Μας θέλουν οι σκύλοι περισσότερο από τις γάτες;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σκύλος ή γάτα; Μπορεί να αγαπάμε εξίσου τα δυο αυτά μοναδικά πλάσματα, όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε σε μια από τις δυο κατηγορίες: Είτε στους γατόφιλους είτε στους σκυλόφιλους, ανάλογα με την προτίμησή μας. Οι πιο συναισθηματικοί και ρομαντικοί, που δεν μπορούν χωρίς παρέα, επιλέγουν ως κατοικίδιο ένα σκύλο ενώ οι περισσότερο ανεξάρτητοι και μοναχικοί μάλλον θα συμβιώσουν καλύτερα με μια γάτα.

Και οι δυο πάντως συμφωνούμε σε ένα: Οι σκύλοι δένονται περισσότερο με τους ανθρώπους και δείχνουν με κάθε τρόπο την αγάπη τους. Οι γάτες από την άλλη είναι λίγο πιο αδιάφορες. Δείχνουν ότι δεν μας έχουν και πολλή ανάγκη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση έχει να κάνει με την εξέλιξη των ειδών. Μην ψάχνετε αλλού απαντήσεις.

Οι σκύλοι απομακρύνθηκαν από τους προγόνους τους, τους γκρι λύκους, 32 χιλιάδες περίπου χρόνια πριν. Τότε ήταν που ήρθαν πιο κοντά στον άνθρωπο και ξεκίνησε η παράλληλη εξέλιξή τους. Με άλλα λόγια άνθρωπος και σκύλος από τότε μέχρι σήμερα βαδίζουν και εξελίσσονται μαζί.

Ο όρος για αυτή τη διαδικασία είναι συνεξέλιξη (coevolution), που σημαίνει, σύμφωνα με την επιστήμη της Βιολογίας, την ταυτόχρονη εξέλιξη μη συγγενών οργανισμών λόγω ιδιαίτερου δεσμού που συμβαίνει μεταξύ τους. Από τη στιγμή που οι σκύλοι απομακρύνθηκαν από τους λύκους και πλησίασαν τον άνθρωπο, ο εγκέφαλός τους και το πεπτικό τους σύστημα εξελίχθηκαν όπως και εκείνα του ανθρώπου, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πώς ήταν οι πρώτες κοινές τους μέρες.

Αντίθετα με τους σκύλους, οι γάτες εξημερώθηκαν μόνες τους 

Οι γάτες, από την άλλη, δεν είχαν την ίδια πορεία με τους σκύλους καθώς δεν εξελίχθηκαν μαζί με τους ανθρώπους. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι εξημερώθηκαν μόνες τους. Ναι οι γάτες εξημέρωσαν μόνες τον εαυτό τους, που σημαίνει ότι δεν είχαν και πολύ την ανάγκη του ανθρώπου. Οι έχοντες γάτες είναι σίγουροι ότι αυτή η θεωρία είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Λέγεται ότι οι γάτες ξεκίνησαν να ζουν κοντά στον άνθρωπο πριν από 8 χιλιάδες περίπου χρόνια, μπορεί και λίγο περισσότερα. Η αγαπημένη τους συνήθεια ήταν να κυνηγούν και να εξολοθρεύουν τρωκτικά, κάτι που εκτίμησε ιδιαίτερα από την πρώτη στιγμή ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ζώα αυτά έζησαν χιλιάδες χρόνια κοντά μας πριν εξημερωθούν. Δεν υπήρχε καμιά βιασύνη ούτε ανάγκη στην εξέλιξή τους. Απλώς κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι η εξημέρωσή τους και η συμβίωση δίπλα μας είναι κάτι που θα τους χρησιμεύσει. Τα γονίδια τους άλλωστε σήμερα έχουν μεν εξελιχθεί, σε πολύ όμως μικρότερο βαθμό από ό,τι τα γονίδια των σκύλων. Βλέπουμε πόσο μεγάλη απόσταση έχει ο σκύλος με τον πρόγονό του το λύκο, σε αντίθεση με τη γάτα και τους δικούς της προγόνους.

Όλοι έχουμε ακούσει αυτό που λένε ότι το σκύλο τον υιοθετείς σε αντίθεση με τη γάτα που εκείνη σε υιοθετεί. Τώρα γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο