Είναι σημαντική η οδοντιατρική εξέταση στα κατοικίδιά μας;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο οδοντιατρικός έλεγχος πραγματοποιείται από τον κτηνίατρο με σκοπό να καθορίσει τη συνολική κατάσταση των δοντιών του σκύλου και της γάτας. Τα συνηθέστερα προβλήματα προκαλούνται λόγω περιοδοντικής νόσου, καταγμάτων δοντιών και προβλημάτων σύγκλεισης των οδοντικών φραγμών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαλακών μορίων της περιοχής ή και προβλήματα δυσφαγίας.

Σύμφωνα με μία μελέτη Αμερικάνικου Πανεπιστημίου, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80% των σκύλων και των γάτων, ηλικίας άνω των 3 ετών, εμφανίζουν κάποιο στάδιο περιοδοντικής νόσου, στην οποία το δόντι παραμένει ακέραιο αλλά υφίσταται μικροβιακή μόλυνση των περιοδοντικών ιστών από μικροοργανισμούς.

Πώς πραγματοποιείται ένας οδοντιατρικός έλεγχος;

Η οδοντιατρική εξέταση ξεκινάει με τη λήψη ιστορικού και περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν την ηλικία, το είδος της διατροφής, την όρεξη του ζώου για φαγητό, την παρατήρηση κακοσμίας του στόματος, ή υπερβολικής παραγωγής σιέλου. Ο κτηνίατρος εξετάζει πρώτα την κεφαλή και τον τράχηλο, δίνοντας προσοχή στην παρατήρηση πιθανού οιδήματος, πόνου ή διόγκωσης λεμφαδένων σε περιπτώσεις ύπαρξης φλεγμονής. Το απόστημα είναι συλλογή πύου που περιβάλλεται από φλεγμονώδη ιστό, μπορεί να προκαλέσει οίδημα σε παρειές και γνάθους και είναι συνήθως επώδυνο. Επιπλέον, η ύπαρξη κακοσμίας του στόματος είναι ένδειξη ύπαρξης κάποιου σταδίου περιοδοντικής νόσου.

Εν συνεχεία, ο κτηνίατρος ελέγχει τα ούλα του ζώου για πιθανή ύπαρξη αιμορραγιών και στοιχείων φλεγμονής. Η ουλίτιδα προκαλεί συνήθως ερυθρά ούλα, με οίδημα, που αιμορραγούν εύκολα και οφείλεται στη συσσώρευση βακτηρίων στην ουλοδοντική σχισμή ή στη μόλυνση από ορισμένους ιούς, όπως είναι ο ιός της λευχαιμίας και ο καλυκοϊός της γάτας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί επώδυνη κατάσταση και είναι δυνατό να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, απόστημα καθώς και απώλεια δοντιών.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης των δοντιών, ο κτηνίατρος θα ελέγξει την ύπαρξη ευσειστότητας, ορθοδοντικών ανωμαλιών, καταγμάτων και μικροβιακής οδοντικής πλάκας. Η μικροβιακή πλάκα των δοντιών εμφανίζεται ως μία κίτρινη, κολλώδης μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια, την οποία ενασβεστιώνουν άλατα ασβεστίου και φωσφόρου και μετατρέπεται σε τρυγία. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου και της γάτας βοηθάει στην απομάκρυνση της πλάκας, ενώ η τρυγία αφαιρείται μόνο με ειδικό οδοντιατρικό καθαρισμό.

Οι επιπτώσεις της περιοδοντικής νόσου αφορούν και τη γενική υγεία του ζώου, καθώς η εισπνοή παθογόνων μικροργανισμών οδηγεί συχνά σε σύμπτωση των τοιχωμάτων της τραχείας ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, κατά τη μάσηση ή και αυτόματα τα ούλα αιμορραγούν και μικροοργανισμοί εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκληθεί, ή να επιδεινωθεί, ενδοκαρδίτιδα, ή αποστήματα στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Πριν την ολοκλήρωση της επισκόπησης του στόματος, ο κτηνίατρος ελέγχει για ύπαρξη εξογκωμάτων ή εκβλαστήσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μορφές νεοπλασίας του στόματος. Βέβαια, η επιβεβαίωση της ύπαρξης νεοπλάσματος στη στοματική κοιλότητα πραγματοποιείται με τη βοήθεια της βιοψίας.

Μέρος των παραπάνω οδοντιατρικών εξετάσεων είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθητοποίηση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις επώδυνων καταστάσεων ή επιθετικών ζώων κατά τη διάρκεια της σωματικής εξέτασης, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει την αναισθητοποίηση του ζώου για τη διενέργεια των οδοντιατρικών εξετάσεων.

• Ακτινογραφίες της στοματικής κοιλότητας

Οι ακτινογραφίες της στοματικής κοιλότητας μπορούν να βοηθήσουν τον κτηνίατρο στη διάγνωση και εντόπιση ενσφηνωμένων δοντιών, καταγμάτων και αποστημάτων στις ρίζες των δοντιών. Απαραίτητη είναι η αναισθητοποίηση του ζώου.

•Ποια είναι τα οφέλη μιας οδοντιατρικής εξέτασης;

Τα υγιή δόντια είναι σημαντικά για τη γενική υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Μια οδοντιατρική εξέταση μπορεί να προειδοποιήσει για την ύπαρξη οδοντιατρικών προβλημάτων και να βοηθήσει στον προσδιορισμό της πιο αποτελεσματικής θεραπείας.

Οι σκύλοι και οι γάτες νεαρής ηλικίας μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις οδοντιατρικές εξετάσεις, κατά τις οποίες πραγματοποιείται έλεγχος για την κάθοδο των δοντιών, τη σωστή αντικατάσταση των νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα και την πιθανή ύπαρξης παραμενόντων νεογιλών δοντιών που δυσχεραίνουν την κάθοδο των μόνιμων. Εν κατακλείδι, είναι η καταλληλότερη στιγμή ενημέρωσης των ιδιοκτητών για την ορθή πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων.

-Eπιμέλεια άρθρου-
Αλεξάνδρα Δαραβίγκα

Πηγή: http://www.diagnovet.gr/

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο