Υπάρχουν περισσότερες τίγρεις- κατοικίδια από ό,τι ελεύθερες στη φύση

από Μυρτώ Τζώρτζου

Χιλιάδες τίγρεις φαίνεται ότι ζουν σαν κατοικίδια σε σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που ζουν στη φύση, ανακοίνωσε πρόσφατα το γνωστό ίδρυμα ερευνών Smithsonian.

Σύμφωνα μάλιστα με τη φιλοζωική οργάνωση Born Free USA υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός αυτών των pet-tigers είναι μεταξύ 5,000 με 7,000, την ώρα που στην άγρια φύση ζουν περίπου 3,900 τέτοια ζώα. Πώς έγινε όμως αυτό;

Σε πολλές αμερικανικές πολιτείες δεν υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν τα άγρια ζώα ως κατοικίδια, κάτι που έχει κάνει πολλούς να επιλέξουν μια τίγρη από μια γάτα. Επίσης σε όλη τη χώρα υπάρχουν αμέτρητοι εκτροφείς άγριων ζώων, οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι.

Ποιος όμως θα μπορούσε να επιλέξει μια τίγρη ως κατοικίδιο; Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της οργάνωσης Prashant Khetan το προφίλ ενός τέτοιου ανθρώπου είναι συγκεκριμένο: Πρόκειται για οικονομικά ευκατάστατους, οι οποίοι έχουν μεγάλες εκτάσεις γης και γενικά ζουν σε μεγάλο χώρο. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν κάποιο φίλο ή γνωστό τους να έχει ένα τέτοιο ζώο και αποφάσισαν και εκείνοι το ίδιο. Πολλοί δε από αυτούς το περιφέρουν σαν ατραξιόν για να τραβήξουν τα βλέμματα πάνω τους.

“Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να προσφέρουν στο ζώο ό,τι χρειάζεται, όμως αυτό δεν ισχύει. Οι μεγάλες αυτές γάτες θέλουν ειδική διατροφή και πολύ μεγάλους χώρους για να κάνουν βόλτα. Θέλουν να κυνηγήσουν και ζήσουν όπως επιτάσσουν τα γονίδιά τους και όχι όπως θα θέλαμε εμείς. To καλύτερο δε σενάριο για τα ζώα αυτά είναι να καταλήξουν σε ένα κλουβί καταφυγίου”, θα πει ο Khetan, ο οποίος πιστεύει ότι από τη μια πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και από την άλλη να γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο