεκρούς.

Ο Ocak είναι ένα από τα σκυλιά-διασώστες που βοήθησαν πολύ στην ανεύρεση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια. Ο σκύλος στις 16 μέρες που έμεινε εκεί «εργάστηκε» πολύ σκληρά και κατάφερε να εντοπίσει έξι ανθρώπους αλλά και να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες διάσωσης.

Μετά από αυτές τις 16 μέρες ο Ocak, ράτσας Golden Retriever, επέστρεψε στην Αττάλεια και συνέχισε την καθημερινή του εκπαίδευση με τον λοχία Muhammed Turan. Πριν από το σεισμό ο σκύλος είχε περάσει 52 εβδομάδες εντατικής εκπαίδευσης στη Διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Άλογων και Σκύλων Χωροφυλακής Νεβσεχίρ.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, είναι σημαντικά για τη διάσωση ανθρώπων. Χάρη στην όσφρηση και το ένστικτο των σκύλων, έχει γίνει πιο γρήγορος και ευκολότερος ο εντοπισμός ανθρώπων», είπε ο Turan, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Ocak εργάζονται μαζί  πέντε χρόνια και έχουν μεταξύ τους αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση. 

Η συμμετοχή των σκύλων στις αποστολές διάσωσης, όπως αναφέρει σε άρθρο η Καθημερινή, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως μισή ώρα ψάξιμο από τον σκύλο αντιστοιχεί σε τρίωρο περπάτημα ενός ανθρώπου.

Εκτός αυτού, οι σκύλοι έχουν 100.000 φορές πιο ευαίσθητη όσφρηση από τον άνθρωπο εξαιτίας των 300 εκατομμυρίων σχετικών υποδοχών που έχουν στις μύτες τους (σ.σ.: εμείς διαθέτουμε περίπου 6 εκατομμύρια).

Επιπλέον διαθέτουν, όπως και τα περισσότερα ζώα, ένα ειδικό όργανο που λέγεται όργανο Jakobson. Βρίσκεται πίσω από τον ουρανίσκο και τους βοηθά να ανιχνεύσουν ορμόνες, φερομόνες κι άλλες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από έναν οργανισμό. Ωστόσο το γεγονός ότι ένας σκύλος έχει καλή όσφρηση δεν τον κάνει αυτομάτως ικανό να συμμετάσχει σε μια αποστολή διάσωσης. Χρειάζεται χρόνια εκπαίδευσης προκειμένου να μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις.

 (Anadolu)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο