Λευχαιμία της γάτας: Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την αρρώστια που πεθαίνουν πολλές γατούλες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ιογενής λευχαιμία είναι μία λοιμώδης νόσος της γάτας που οφείλεται σε ιό που ανήκει στο γένος Leukovirus (ομάδα ογκογόνων DNA ιών). Το πιθανότερο μέρος εισόδου του ιού στον οργανισμό του ζώου είναι ο φάρυγγας. Στη συνέχεια ο ιός κατευθύνεται στο μυελό των οστών. Αν αναπτυχθεί ανοσία, η λοίμωξη σταματά σε 1 με 2 μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιός εντοπίζεται στα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού των οστών, στο περιφερικό λεμφικό σύστημα, στους σιελλογόνους αδένες, του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος.

Πρόληψη

Ο εμβολιασμός των ζώων έναντι του ιού της λευχαιμίας έχει καλά αποτελέσματα εφόσον τα ζώα που εμβολιάζονται είναι αρνητικά στην ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της νόσου είναι διάφορα και αφορούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού της γάτας που μπορεί να πάσχουν ταυτοχρόνως. Αρχικά έχουμε απώλεια βάρους, ανορεξία και διάρροια. Είναι δυνατόν να έχουμε διόγκωση λεμφαδένων, σπλήνας και ήπατος που μπορεί να γίνει αντιληπτό στη ψηλάφιση. Αναιμικοί βλεννογόνοι είναι συνήθως ορατοί. Τέλος και λόγω της ανάπτυξης ανοσοκαταστολής έχουμε δευτερογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.

Διάγνωση

Επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση αίματος που βασίζεται στον προσδιορισμό αντισωμάτων (τεστ δοκιμής ELISA).
Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νόσου δυστυχώς δεν είναι εφικτή. Το ζώο υποστηρίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα. Τέλος αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.

Παναγιώτης Μαραφέλιας, κτηνίατρος

Πηγή: http://www.care.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο