Γνωρίζετε ότι τα σκυλιά μπορούν να γίνουν πονηρά και να μας κοροϊδέψουν;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Θα μπορούσατε να πιστέψετε αν σας έλεγαν ότι τα σκυλιά είναι πονηρά και συχνά μας εκμεταλλεύονται για να κερδίσουν κάτι που θέλουν; Σίγουρα θα απαντούσατε όχι. Είστε σίγουροι ότι οι πιστοί αυτοί φίλοι μας είναι απολύτως τίμιοι και απόλυτα υπάκουοι; Δυστυχώς δεν είναι πάντα. Μια έρευνα που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία μελέτησαν τη συμπεριφορά των σκύλων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά μπορούν να γίνουν χειριστικά, υπολογιστικά και να κάνουν διάφορες πονηριές για να πετύχουν το στόχο τους, που συνήθως έχει να κάνει με το φαγητό. Αυτά μάλιστα τα χαρακτηριστικά είναι γνωστά για τις γάτες. Όμως, όπως φαίνεται, υπάρχουν και στα σκυλιά.

Την αρχική ιδέα για τη συγκεκριμένη έρευνα είχε η καθηγήτρια Marianne Heberlein, η οποία παρατήρησε κάποιες συμπεριφορές των δικών της σκυλιών που της έκαναν εντύπωση. Έβλεπε συχνά ότι το ένα κοροϊδεύει το άλλο για διάφορα θέματα. Θέλοντας για παράδειγμα να πάρει κάποιο τη θέση που κοιμάται το άλλο, προσποιείται ότι κάτι υπάρχει στον κήπο. Έτσι το άλλο σηκώνεται για να δει, και τότε το πρώτο του κλέβει τη θέση και ξαπλώνει εκείνο.

Η επόμενη κίνηση της Heberlein ήταν να ξεκινήσει την έρευνα ώστε να δει αν τα σκυλιά θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο ή παρόμοιο να κοροϊδέψουν και τον άνθρωπο. Η έρευνα λοιπόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αγαπημένα μας τετράποδα φέρονται συχνά πονηρά και με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να πετύχουν κάτι. Αν, για παράδειγμα, είστε με την παρέα σας στο σπίτι και ασχολείστε με το σκύλο σας, εκείνος έχει τον τρόπο να καταλάβει ποιος από όλους σας είναι πιθανό να του δώσει λιχουδιά και έτσι να τον πλησιάσει με το ανάλογο ύφος.

“Δεν σκέφτονται με έναν μόνο συγκεκριμένο τρόπο αλλά με πολλούς. Και το σημαντικότερο είναι ότι δείχνουν απίστευτη ευελιξία όσον αφορά τη συμπεριφορά τους. Έχουν συχνά τακτική στις κινήσεις τους και διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με ποιον άνθρωπο έχουν να κάνουν. Ξέρουν ποιος θα τους κάνει μια χάρη και ποιος όχι. Δεν είναι τόσο τίμια και υπάκουα όσο νομίζαμε. Θεωρούσαμε μάλιστα ότι είχαμε τον απόλυτο έλεγχό τους, όμως αυτό φαίνεται ότι δεν συμβαίνει”, θα πει η Heberlein στον ιστότοπο New Scientist.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο